Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Snabdevanje gasom za Banju Palić

Pon, 25.07.2016 - 19:32 -- nikola.tumbas
Božinović i Laban Izjave za medije
Božinović i Laban Izjave za medije
Bogdan Laban simbolično paljenje gasa
Bogdan Laban simbolično paljenje gasa

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban otvorio je na obilaznom putu za Palić (Novosadski put), kod salaša br. 222, gasovod izgrađen na trasi Senćanski put – Palić (Vikend naselje).

U prilogu izjave direktora Dragan Božinovića, investitora gasovoda, Javnog komunalnog preduzeća „Suboticagas“ i gradonačelnika Bogdana Labana.

***

Simboličnim presecanjem vrpce i paljenjem gasne baklje, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban otvorio je danas, na obilaznom putu za Palić (Novosadski put), gasovod izgrađen na deonici Senćanski put – Palić („Vikend naselje“). Svečanom otvaranju više od 10 kilometara gasovoda – od Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice do, praktično, Hidroglobusa u „Vikend naselju“ na Paliću – u ime investitora, Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Suboticagas“, prisustvovao je direktor ovog preduzeća Dragan Božinović, sa saradnicima.

 

Palić je od danas gasifikovan sa dva poluprstena: starim – zapadnim, koji nema dovoljan kapacitet da snabde gasom kompletnu turističku Banju Palić, i ovim novim – istočnim poluprstenom, rekao je, obraćajući se novinarima, gradonačelnik Laban, i dodao da je u izgradnju gasovoda na obilaznom putu za Palić uloženo više od 15 miliona dinara, ne računajući radove i angažman investitora.

– Ukoliko želimo da razvijamo turizam, zdravstveni i banjski, moramo da stvorimo preduslove da energent koji je izuzetno bitan za snabdevanje bude prisutan – kazao je Bogdan Laban.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost Javnom komunalnom preduzeću ‘Suboticagas’, jer je ova investicija, kako je naveo, isključivo finansirana od ostvarene dobiti JKP „Suboticagas“ u prethodnom periodu.

– To je dobar primer na koji način bi trebalo da posluju javna komunalna preduzeća, da pomažu Gradu Subotici kao osnivaču da bismo premostili sve prepreke. U narednih nekoliko godina od Palića moramo da napravimo značajnu turističku destinaciju, koja je, kao prioritet, ucrtana ne samo kod pokrajinske nego i kod republičke Vlade – naglasio je gradonačelnik Laban.

Dragan Božinović je rekao da svi potencijalni korisnici gasa koji se nalaze na ovoj, upravo završenoj trasi, u skladu sa novijom poslovnom politikom JKP „Suboticagas“, trenutno imaju mogućnost da dobiju besplatan priključak.

– Novoizgrađeni gasovod nije namenjen samo delu potrošača na trasi Senćanski put – ‘Vikend naselje’ na Paliću nego i budućnosti u smislu da će svaka nova investicija u Banji Palić praktično imati – gas na pragu. To znači da investitor neće trebati da čeka na početak izgradnje zbog administrativne i građanske procedure – istakao je Božinović

Prema njegovim rečima, JKP „Suboticagas“ je, shodno svom poslovnom planu, odmah nakon započete inicijative da se severoistočna strana Palića planira kao ozbiljan turistički centar na mestu „Vikend naselja“ samoinicijativno, pre nekoliko godina, pristupilo pripremama da svoju izgrađenu gasnu mrežu od preko 600 kilometara u Subotici obogati još jednom deonicom koja je, uz aktuelne usputne priključke, isključivo namenjena budućnosti ovog grada, njegovom razvoju i napretku.

Radovi na izgradnji gasovoda na obilaznom putu za Palić završeni su u roku od 45 dana. Izvođači radova po osnovu javne nabavke bili su „Terax“, iz Subotice, i „Kablprojekt”, iz Novog Beograda.

U Subotici gas koristi više od 9.000 potrošača.

www.subotica.rs

Autor teksta: