Nikola Mirković - golman koji se istakao svojim odbranama

Ned, 10.07.2016 - 16:30 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Golman FK Spartak, Nikola Mirković dobrim igrama u drugom delu sezone skrenuo je pažnju na sebe. Sigurnim odbranama pomogao je Subotičanima da ostanu u Super ligi, a još se pamte njegove sjajne odbrane u prvom meču polufinala Kupa Srbije protiv Partizana kao i na važnom gostovanju Voždovcu u borbi za bodove.

– Drago mi je što sam pomogao Spartaku da ostvari željeni rezultat, ali mi je i drago što vidim da su ljudi zapazili moj trud i dobre odbrane. Imao sam čast da potpišem ugovor sa kompanijom „RG gloves“ koja radi golmanske rukavice, i drago mi što se nalazim u grupi golmana koje su oni prepoznali kao perspektivne - rekao je Mirković na početku razgovora. 

Protekla sezone bila je veoma uspešna za tebe, koji bi meč istakao - Najbolji meč je sigurno bio protiv Partizana, međutim izdvojio bih i na strani protiv Voždovca, zatim protiv Mladosti iz Lučana i Javora.

Spartak je izuzetno loše počeo prošlu sezonu, dolaskom Černišova sve se promenilo i uz sjajan niz uspešno ste okončali sezonu. Šta je po tebi presudilo da pružite odlične igre u drugom delu sezone? - Mislim da je presudilo šefovo inostrano iskustvo. Radio je u niz velikih klubova i uspeo je da nam prenese svoje znanje. Imao je veliko poverenje u nas, svojom harizmom i pozitivnom energijom uneo nam je dodatno samoppuzdanje i dao nam vetar u leđa. Odužili smo se dobrim igrama i osvajanjem dosta bodova.

Tvoje odlične odbrane primećene su i od starne drugih kluibova, da li je bilo nekih ponuda i da li očekuješ da ćeš promeniti sredinu do početka sezone ? - Još uvek ima priča oko odlaska, videćemo šta će biti. Sve je na čelnicima kluba. Ja sam spartakov igrač i za sada je tako. Naravno da prija kada vidim da su klubovi zainteresovani za moje usluge. San svakog igrača je da zaigra u nekom velikom klubu pa su takve i moje ambicije. Verujem da ću pronaći dobar angažman, a dotle sam ću učiniti sve da pomognem Spartaku, klubu gde sam stekao punu afirmaciju.

Protiče druga nedelja priprema koje obavljate na Zlatiboru. Fudbalski klub Spartak je pretrpeo velike igračke promene, osim na poziciji golmana. Da li su se uklopile novajlije i kako ti deluje ekipa za novu sezonu ? - Upravo tako, Spartak je dosta pretrpeo odlaskom jako bitnih igrača kao što su Antonić, Kovačević, Milošević, Šljivić, Tumbasević, Tomić. Sigurno je da su to igrači koji su pravili prevagu u našoj igri. Naravno želimo im sve najbolje u nastavku karijere. Stigle su novajlije koje su se lepo uklopile. Bašanović, Radovanović, Pavićević, Glavčić su kvalitetni fudbaleri koji su nam dobro došli i napravili lepe promene u našoj igri. Očekujem da Spartak od samog početka sezone krene puno bolje i upusti se u borbu za gornji deo tabele.

U svojoj karijeri radio si sa velikim brojem golmanskih trenera, da li bi mogao da izdvojiš neko ime ko je najzaslužniji za tvoj napredak ? - Ne bih mogu baš nikoga posebno da izdvojim. Od svakog trenera sam naučio nešto korisno što mi je pomoglo u karijeri.

Gde bi voleo da nastaviš igračku karijeru - Voleo bih da to bude negde u Evropi. Najradije bih karijeru nastavio u Holandiji jer tamo klubovi vole da igraju sa golmanom, on je kod njih libero, a ja takav golman volim da budem.

U toku je Evropsko Prvenstvo koje ulazi u samu završnicu. Šta misliš o golmanima na Prvenstvu, koji se po tebi istakao ? Čini se da su čuvari mreže u nekoliko mečeva odlučili o konačnom pobedniku a posebno u polufinalu Francuska - Nemačka, gde je kiks Nojera i nekoliko odličnih odbrana golmana Francuske pomogao domaćinu da uđe u finale. - Mislim da se najboljim odbranama istakao Buffon, ali nažalost italija je ispala. Apsolutno se slažem da su golmani odlučilvali utakmice. Nažalost takva nam je pozicija, mala nepažnja može da dovede do greške koja može skupa da košta ekipu ilireprezentaciju kao što je ispadanje sa daljeg takmičenja. To se dogodilo golmanu Nemačke reprezentacije, Nojeru koji je loše odreagovao u jednoj situaciji i dozvolio protivniku da stekne veliku prednost.

Za kraj reci nam koja ti je omiljena hrana ? - Najviše volim lazanje a posle da se zasladim sa čokoladom "Najlepše želje".

Custom Search