Najava festivala Omladina 2016.

Kategorija: 

Subota 28. maj: Let 3, Consecration i 8 takmičarskih bendova

Od 22 pristigle prijave, selektori festivala Omladina odabrali su 8 bendova koji će se ove godine takmičiti na festivalu Omladina koji će se u subotu 28. maja održati na Stadionu malih Sportova u Subotici. Nakon njihovih nastupa slede bendovi Consecration i Let 3.

 

„Kriterijumi  za odabir ovogodišnjih takmičarskih bendova su isti kao i prošle godine: gledali smo i slušali autentičnost i orginalnost benda kao i utisak koji pesme ostavljaju. Također, jedan od kriterijuma je bio da se prijavljuju bendovi od 18 do 30 godina. Suština festivala Omladina jeste predstavljanje neafirmisanih bendova i Festival je i napravljen zbog njih“ rekao je Armand Mesaroš, član organizacionog tima festivala
Omladina u kojem su Dejana Baltes, koordinatorica Kancelarije za mlade  (KZM) i Dario Kostić, Hard Booking, agencija za bukiranje bendova i organizovanje koncerata.

 

Bendovi koji će nastupiti u takmičarskom delu festivala su:

1. Fatam – Subotica

2. The Bronsons- Bajmok/Subotica

3. Southern Concrete Sludge – Sombor

4. Kim Tamara – Šid

5. Lates – Beograd

6. Random – Beograd

7. From Another Mother – Zagreb, Hrvatska

8. Antidepresiv - Kikinda

 

Program festivala Omladina počinje u 20h sa takmičarskim delom koji će trajati do 22h, nakon čega će nastupiti bendovi Consecration i Let 3.

 

“I ove godine Kancelarija za mlade preuzela je odgovornost za celokupnu organizaciju Festivala. Uključili smo puno mladih volontera, organizovali obuke za njih kako bi što aktivnije učestvovali u Festivalu. Festival je namenjem mladima i mislim da oni to i osete, da je za njih kreiran” rekla je Dejana Baltes, koordinatorica KZM  i članica organizacionog tima.

 

Pobednički bend festivala dobija za nagradu snimanje albuma u Studiju 11 (Subotica), nastup na trgu za Dan grada u Subotici, te nastupe na dva regionalna festivala Selfest u Selenči (Srbija) i Bedem u Nikšiću (Crna Gora). Pobednički bend dobija i skulpturu čiji je autor slobodni umetnik Arpad Slančik (Slancik Sculpture).

 

Pobednike festivala Omladina odabraće ih žiri u sastavu: Danilo Nikodinovski (Consecration), Filip Budanović (D Zoo), Mihajlo Stajić Staja (rep umetnik) Petar Mitrić (Pionir 10).

 

Do 21.00 ulaz je besplatan, a od 21.00 cena karte je 300 rsd.

KO SU 8 TAKMIČARSKIH BENDOVA:

Fatam: Bend  Fatam nastao je decembra 2013. godine u Subotici, prvo kao "cover' bend. Bend je imao pet članova i sa tim su sastavom nastupali po lokalnim klubovima. Tokom naredne godine, 2014, odlučili su da počnu sa autorskom muzikom, alternativni rock. Iste godine bend su napustila dva člana, a trio je snimio EP sa šest pesama koji je trenutno u fazi završne produkcije.

 

The Bronsons: Bend je  formiran je 2006. godine u Bajmoku. Sa muzikom su se, kažu, počeli baviti još kao srednjoskolci. Iako su na početku su svirali punk, od tada se koncept benda kompletno promenio. U 2011. menjali su i ime i žanr. Danas sviraju kao „power trio”, i svoju muziku definišu kao „grunge rock”.

 

Southern Concrete Sludge: Southern\Groove metal bend iz Sombora, oformljen 2014. godine. Kako sami kažu, najveći uticaj na njih imaju Black Label Society, Down, The Sign of the Southern Cross, Pantera. Bend iza sebe ima demo koji je snimljen u junu 2015.

 

Kim Tamara: Mlada pevačica Kim Tamara dolazi iz Šida. Muzikom se počela baviti od najranijeg detinjstva, a od svoje jedanaeste godine svira gitaru i piše tekstove pesme - sve to uz inspiraciju benda “Scorpions“. Osnovala je svoj prvi bend “Evil Smile“ sa kojim je 2011. godine došli do polufinale emisije “Ja imam talenat“. Nakon toga počinje da peva sama i nastavlja karijeru sa bendom “Crossroad“. Njeni najznačajniji nastupi su bili na Exit Festivalu, Beer Festu, Sirmium Rock Festivalu, Kulturno leto u Šidu i na Jazz and Blues Spring Festu.

 

Lates: Kao bend srednjoškolskih drugara iz Beograda, zajedno sviraju od 2005. godine. Mešajući hard rock/old school rock/funk/grunge/progressive rock ova petočlana rock grupa posvećena je, kažu, muzici i samo muzici. Bend ulazi u ozbiljniju priču 2009. godine kada svira po mnogi
gradovima u regionu, te ulazi kao finalista najvećeg regionalnog takmičenja, Global Battle Of The Bands. Ubrzo zatim članovi benda snimaju i svoj prvi singl. Kako bi "začinili" niz njihovih muzičkih podviga pokazaće svoje umeće na Festivalu Omladina, gde će pokazati koliko su naučili od svojih muzičkih uzora.

 

Random: Bend iz Beograda, nastao 2010. godine  koji svoj zvuk definiše kao alternativni rok. Za sebe kažu da su spoj kreativnih i melodičnih rifova, snažnih bas linija koje savršeno uklapaju funkciju ritma i prateće harmonije, energičnih bubnjeva i izražajnih ženskih vokala, koji poseduje u sebi i izvesnu dozu romantičnog. Pored mnogobrojnih nastupa po klubovima u Beogradu i okolnim gradovima, ističu nastup održan u Aranđelovcu na smotri  "Mermer i zvuci“.

 

From Another Mother: Ovaj hrvatski bend iz Zagreba nastao je krajem 2012. godine a žarnovski se opisuju kao prog, melodic, math i post rock. Sviraju po većini zagrebačkih klubova, a takođe su imali veoma uspešnu turneju po Rijeci, Splitu, Sinju, Osijeku i u Subotici.
Kažu da im nastupi zrače pozitivnom energijom. Neke od njihovih stvari su instrumentali ali je većina sa tekstovima na engleskom jeziku. Sastav benda se nije menjao i nadaju se da će tako i ostati.

 

Antidepresiv: Bend iz Kikinde nastao je pre 7 godina, a pre 4 godine ime su promenili u Antidepresiv. Imaju 18 godina, kažu da su puni ambicija i imaju više od 20 pesama. Svirali su u mnogim gradovima širom Srbije, a od bitnijih nastupa izdvajaju Humanitarni koncert u Novom Sadu u SNP-u u klubu Trema 2010, pobedu na Ki-Rock gitarijadi 2013, finalisti na Belgrade Demo Fest Live-u 2015, nastup u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” sa autorskom pesmom “Ona voli Rammstein” 2016, “SPRING FEST-u” u Subotici sa Atheist rapom i Mortal Kombatom te pobedu na festivalu u Rumuniji 2016 – JUVENIS JIMBOROCK.

 

    REVIJALNI DEO:

 

Consecration: Muzika je magija

 

Consecration je beogradski bend koji svira mešavinu psihodeličnog roka 70-ih i alternativne metal muzike karakteristične za bendove sa kraja 90-ih i početka 21. veka.  Bend je osnovan 2000. godine u Beogradu, a ostava se tokom godina često menjala, sve dok se bend nije konačno formirao u današnjoj postavi, koju čine Danilo Nikodinovski, Ivan Aranđelović i Matija Dagović. Objavili su četiri studijska albuma - “Aux” (2008), “.avi” (2010), “Cimet” koji je objavljen u martu 2013 i „Univerzum zna" koji je miksao Aaron Harris, bubnjar američkog sastava Isis, u svom studiju “Vista” u Los Anđelesu. Svaki od albuma je dobio sjajne kritike kod nas i u inostranstvu.  Consecration je u toku svog dosadašnjeg delovanja nastupao u brojnim klubovima u regiji, kao i na nekoliko velikih festivala u Srbiji, od kojih su najpoznatiji FENODOM festival na kom su svirali kao glavni bend, zatim tri puta na EXIT festivalu, kao i na festivalima ARF i Naša Stvar Open Air. „Ljudi vole da vide i osete energiju jer je tako vraćaju nama na binu i to čini tu interakciju jedinstvenom. Ne postoji bolji osećaj od sviranja pred publikom. Muzika je magija“ kažu u bendu.

 

Let 3: Provokativni nastupi riječkog rock benda

 

Bend je osnovan je 1987. godine u Rijeci (Hrvatska) kao nastavak muzičkog sastava Let 2. Njihov „zaštitni znak“ su dugi brkovi i provokativni nastupi. Komplilacija "Rijeka - Pariz - Texas" s dve pjesme bilo je prvo diskografsko izdanje Leta 3. "Two Dogs Fucking", žestoki i za njihove poklonike već mitski debi Leta 3, objavljen 1989. godine, sadržavao je pesme kao što su himna "Izgubljeni", "Sam u vodi", "Ne trebam te" i "U rupi od smole", koncertne favorite i dan danas. Drugi album, "El Desperado", objavljen je 1991. godine. U proleće 1994. stvaraju album "Peace". "Peace" je donio nove hitove "Kontinentio", "Nafta", "Droga" i "Elefante Elettrico", i također inaugurisao osobit način rada na hrvatskoj sceni: saradnju sa, za žestoki rock izraz posve netipičnim naturščicima, istarskim muzičarima starije generacije, te uspješno miksanje tradicionalnih muzičkih oblika s modernim rockom. Na turnejama koje su uslijedile i to na nastupima u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani snima se materijal za koncertnu ploču tipičnog naziva "Živi kurac", koja je objavljena u ljeto 1996. godine. Ovaj dvostruki album jedan je od najkvalitetnijih radova uživo domaće popularne glazbe. Godinu dana kasnije, 1997, izašao je i dotad najdrastičniji koncept sastava, album "Nečuveno". To je vjerojatno jedini muzički proizvod na kojemu nema baš ničega (ni snimljene tišine), a kojega je kupilo 350 ljudi.  Početkom 1998. u sastavu se događa reorganizacija članstva i nakon višemesečnih traženja i audicija formirana je sadašnja postava: Damir Martinović - Mrle (bas), Zoran Prodanović - Prlja (vokal), Ivan Šarar (elektronika), Dražen Baljak - Baljak (gitara), Matej Zec - Knki (gitara) i Branko Kovačić - Husta (bubnjevi). Album "Jedina“ iz 2000. šesti je diskografski uradak Leta 3 a poslednji album "Bombardiranje Srbije i Čačka" koji se pojavio 2006. godine privukao veliku pažnju javnosti, pogotovo nakon izbacivanja singla "Rado ide Srbin u vojnike (P…ka)". Za svoje muzičko stvaralaštvo su osvojili veći broj nagrada, između ostalih: Crnog mačka za izvođača i pesmu godine (2001), Porina za najbolji rock album 2006. i Zlatnu Kooglu za izvođača godine (2006).

 

PR TIM FESTIVAL OMLADINA 2016

Custom Search