Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Tamburaško veče Dužijance 2016.

Sub, 13.08.2016 - 10:45 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Tradicionalna Tamburaška večer održana je 12. kolovoza u Subotici  na centralnom gradskom trgu. Ovim programom započela je centralna proslava Dužijance 2016. Na Tamburaškoj večeri nastupio je ansambl ,,Nesanica“, ansambl ,,Hajo“, ansambl ,,Uspomena“, ansambl ,,Ruže“ i tamburaški orkestar Hrvatskog kulturnog centra ,,Bunjevačko kolo“. Katedralni župnik, mons. Stjepan Beretić  predstavio je gradskog bandaša i bandašicu, koji su centralne osobe u proslavi žetvenih svečanosti ,,Dužijance 2016.“ Prvi put javno su predstavljeni gradska bandašica  Nataša Vojnić Tunić iz Starog Žednika i  gradski bandaš  Ninoslav Radak iz Subotice, kojima je ove godine pripala velika čast biti nositeljima središnje proslave ,,Dužijance 2016.“.

Mladi u narodnim nošnjama prošetali su se binom i pokazali bogatstvo i ljepotu bunjevačke narodne nošnje. Stručni žiri izabrao je najljepše među njima, koji će u nedjelju na središnjoj proslavi Dužijance biti pratioci bandaša i banadašice.

Za prvu pratilju bandašice izabrana je Jasna Kujundžić sa Klise, a prvi pratilac je Marko Kujundžić iz Subotice.

Druga pratilja po mišljenju žirija je Marija Piuković iz Subotice, a drugi pratilac je Matiša Bonić iz Subotice.

Treći par pratilaca bandaša i bandašice su Dajana Harangozo iz Subotice i Mario Vojnić Hajduk iz Subotice. Izabrani pratioci bandaša i bandašice dobili su prigodne darove.

Mons. dr. Andrija Anišić uručio je darove i aranžerima izloga s temom risa, koji su po ocjeni stručnog žirija na najbolji način predstavili ovu temu. Prva nagrada za aranžiranje izloga za ,,Dužijancu 2016.“ pripala je Mariji Bošnjak iz Male Bosne iz Subotice za aranžman pod nazivom „Zahvala Bogu - Dužijanca” u izlogu butika „Veruška”. Druga nagrada uručena je Tanji Dulić iz Subotice za „Vodonoše” u izlogu  butika „Mondo”. Trećenagrađena je Ljubica Mandić iz Subotice za izlog dućana „Simpo” pod nazivom „Majka nam je šila i šlingovala”.

Na kraju programa najavljena su i događanja manifestacije ,,Dužijanca 2016.“ za naredne dane –  Skupština risara i smotra folklornih ansambala ,,Dužijanca“ u subotu 13. kolovoza i središnja proslava ,,Dužijance 2016.“ u nedjelju, 14. kolovoza.

info UBH Dužijanca

Tagovi: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Poslednji događaj, Likovna kolonija Bunarić, u nizu dešavanja ovogodišnje manifestacije Dužijanca 2016.

Više o tome od Ivane Vukov u prilogu.

Post date: Sub, 20.08.2016 - 23:36

Nekoliko detalja iz VP lože prilikom kićenja gostiju i dolaska zastave pred početak povorke.

Post date: Pon, 15.08.2016 - 22:19

Najbolji pogled na dešavanja u centru grada.

Post date: Pon, 15.08.2016 - 20:25

Na subotičkom Trgu slobode održana je centralna svečanost „Dužijance 2016”, tradicionalne manifestacije koja se po 106. put organizuje povodom završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Ninoslav Radak, iz Subotice, i Nataša Vojnić Tunić, iz Starog Žednika, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu venac od novog žita i hleb od ovogodišnjeg roda pšenice.

Post date: Pon, 15.08.2016 - 10:53