Mačković i Pivač novi Svetski prvaci u veslanju

Sub, 27.08.2016 - 01:33 -- dejan.vukovic

Subotičanin Martin Mačković zajedno sa svojim kolegom Viktorom Pivačijem u petak, 26. avgusta 2016, osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji mlađih seniora na Svetskom prvenstvu u Roterdamu. Momci su ispunili svoj cilj koji su pre desetak dana i najavili u razgovoru za naš portal.  

Zlatnu medalju, prvu za srpsko veslanje nakon trijumfa Veselina Savića i Dušana Bogičevića u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu 2014, naš čamac je osvojio ubedljivom pobedom u okršaju za odličja. Finalnu trku, u kojoj je bio na čelu od početka do kraja, izveslao je u vremenu 6:58.01 prošavši kroz cilj ispred Francuza Tomasa i Leskiuksa (6:59.44) i Amerikanaca Stefanija i Verca (7:02.04), osvajača srebra, odnosno bronze.

Lazo Pivač, trener ovih momaka bio je vidno zadovoljan posle trke i sjajnog izdanja Srpskog dvojca - Momci su bili sjajni, pružili više od 100 odsto svojih mogućnosti i zasluženio stigli do zlata. Obojica studiraju u Americi, a odmah nakon završetka naporne godine stigli su u Srbiju, žrtvovali svoj odmor, podredili ga pripremama i žestokim treninzima i stavili se na raspolaganju državnom timu i Srbiji. Sve im se to na kraju isplatilo, a zaslužuju da im se poklonimo za nastup u Roterdamu. U finalnu trku su su ušli sa tek četvrtim vremenom iz kvalifikacija i sa porazom od Amerikanaca u svojoj grupi. Zbog toga su pred samo finale premešteni u „lošiju“ stazu, broj 3, pošto je počeo da duva bočni kontra vetar pa su najbolji iz kvalifikacija dobili staze koje su bile zaštićenije. Uprkos lošijim startnim uslovima dogovorenu taktiku su ispunili od A do Š. Izveslali su bez kompromisa, rano došli do solidne prednosti, odolevali i odbijali mnoge napade i na kraju ubedljivo osvojili zlato u konkurenciji izuzetnih čamaca. Njih dvojica su vanserijski kvalitet dokazali i prethodne dve godine godine kada su na svetskim prvenstvima za mlađe seniore osvojili bronze. Sada su bili odlučni da odu korak napred i uspeli su u tome. Nijednog trenutka nisam posumnjao da imaju kvalitet za najviši plasman, što se na kraju pokazalo kao tačno. 

Pivač i Mačković, koji su na prethodna dva svetska prvenstva za seniore do 23 godine, u Varezeu 2014. i Plovdivu 2015, osvojili bronze u ovoj disciplini, silovito su startovali u svom novom finalu. Posle prvih 500 metara imali su gotovo sekundu i po prednosti u odnosu na Amerikance Stefanija i Verca, od kojih su u Roterdamu izgubili u kvalifikacijama. Već tada se videlo da niko ne može da prati paklen ritam naših momaka koji su na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ prednost uvećali na gotovo tri sekunde. I narednu četvrtinu trke Pivač i Mačković su iskoristili da dodatno umaknu rivalima, tako da su u poslednjih 500 metara ušli sa ogromnom zalihom. Sigurno i staloženo izveslali su zadnju deonicu, ne dozvolivši nikome ni da pomisli da zlato može da ode u neku drugu zemlju sem u Srbiju.

Trijumfalno su prošli kroz cilj, a visoko podignute ruke Pivača bile su samo uvod u veliko slavlje povodom izvanrednog uspeha i prve najsjajnije srpske medalje na svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine nakon zlata četverca sa kormilarom na šampionatu u Trakaiju 2012. Ovo je, ujedno, i prvo srpsko svetsko zlato u konkurenciji mlađih seniora u nekoj olimpijskoj disciplini posle ravno 11 godina, kada su na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Amsterdamu 2005. Iva Obradović, te Jovan Popović, Goran Todorović, Čedomir Nikitović i Goran Jagar trijumfovali u konkurenciji ženskog skifa, odnosno četverca bez kormilara.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search