Uzairi Ibazer - Humanitarni rad Islamske zajednice u Subotici

Sre, 03.08.2016 - 13:27 -- nikola.tumbas
Uzairi Ibazer
Kolekcija članaka: 

U Subotici ne postoji distanca prema Muslimanima, niti smo ikada imali situaciju da se suštinski remeti naš život. Nama je cilj integracija zajednice u Subotici sa velikom obavezom da uzvratimo na dobrošlicu i prihvatanje sredine, kaže predsednik Islamske zajednice Uzairi Ibazer.

Krajem prošle sedmice, večernji obrok u Privremenom prihvatnom centru za migrante podelili su pripadnici Islamske zajednice u Subotici. Hranu su obezbedili zahvaljujući različitim donatorima, a gotovo 500 migranata u Centru, sa zahvalnošću su primili obrok, ali i priliku da razgovaraju sa lokalnim imamom.

Uzairi Ibazer, dugogodišnji je predsednik Islamske zajednice u Subotici i jedan od njenih osnivača pre više decenija. U razgovoru za „Politiku“ kaže da su samo u poslednjih mesec i po dana, od početka Ramazana, pripremili preko 7,5 hiljada obroka. Podelili su ih migrantima, koji su postili tokom velikog muslimanskog praznika, ali i svojim članovima kojima je pomoć u tom trenutku bila potrebna.

- Naša prepoznatljiva crta je humanitarni rad, i želimo da nas po tome znaju sugrađani. Reagujemo kada god primetimo da je negde pomoć potrebna, tako smo među prvima nakon katastrofalnih poplava 2014. godine uputili pitku vodu u Obrenovac. Ono što nam je takođe veoma bitno je da svoj humanitarni rad obavljamo u dogovoru i saradnji sa zvaničnim institucijama. Zbog toga smo bili i ponosni, ali i osećali veliku odgovornost kada nas je Komesarijat za izbeglice i migracije pozvao da se uključimo u pomoć migrantima, objašnjava nam Ibazer.

Pomoć nije uvek materijalna, veoma je značajno da u svim aktivnostima učestvuje imam, a tu funkciju odnedavno u Subotici obavlja mladi  Enko Korać, i razgovara sa ljudima koji su uznemireni ili nesigurni na njihovom neizvesnom putu. Ibazer prepričava da su prihvatili porodilju-migrantkinju na izlasku iz bolnice, zbrinuli je nekoliko časova dok nije stigla ekipa Komesarijata. Na žalost, na dugom migrantskom putu, novi život, ali i smrt su redovni pratioci, pa su o trošku Islamske zajednice i sahranili one koji su ovde stradali.

U fokusu brige Islamske  zajednice su pre svega Muslimani koji žive u Subotici, a Ibazer kaže da se, u zavisnosti od fluktuacije stanovništva, obično od  500 do 700 domaćinstava učlanjuje u zajednicu, ali da računaju da ovde ima od devet do deset hiljada Muslimana. U gradu od  oko 140.000 duša, to predstavlja značajnu zajednicu. Od 2008. godine u gradu je izgrađena Muhadžir džamija.

- Njeno ime znači „iseljenik“ i odlučili smo se za to jer odslikava sastav naše zajednice u kojoj ima Goranaca, Bošnjaka, Roma, Arapa, Albanaca...Naša zajednica po šarolikosti je Subotica u malom, kaže Ibazer.

Islamska zajednica ima zadatak svojevrsne „vlade“ među njenim pripadnicima, brine o članovima, bilo da su u stanju socijalne potrebe, ili su obrazovani kadrovi koji mogu da pomognu celoj zajednici, brine o svim pitanjima organizacije života zajednice i njenih finansija, i u svemu tome izuzetno aktivan je i novi imam Korać. S obzirom da su Muslimani u Suboticu stizali iz različitih krajeva i donosili svoje navike, stilove života Islamska zajednica nastoji da ih uklopi, ali i usaglasi  sa ovdašnjim običajima.

- U Subotici ne postoji distanca prema Muslimanima, niti smo ikada imali situaciju da se suštinski remeti naš život. Nama je cilj integracija zajednice u Subotici sa velikom obavezom da uzvratimo na dobrošlicu i prihvatanje sredine. Pomaže nam mešihat Islamske zajednice u Srbiji, ali u Subotici mi imamo kontakte i saradnju i sa gradskom upravom, Srpskom pravoslavnom crkvom, sa Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom.

Nedavno su svi predstavnici velikih istorijskih crkava zajedno dali krv, Ibazer kaže da u Islamskoj zajednici imaju biblioteku, i da su počeli da razmenjuju knjige sa Gradskom bibliotekom.

– Planiramo da održavamo tribine jer je to dobar način da više ljudi čuje za nas i upozna. Želimo da obnovimo izdavanje naših novina „Upoznaj islam“. Ovde te grad tera da se uključiš, da pišemo projekte i sarađujemo i želimo to da iskoristimo, kaže predsednik Islamske zajednice u Subotici.

 

Ličnosti: 
Custom Search