Izveštaj o učinku gradske samuprave u zadnjih pola godine

Uto, 21.06.2016 - 23:45 -- nikola.tumbas
Jene Maglai izveštaj za 6 meseci rada 2016
Jene Maglai izveštaj za 6 meseci rada 2016

Gradonačelnik Jene Maglai, još u tehničkom mandatu, održao je danas svoju poslednju press konferenciju u medija centru. Tema je bila šestomesečni rad gradske samouprave koji možete čuti u zvučnom prilogu.

Na kraju pressa, gradonačelnik se zahvalio predstavnicma medija koji su ga pratili ove dve i po godine u njegovim naporima da popravi stanje u gradu i potom razgovarao sa njima na koktelu povodom odlaska sa funkcije.

U nastavku detalji iz zapisa od kolege Milana Aleksića

****

– Mislim da smo tokom protekle dve godine, bez obzira na određene kritike upućene na rad pojedinih ljudi i njihovu stručnost, uspeli da radimo odgovorno i domaćinski i da su rezultati našeg delovanja u tom periodu vidljivi – izjavio je, na konferenciji za novinare, gradonačelnik Subotice Jene Maglai prilikom predstavljanja šestomesečnog izveštaja o radu. 

Uz konstataciju da će se ove nedelje, posle izbora novog gradonačelnika, konačno  prekinuti agonija u kojoj se grad nalazi od početka februara, jer su, kako je rekao, od tada svi počeli da se bave samo izborima, on je istakao da se tokom njegovog mandata radilo odgovorno, da je zaustavljeno čerupanje gradske imovine i razvlačenje budžetskih sredstava, kao i nemaran odnos prema javnoj imovini.

Osvrćući se na projekte koji su u protekle dve i po godine započeti, završeni ili na najboljem putu da se realizuju, Maglai je naglasio da je zadovoljan što su u okviru finansijske saradnje SR Nemačke sa Republikom Srbijom, koju Vlada Nemačke sprovodi putem KfW razvojne banke, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, koja bi sukcesivno mogla da se povlače od 2017. godine.

On je podsetio da je usvojen i Program razvoja turizma regiona jezera Palić - Master plan i da je pripremljeno oko 80 odsto međunarodnog tendera, čime su, kako je rekao, stvoreni uslovi da se uskoro raspiše međunarodni tender i da ubrzo imamo i prvog strateškog investitora za izgradnju hotelskog kompleksa na Paliću.

Podsetio je, takođe, da je okončana četvrta faza radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta i da se izvode radovi u okviru 5. faze, u vrednosti od 225 miliona dinara, i najavio da bi ovih dana trebalo da se pokrene javna nabavka za šestu fazu radova, u vrednosti od 62 miliona dinara.

Govoreći o radovima na Sinagogi, kazao je da su izvedeni radovi na obnovi sve četiri fasade, kao i na krovnoj konstrukciji, da je urađena kompletna dokumentacija za njeno unutrašnje uređenje, da je u toku javna nabavka i da bi na jesen ove godine trebalo da se krene sa radovima na rekonstrukciji i adaptaciji unutrašnjeg dela zgrade Sinagoge.

Kazao je i da se krenulo u izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, projekta čija je ukupna vrednost 24 miliona evra, da je veliki posao urađen i na izgradnji kolektorske mreže i centralnog magistralnog vodovoda – projektu ugovorenom za pet miliona evra, i da je okončan tender za izgradnju „Fabrike vode 2”, projekta vrednog tri i po miliona evra. Od ušteđenih sredstava, u iznosu od 780.000 evra, dodao je, ugovoren je posao na uređenju „Fabrike vode1”.  

On je rekao i da je Grad u 2015. godini kupio imovinu u velikoj vrednosti.

– Rešili smo pitanje vojne imovine i kupili kompleks bivše HI ’Zorka’. U poslednje dve–tri decenije grad nije stekao imovinu u toj vrednosti – naglasio je Maglai.   

Prema njegovim rečima, u 2015. godini na teritoriji grada Subotice zaposleno je oko 4.600 ljudi, a broj nezaposlenih u gradu oko 10 odsto, što je, podvukao je, jedna od najnižih stopa nezaposlenosti u našoj zemlji.

Maglai je naveo da jedan od ozbiljnijih problema predstavlja sve veći broj odlazaka mladih sa dvojnim državljanstvom iz našeg grada, kao i praksa poslodavaca da uglavnom unajmljuju ljude putem studentskih i omladinskih zadruga nauštrb primanja radnika u stalni radni odnos.

Jene Maglai je, na kraju svog obraćanja, novom rukovodstvu grada poželeo sve najbolje, izražavajući nadu da će ovom gradu doneti razvoj i napredak, a predstavnicima medija dobro zdravlje i puno uspeha u njihovom daljem radu.

info www.subotica.rs

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search