Svečano otvaranje Palićkog filmskog festivala

Ned, 17.07.2016 - 02:23 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Bogdan Laban - Govor na otvaranju palićkog filmskog festivala
Bogdan Laban - Govor na otvaranju palićkog filmskog festivala

Još nekoliko fotografija sa otvaranja filmskog festivala na Paliću.

***

Projekcijom filma  Đanfranka Rosija "Požar na moru", dobitnika  Zlatnog  medveda  na Berlinskom filmskom festivalu, sinoć je na Paliću otvoren  23. Festival evropskog filma. Zbog loših vremenskih prilika, ove godine je početak festivala morao biti preseljan u zatvorenu dvoranu, mada specifičnost i deo šarma ovog festivala čine upravo projekcije na otvorenoj letnjoj pozornici u starom parku pored jezera. 

Tokom ceremonije otvaranja festivala srpskom reditelju Slobodanu Šijanu,  i austrijskom Ulrihu  Zajdlu dodeljene su nagrade  „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Zajdl  je u svom obraćanju publici napomenuo da je film uopšte, pa tako i evropski, na svojevrsnoj prekretnici i poručio mladim režiserima da „ne čine ustupke publici, jer onda nisu daleko od cenzure, da veruju u sebe i stvaraju one filmove za koje će se boriti uvereni da oni mogu da promene svet.“

„Primanjem nagrade "Aleksandar Lifka" shvatio sam da sam i ja primljen u društvo velikih režisera kao što su Angelopolus, Mencel, Zanusi, Vajda, Kusturica...Mladim kolegama mogu poručiti da je evropskom filmu  potrebna indivudualnost, tvrdoglavost i hrabrost. Samo tako će uspeti da preživi“, rekao je Zajdl.

Slobodan Šijan je takođe istakao da ovo  priznanje značajnim čine autori koji su ga do sada dobili, a da sebe smatra „rediteljem komedija“.

„Zato dodeljivanje ove nagrade u meni budi nadu da će biti vise smeha u evropskom filmu", napomenuo je reditelj.  

*

Festival je sa druge strane ove godine dobio posebno priznanje za doprinos evropskom filmu, navodi Radoslav Zelenović, direktor palićkog festa.  

„Prekretnica festivala je  to što je Evropska komisija prepoznala festival kroz program "Kreativna Evropa" i ocenila ga kao oazu evropskog filma, a finansijska pomoć nam je omogućila da napravo festivala kakav on sada jeste.“

Festival je ove godine veći u pogledu broja selekcija i filmova, između ostalog i zahvaljujući toj pomoći od Evropske komisije u vrednosti od 41.000 evra.

Prisutnima se na otvaraju  manifestacije  obratio i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, koji je istakao da je Festival evropskog filma Palić jedna od najznačajnijih manifestacija u Srbiji, koja je preživela sve poteškoće i izazove i postala značajna tačka na mapi evropskih festivala.

Tokom narednih sedam dana, koliko traje festival biće prikazana 103 filma, u 13 selekcija, a u glavnom takmičarskom programu za nagrade Zlatni toranj za najbolji film,  Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija nadmetaće se 13 filmova. Međunarodni žiri čine  turska rediteljka Jesim Ustaoglu,  producentkinja iz Estonije Rina Šildoš, litvanska glumica Aista Diržiuta,  rediteljka iz Nemačke  Mihaela Kezele i srpski reditelj  Stefan Arsenijević.

A jedna od centralnih tema kojima se bavi ovogodšnja  filmska  produkcija  Evrope, pa tako i Festival, jeste pitanje porodičnih odnosa, jer se oni u društvu moderne tehnologije drastično menjanju, a to je bio izazov mnogim rediteljima da kroz svoju umetnost progovore o odnosu dece i roditelja.   

U takmičarskom programu „Paralele i sudari“  uvek intrigantna  istočnoevropska kinematografija ove godine biće predstavljena kroz 11 najnovijih ostvarenja,  uključujući film “Nezakonito”, rumunskog reditelja Adriana Sitarua, koji je dobio odlične kritike na Filmskom festivalu u Berlinu. Tu je zatim tragikomediju “Krpeni savez” Mihaila Mestetskog, kao i film “Većina duša koje ovde žive,  revolucionarno ostvarenje braće Buharov o savremenoj političke situacije u Mađarskoj. Biće prikazan i  dokumentarni film Ognjena Glavonića Dubina dva”,  i van konkurencije, igrani film Vlažnost Nikole Ljuce.

Ove godine u okviru programa Kinematografija u fokusu prvi put se predstavljaju filmska ostvarenja  Baltika,  a uključene su igrani,  dokumentarni i animirani filmovi iz Litvanije, Estonije i Letonije.

U sklopu pratećeg programa održaće se takođe  radionice filmske kritike, tribine, koncerti.. .Festival traje do 22. jula, a projekcije se održavaju na više lokacija na obali Palićkog jezera i u  Subotici. 

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

23. po redu Festival evropskog filma Palić 2016 završen je dodelom nagrada i projekcijom filmova: Najsretniji dan u životu Oli Makija i filma Sveta ljubav.

Međunarodni žiri 23. Festivala evropskog filma Palić odlučio je da  "Zlatni toranj" za najbolji film bude dodeljen nemačkom filmu "Toni Erdman" u režiji Maren Ade. Priznanje je uručio Radoslav Zelenović direktor festivala montažerki dotičnog filma, Hajke Parpliz.

Kakav je bio ovogodišnji festival saznajte od Ilije Tatić a izvšnog producenta festivala.

 

Post date: Pet, 22.07.2016 - 23:57

Večeras se otvoren 23. filmski festival na Paliću ovog puta na Velikoj terasi zbog lošeg vremena. (OnLine događaj)

Drugi deo priloga sa otvaranja nešto kasnje u OffLine prilogu.

 

 

Post date: Sub, 16.07.2016 - 20:19

Cilj intervjua je bio saznati šta je sudbina, dvadeset trećeg po redu, Festivala evropskog filma Palić 2016. pošto se u prethodnim mesecima pojavila informacija da je finansiranje festivala ugroženo nedostatkom sredstava za isti.

 

...

detaljnije
Post date: Uto, 31.05.2016 - 11:18
Custom Search