Predstavljena zbirka Željke Zelić „Slikam te riječima“

Pon, 30.05.2016 - 09:26 -- nikola.tumbas

Druga zbirka poezije Željke Zelić „Slikam te riječima“ predstavljena je u petak 27. svibnja (maja) 2016. godine u Čitaonici Gradske knjižnice u Subotici.

Knjigu je u ime izdavača, NIU „Hrvatska riječ“ predstavio v.d. urednika Nakladničke djelatnosti Zvonko Sarić. O knjizi su govorile i Klara Dulić, dipl. filologinja-komparatistica i Nevena Mlinko, prof. književnosti i urednica zbirke. Na samom kraju, prisutnima se obratila i autorica Željka Zelić.

Stihove iz zbirke su govorile Anita Kovač, Marija Kovač i Ivana Kuka, a u glazbenom dijelu nastupili su solistica Ines Bajić i Matija Perčić na gitari, učenici Muzičke škole u Subotici. Slike i crteži koji su se mogli vidjeti na predstavljanju zbirke, rad su Ene Gergić.

Predstavljanju knjige, među ostalim nazočili su i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

„Druga zbirka poezije Željke Zelić „Slikam te riječima“ tematski se nadovezuje na njezin pjesnički prvijenac „(intimna) Kronika srca“ iz 2013. godine. Ako je prvim objavljenim stihovima tuđim pogledima bilo dopušteno zaći u sramežljive predjele intime lirskog subjekta, drugom zbirkom sam subjekt preuzima inicijativu, samouvjereno i suvereno izlažući svoje uratke uz poziv drugima da participiraju – gledaju, tj. čitaju, suosjećaju, daju svoju ocjenu. Prevladavajuća tema ljubavnog previranja uz manje varijacije ostaje u osnovi nepromijenjena u pjesničkom opusu mlade autorice, ali je pomak očit u stilskom nijansiranju pojedinih segmenata ove zbirke pjesama. /.../ Zbirka „Slikam te riječima“ sastoji se od lapidarnih i razuđenih pjesama, kratkih slika u nekoliko stihova do bujice riječi ispaljenih i poput bumeranga vraćenih u sam subjekt. Pjesme su grupirane u četiri ciklusa: Ulje na dlanu, Akvarel u očima, Pastele u grlu i Mozaik pod nogama. Redoslijed pjesama ne prati kronološki slijed njihova nastanka, nego okosnicu čine motivi i njihovo stilsko uobličenje.“ /Iz pogovora Nevene Mlinko/

Fotograf: 
Custom Search