Spacedrum u gradskom autobusu

Sre, 25.05.2016 - 22:01 -- darko.kovacevic
Jasna Jovićević on bus&spacedrum
Jasna Jovićević on bus&spacedrum

Jasna Jovićević otvorila je kampanju "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas" koncertom na spacedrumu u autobusu na liniji Teslino naselje - Aleksandrovo. Koncertom je obeležen i 11. rođendan Fondacije "Danilo Kiš", koja je osnovana 25. maja 2005. godine.

*

U želji da kulturu iznese u javni prostor kako bi komunicirala sa što širim auditorijom i razvijala publiku Fondacija "Danilo Kiš" u maju 2016. godine pokreće Kulturnu kampanju pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koja će se ostvarivati u različitim javnim prostorima u Gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz i slično. Kampanja ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa subotičkim autorima mlađe generacije, podstakne, pre svega mlade, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

Početkom juna počinje drugi deo kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", kada će subotički umetnici svojim radovima oplemeniti javni prostor pojedinih subotičkih osnovnih i srednjih škola i na taj način mladima približiti likovnu umetnost, kao i sam proces nastanka umetničkog dela. U toku rada učenici će imati priliku i da pričaju sa umetnikom o procesu stvaranja, umetničkoj školi, tehnikama i inspiraciji, koja će možda zaraziti i nekog novog mladog stvaraoca.  Uskoro više informacija o ovoj akciji.

*

Jasna Jovićević je rođena u Subotici.  Diplomirala je na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti, na smeru Džez saksofon i stekla magistarsku diplomu Univerziteta York u Torontu, na  predmetu Muzička kompozicija. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dugogodišnje muzičko iskustvo u džez muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistarka muzike i učiteljica joge, radi kao pedagoškinja, predsednica je kulturnog udruženja, svira u više sastava  i aktivna je učesnica domaće i međunarodne džez scene.

Nakon dugog vremena provedenog u inostranstvu vraća se u Srbiju 2008. godine, gde radi i svira sa cenjenim muzičarima naše zemlje, kao što su Vasil Hadžimanov Bend, Konzilijum, Bisera Veletanlić, Rambo Amadeus, Gabrijela Koso i drugi, a vodi i svoju grupu Jasna Jovićević Improv Kolektiv od 2009. godine, u kojoj se izvode njena originalna dela, aranžirana za gudački kvartet, saksofone, elektroniku i gostujuće umetnike. Započinje projekat Dharma 2013. godine, a kasnije i prvi regionalni ženski orkestar New Spark Jazz Orchestra, koji su i sada aktivni (www.dharma.rs, www.nsjo.org ).

Svoj debi album “Invented Reality” sa originalnim kompozicijama i aranžmanom i cenjenim muzičarima lokalne scene Toronta  izdala je 2008. godine, album “Zvuk ptica” 2013. godine, а 2015. godine „Travellers“ sa grupom Dharma, u Srbiji. Poslednjih desetak godina radi i u prosveti, kao profesorica flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije, na nivou srednje muzičke škole i fakulteta.  

Autorka je i voditeljka umetničko-obrazovnih projekata za decu i savremenu umetnost kroz Udruženje građana “Artrust”, čija je i predsednica. Najpoznatiji projekti ovog udruženja su “Mjuziklaža”, “Improv Kolektiv Internacionalna muzička rezidencija”, “12 Tona muzike” i “Zvuk ptica” (www.artrust.org.rs, www.igraona.edu.rs).

Fotograf: 
Custom Search