Deset godina rada Kancelarije zaštitnika građana

Pet, 17.06.2016 - 15:15 -- nikola.tumbas

Deset godina rada Kancelarije zaštitnika građana

17.06.2016.

-Kancelarija zaštitnika građana počela je sa radom 16. juna 2006. godine. Skromno – ombudsman i tehnička sekretarica na VII spratu Nove opštine. Zahvaljujući medijskoj pažnji, ali i zainteresovanosti građana, već te prve godine imali smo više od 500 stranaka, tako da se u 2007. godini Kancelarija povećava za još dva zamenika i preseljava u Gradsku kuću, na I sprat. Kancelarija trenutno ima pet zaposlenih – izjavio je danas, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana grada Subotice.

 

Uz ocenu da je Kancelarija zaštitnika građana tokom ovih 10 godina postala prepoznatljiva institucija koja je sačuvala nezavisnost i samostalnost, on je podvukao da u ovom vremenu krize autoriteta nije lako raditi u novoj, specifičnoj instituciji u okviru pravnog sistema Republike Srbije koja donosi akte koji nisu obavezujući i koja ne izriče sankcije, a da joj je osnovni cilj da – pomogne građanima.

– Rad Kancelarije može da se podeli na rad po pritužbama protiv organa uprave i javnih preduzeća i na rad kroz prijem stranaka, obraćanje građana u funkciji zaštite njihovih prava – predstavke. Svaki predmet se uredno evidentira i na ovaj način do 31. decembra 2015. obradili smo oko 15.000 predmeta, a do danas više od 16.000 – naveo je Marosiuk.

Rad Kancelarije ogleda se kroz vođenje pritužbi, istraga, izjašnjenja organa, pa čak i veštačenja, kazao je Marosiuk, i dodao da su u predmetima u kojima je Kancelarija smatrala da bi trebalo doneti mišljenje i preporuku svi upravni organi ili javna preduzeća to prihvatili i sproveli, osim u jednom slučaju (predmet protiv Turističke organizacije grada Subotice), gde rešenje iziskuje velika finansijska sredstva.

– Deo redovnog rada u Kancelariji je i sprovođenje programa besplatnog pravnog zastupanja, gde uslugu pruža Advokatska komora Subotice bez ikakve naknade, i pružanje usluga u prigradskim mesnim zajednicama. Takođe, od 2015. godine, i promocija i sprovođenje posredovanja – medijacije. Sada u Kancelariji imamo već tri obučena medijatora. Jedan od njih radi na prijemu stranaka, odmah prepoznaje predmet pogodan za medijaciju i to predlaže strankama – istakao je Marosiuk.

Prema njegovim rečima, pritužbi je, do sada, bilo 865, a 15.150 predstavki. Od pojedinačnih predmeta, kao najuspešnije izdvojio je izmenu stava tadašnjeg Vrhovnog suda Srbije o obaveznosti izjave o odricanju od otpremnine i sprovođenje istog stava kroz Nacionalnu službu za zapošljavanje u celoj Republici, obezbeđenje otpremnine za više od 200 radnika „29. novembra“ iz programa Vlade, trening učeničke medijacije u Gimnaziji „Svetozara Marković“ i naplatu štete na Paliću od građevinskih preduzeća sa Koridora 10.

– Smatramo da nam je uspešnost u rešavanju predmeta između 65 i 70 odsto. Od svih lokalnih ombudsmana, najbolje smo opremljeni, a prema jednom istraživanju OEBS-a iz 2013. godine i najbolje organizovana kancelarija lokalnih ombudsmana – naglasio je Zlatko Marosiuk.

www.subotica.rs

 

Autor teksta: 
Custom Search