„Просперитати“ представио прве резулате

Sre, 29.06.2016 - 14:59 -- nikola.tumbas
Press konferencija Fondacije Prosperitati
Press konferencija Fondacije Prosperitati

Добит за заједницу од овог пројекта превазилази појединачну добит корисника бесповратне новчане помоћи из Мађарске, рекао је Иштван Пастор

Око 900 пољопривредника и власника малих и микро предузећа први су корисници бесповратне помоћи у износу од 580 милиона динара, (односно 1,5 милијарди форинти)  што је тек трећина износа који ће ове године бити подељен у оквиру пројекта велике финансијске помоћи мађарске Владе сународницима у Војводини.

-Закључили смо важну фазу и задовољан сам са учинком јер смо успели у свему што смо наговештавали да ће нам бити циљ. Изградили смо ефикасан систем кроз Фондацију „Просперитати“, у свему смо удовољили  прописима и донатора и оних који важе на територији Србије. Задовољан сам и што смо успели у свим институцијама републике Србије наћи партнера за реализацију овог подухвата који није значајан само за потенцијалне добитнике него и за читаву Србију, јер од њега порез на промет улази у државну касу, а и оно што се из ових пројеката реализује доприноси стварању бруто друштвеног производа Србије. Истовремено, задржава људе на овом простору и све то је изнад значаја за потенцијалног добитника, рекао је Иштван Пастор, лидер Савеза војвођанских Мађара. Пастор је рекао да без  ангажовања СВМ-а овог програма не би ни било и изразио уверење да ће његовом реализацијом показати да је пројекат завредео и даљу подршку.

Мађарска Влада је 18. новембра прошле године одобрила финансијску помоћ од  око 160 милиона евра (50 милијарди форинти) за Војводину. Од тога 60 одсто, односно 30 милијарди форинти је кредит, чија реализација још није почела, а 20 милијарди форинти је бесповратна помоћ, а осим испуњених економских услова корисници ове помоћи треба да поседују и двојно, мађарско српско држављанство. Програм је ове године почео са реализацијом и распоређује се пет мијарди форинти бесповратног новца. У наредне две године пољопривредницима и привредницима биће на располагању и фонд од по 7,5 милијарде форинти.

-Ово је нов и значајан подухват мађарске владе и за то јој је требао поудзан партнер и то је овде Савез војвођанских Мађара, и посебно господин Пастор. Охрабрио бих привреднике да конкуришу јер услови нису компликовани, овај програм траје још три године и мислим да је за нашу мађарску заједницу у Војводини то добар програм. Због тога и  они чија молба сада није прихваћена треба да покушају поново, рекао је Јанош Бабић, генерални конзул Мађарске у Суботици.

Балинт Јухас, координатор Фондације „Просперитети“ која је основана са циљем да руководи процесом расподеле новца који је издвојила мађарска влада, рекао је да је на првом конкурсном кругу од 31. јануара до 31. марта ове године, по основу 10 могућих намена, пристигло преко 2.400 молби. Највећи број, 1.340 односио се на захтеве за куповине нових пољопривредних машина. Од укупног броја готово једна четвртина односно 900 молби је одобрено у сложеном процесу валоризације у који је био уклучено пословодство Фондације као и представник Мађарске, каже Јухас. У нaредних пола месеца знаће се резултати друго конкурсног круга у овкиру којих се распоређује нових 1,5 милијарди форинти, док се на јесен очекује расписивање последњег конкурсног круга за ову годину.

Autor teksta: 
Custom Search