„Toplana” dostavila ispravne račune kupcima

Ned, 15.05.2016 - 21:50 -- nikola.tumbas
Ekspertiza rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate isporučene toplotne energije
Ekspertiza rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate isporučene toplotne energije

U prilogu je zvučni zapis predstavljanje ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate isporučene toplotne energije, na press konferenciji 13. maja, kao i pokušaj novinara, na kraju iste, da dođu do dodatnih informacija od ekspertskog tima u pokušaju da razumeju - opravdaju preveliki broj tužbi građana na račune toplane. Čini se da je na ovaj način stavljena tačka na problematične iznose računa građana o kojima se bilo govorilo na javnom skupu na Prozivci, 03. - http://www.subotica.info/2016/03/03/racuni-toplane-doveli-gradane-na-ivi...

***

„Subotička toplana” dostavila je ispravne račune kupcima, iako je pritužbe na njih uložio određeni broj potrošača JKP „Subotička toplana", rečeno je na pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući, na kojoj je predstavljena ekspertiza rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate isporučene toplotne energije grada Subotice koju je sproveo ekspertski tim Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tim povodom, novinarima su se obratili prof. dr Vojkan Lučanin, rukovodilac tima i sudski veštak, prof. dr Maja Todorović, član tima, Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana grada Subotice i Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana”.

Na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju, terenskog obilaska sa osvedočavanjem u način rada sistema daljinskog grejanja grada Subotice, kontrole postupaka u radu (poštovanja tehničkih i zakonskih normi, načina obračuna troškova grejanja i izdatih računa kupcima), kao i sprovedenih analiza u okviru ovog dokumenta, ekspertski tim je naveo da se može zaključiti sledeće:  

– Proizvodni proces i distribucija toplotne energije ka potrošačima od strane „Toplane” vođen je u svemu prema tehničkim pravilima struke, kao i u skladu sa važećom regulativom;

– „Toplana” je uvedenom automatikom u podstanicama obezbedila objekte od mogućeg pregrevanja i omogućila potrošačima koji imaju ugrađene TRV da sami regulišu količinu toplotne energije koju će preuzeti;

– „Toplana” je na ispravan način izvršila obračun troškova, u svemu u saglasnosti sa važećim normativnim aktima, važećim tarifnim sistemima i važećim odlukama o cenama za isporučenu toplotnu energiju;

– „Toplana” je dostavila ispravne račune kupcima;

– „Toplana” je blagovremeno i na odgovarajući način odgovorila na reklamacije kupaca;

– „Toplana” se po pitanju tehničkih problema sa objektom Kireška 4. u svom odgovoru na pritužbu jednog stanara precizno izjasnila, ali je ostao problem isključenih radijatora jer i dalje postoji utrošak toplotne energije koju registruje kalorimetar, a koji je nenaplativ za slučaj svih zatvorenih ventila.

Na osnovu iznetog, mišljenje ekspertskog tima je da:

– Urađenom simulacijom računa za posmatrani period je dokazano da ovakvo ponašanje pojedinih potrošača uz primenu jednodelnog tarifnog sistema, u najvećoj meri imalo štetan uticaj na račune ostalih korisnika, sa iste podstanice.

– Uvedenim dvodelnim tarifnim sistemom od 1. marta 2016. će se značajno ublažiti ova pojava, odnosno ravnomernije rasporediti troškovi grejanja u stanovima kod objekata u kojima su stanari delimično ili potpuno isključili svoju toplotnu opremu – pa će i ti stanari snositi stvarne troškove zajedničke potrošnje preuzete toplotne energije.

U toku marta 2016. godine, u skladu sa svojim ovlašćenjima, zaštitnik građana grada Subotice je, podsetimo, pokrenuo postupak za utvrđivanje osnovanosti sumnji građana Subotice u ispostavljene račune o utrošku toplotne energije, koji se snabdevaju toplotnom energijom iz sistema JKP „Subotička toplana”, za period oktobar 2014. – januar 2016. godine.

S tim u vezi, određeno je nezavisno pravno lice – Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu – da u svojstvu eksperta–veštaka svojom stručnošću proveri opravdanost sumnji građana Subotice, te da utvrdi da li se u skladu sa propisima i pravilima struke, vrši merenje, obračun i naplata isporučene toplotne energije korisnicima, a koji su podneli pritužbe/žalbe.

Na osnovu zahteva zaštitnika građana grada Subotice od 1. marta 2016. godine i prihvatanja ponude za izradu ekspertize/veštačenja rada toplovodnog sistema i načina naplate isporučene energije grada Subotice, izvršena je predmetna ekspertiza od strane Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

JKP „Subotička toplana” ima 10.430 korisnika. U januaru 2016. godine na račune „Toplane” uloženo je 520 pritužbi.

www.subotica.rs

Autor teksta: 
Custom Search