Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Stanje i perspektive projekta sanacije Palića

Uto, 19.07.2016 - 17:03 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Stanje i perspektive projekta sanacije Palića
Nebojša Daraboš Nova samuprava će podržati projekat sanacije jezera Palić

Ukratko: Ukupna vrednost projekta sanacije iznosi oko 7,5 miliona evra, od čega je 6,5 miliona donacija KfW banke putem državnog okvira saradnje Nemačke i Srbije. Do 2017. godine trebalo bi da bude završena eksproprijacija zemljišta, preduslov za zaštitni pojas oko jezera, a do 2018. godine kanalizacija za naselje Palić, drugi bitan preduslov za unapređenje kvaliteta vode. Konsenzus oko projekta sanacije postoji, većina se slaže da treba ići dalje ovom linijom ekološkog održivog razvoja. Problemi su najčešće vezani za neusklađeno zakonodavstvo, jer su često protivurečne uredbe i drugi propisi iz domena upravljanja vodama, poljoprivrede, industrije itd. Nova vlast izrazila podršku projektu sanacije jezera.

Na Paliću, u Maloj gostioni, uz program ekoloških dokumentaraca Eko Dox, u okviru debatnog programa palićkog filmskog festivala, održana je i dobro posećena panel diskusija na temu: "Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog jezera". Skup je organizovao Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Uvodničari, Žika Reh, Snježana Mitrović i Mišel Roman upoznali su javnost sa stanjem i prilikama sanacije, unapređenja kvaliteta vode i biodiverziteta jezera Palić. Najkraće rečeno - pomak postoji.

Žika Reh je ukratko prošao kroz prošlost, istine i zablude oko palićkog jezera (detaljnije - ovde), navodeći da je važno kritički se osvrnuti na probleme i prethodne pokušaje sanacije jezera, kako bismo nešto naučili iz grešaka prošlosti. Problem prošlih i neuspelih projekata sanacije, najopštije rečeno, bio je u mnoštvu kompromisa, te u nedovršavanju u načelu dobro zamišljenih postupaka.

Snježana Mitrović je potcrtala ulogu civilnog sektora, regionalnog Aarhus centra i drugih ekoloških organizacija u stvaranju političkog konsenzusa da se odustane od (po mišljenju stručnjaka finansijski neizvodljivog) projekta izmuljavanja, te da se program sanacije jezera okrene ka platformi koja danas daje rezultate, a koja je fokusirana na rešavanje uzroka zagađenja vode, a ne njihovih posledica. Snježana je pohvalila Maglaija kao prvog gradonačelnika koji je došao na vlast, preuzeo i nastavio projekat koji je započela prethodna vlast, te je u tom smislu, apelovala na novog gradonačelnika, Labana, da ostane na ovoj liniji sanacije jezera Palić.

Mišel Roman je još jednom upoznao javnost sa detaljima i hodogramom projekta sanacije, a govorio je i o budućnosti jezera. Pre svega je pohvalio dosadašnji odnos gradskih vlasti, koje su dozvolile stručnjacima da rade posao, bez mešanja politike. Po Romanu, kruna ovakvog odnosa jeste ugovor sa KfW bankom o donaciji 6,5 miliona evra za unapređenje kvaliteta voda jezera Palić i Ludaš.

Plan dalje sanacije jezera, uz sredstva KfW banke, predstavljen je i na izložbi priređenoj u sklopu Palićkog filmskog festivala. Roman je obrazložio faze i lokacije realizacije projekta sanacije jezera. Najvažnije je priključiti naselje Palić na kanalizacionu mrežu, i povezati palićku kanalizacionu mrežu sa gradskom, za šta su, između ostalog, novčana sredstva donacije i namenjena. Tu je i plan detaljne regulacije, odn. rešavanje zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludoš. Planira se i nastavak sanacionog izlova ribe iz Palića.

Što se realizacije projekta tiče, u 2016. godini predviđeno je da se ispune preduslovi za ovu investiciju. Potrebno je dovršiti plan detaljne regulacije za Ludoš, kao i dovršiti proces eksproprijacije zemljišta na Paliću i Ludošu. Za kanalizaciju je potrebno pribaviti sve građevinske i lokacijske dozvole, što će, verovatno, potrajati do kraja ove godine, ako sve bude išlo po planu. Krajem 2016, ili početkom 2017. godine biće završena ova pripremna faza. Za sada postoje neki manji problemi, ali sve ide po planu, navodi Roman.

- Da bismo vratili jezero u život, pored finansija koje smo obezbedili, uradili smo i dobar deo papirologije, - navodi Roman, - Sada je jako važno, i svi se nadamo da će nova politika, odn. novi gradonačelnik brzo i bez problema obezbediti nastavak života ovog projekta. Tako bismo ovaj projekat mogli rešiti do 2018. godine. Naš cilj je da prozirnost vode u jezerima Palić i Ludoš bude najmanje jedan metar.

Posle uvodnih izlaganja razvijena je panel diskusija, na kojoj se moglo uočiti da među stakeholderima postoji visok nivo konsenzusa, saglasnosti sa opštim crtama projekta sanacije jezera, ali i da postoji čitav niz nedoumica i neslaganja u detaljima.

Nebojša Daraboš rekao je ispred gradskog veća i lokalne samouprave, da će kontinuitet podrške projektu sanacije jezera biti obezbeđen, da se podrazumeva, ali je tražio od radne grupe da pojasni ulogu jezera u razvoju turizma.

Reh je odgovorio da ovaj projekat sanacije može biti restriktivan prema zagađivačima, ali da nije restriktivan, niti ugrožava razvoj turizma na jezeru, već ga unapređenjem kvaliteta vode pomaže. Roman je još konkretizovao odgovor, navodeći primer da eventualni problem može biti podvodna vegetacija, koja je potrebna ekološkoj ravnoteži, ali se ona može mehanički uklanjati, kositi na delovima jezera na kojima će biti kupališta, kako se to radi npr. na Adi Ciganliji.

Miljan Vuksanović istakao je da novi master plan razvoja jezera u prvom planu pretpostavlja održivi razvoj, te da su ovim projektom postavljeni veoma dobri osnovi za razvoj banjskog turizma na jezeru, uz zaštitu životne sredine. Miljan smatra da je jedan od problema što su Subotičani napustili Palić, i da bi Palić zaživeo, moraju da mu se vrate.

Zoran Rajak (Kapetanski rit) čudio se zašto i kako grad nema interesa da uloži u prepumpavanje vode iz Tise u Palić.

 

 

dr Gabor Mesaroš (jedan od autora predloga platforme sanacije jezera) takođe je primetio pomak, ali je upozorio na niz sitnih problema na koje se nailazi.

Na primer, kako je to obrazložio Žika Reh, jedan od problema su industrijski zagađivači, čije otpadne vode (zbog različitog fizičkog i hemijskog sastava od komunalnih otpadnih voda) gradski prečistač ne može da prečisti. Tu je problem što u Srbiji još nema mnogo gradova sa prečišćavanjem otpadnih voda, tako da postoji uredba koja definiše „prelazni rok za zagađivače“ do 2032. godine, i praktično štiti zagađivače, jer obesmišljava sistem kontroli i kažnjavanja zagađivača.

Drugi primer zakonskih nedorečenosti odnosi se na kupanje. Po novim zakonskim uzusima, vode se kategorišu, i ukoliko određeni fizički ili hemijski parametri prelaze dozvoljene količine, voda se smešta u nižu kategoriju, koja nije predviđena za kupanje. Po ovim parametrima, objašnjava Reh, po ovoj kategorizaciji Palić ne bi bio predviđen za kupanje ni pre sto godina. S druge strane, niko i nikada nije izdao ni zabranu kupanja u jezeru.

Paneli o Paliću održavaće se i ubuduće.

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Pre nekoliko dana, 8 marta, započeli su radovi na krčenju i čišćenju istočne obale jezera Palić, na delu gde prestaje nedavno postavljena staza (nešto dalje od vile DDOR-a).

Radnici JP Palić-Ludas su krenuli u sečenje invazivnih vrsta strabala na samoj obali jezera i čišćenju staze košenjem osušene trave, što je okvirom plana i programa sanacije jezera Palić i predviđeno - da se stvori pešačko-biciklistička staza kojom će se moći obići IV sektor, turistički deo jezera Palić. Pri tome se planira rad i na zaštitnom pojasu, sađenjem autohtonih vrsta.

Pri ovo radu je uočena pojava velikog broja krpelja koje prošla zima sa velikim brojem ledenih dana ipak nije desetkovala.

U prilozima opširnije...

detaljnije
Post date: Pet, 10.03.2017 - 11:32

Изградња канализационе мреже и прикључивање домаћинстава један од услова за остварење пројекта који финансира немачка развојна банка

Укупно 670 грађана Палића пријавило се у року до краја јануара да жели да уведе канализацију у своје домаћинство. Пријављивање грађана један је од неопходних корака у примени програма заштите биодиверзитета Палића и Лудаша за који је Суботица од немачке развојне банке  KfW добила бесповратних 6,5 милиона евра.

Немачка држава, међутим, не жели да финансира заштиту природе на језерима Пали и Лудаш уколико и град не предузме активности да престане са даљим загађењем језерске воде. Због тога је Суботица преузела изградњу, односно довршетак канализационе мреже на Палићу, а стручњаци из KfW-...

detaljnije
Post date: Sre, 01.02.2017 - 15:47

Podsjećamo građane naselja Palić da je u tijeku prikupljanje izjava kojima se potvrđuje zainteresiranost za priključenje na buduću kanalizacijsku mrežu čija izgradnja se planira polovicom 2017. godine, u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš, čije  implementiranje financira njemačka KfW banka.

Osobito apeliramo na vlasnike vikendica i drugih objekata koji nisu u uporabi tijekom zimskih mjeseci, kao i na vlasnike objekata koji nisu prijavljeni na adresi na kojoj se nalazi objekt, da se informiraju u prostorijama MZ „Palić“ ili u prostorijama JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, ukoliko do sada...

detaljnije
Post date: Čet, 19.01.2017 - 10:21

Ne pada sneg da pokrije jezero nego da svaka odvodna cev pokaže svoj trag...

Michell Rohman, hidrolog u d.o.o. Park Palić, obiša je danas obalu IV sektora (turistički deo) da bi proverio da li postoje još negde ispusti kanalizacije u jezero Palić. Naišao je na par novih tačaka pored do sada poznatih mesta izliva otpadne vode.

https://www.subotica.info/2017/03/10/poceli-radovi-na-istocnom-delu-zast... - slika broj dva!

Detalj o tome u prilogu.

Post date: Uto, 10.01.2017 - 18:38

Grad Subotica i rukovodstvo Mesne zajednice „Palić” organizovali su večeras Zbor građana koji se održao večeras u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.
Tema zbora građana je bila: Prezentacija mogućnosti priključenja na buduću kanalizacionu mrežu MZ „Palić” u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš.

Zainteresovanim građanima, prisutno je bilo preko stotinu istih, prezentovani su razlozi ove kampanje koja je povezana sa projektom sanacije jezera Ludaš i Palić, a za koju je KfW banka spremna dati donaciju u iznosu od 6.5 miliona eura.

Da bi se projekat nastavio potrebno je po dogovoru sa bankom da se na Paliću formira kanalizaciona mreža na koju bi se prikačilo minimalno 700...

detaljnije
Post date: Uto, 27.12.2016 - 21:48