Sinhroniciteti Maje Todić

Čet, 01.09.2016 - 01:35 -- nikola.tumbas
Milan Tasić govori o radovima Maje Todić
Kolekcija članaka: 

Izložba slikarke Maje Todić, iz Gračanice, otvorena je u okviru obeležavanja Dana Grada, u galeriji Otvorenog univerziteta.

O radovima Maje Todić je govorio Milan Tasić, kao domaćin izložbe dok je izložbu otvorila Miroslava Babić, član gradskog veća zadužena za kulturu.

Gostima se obratio i gradonačelnik opštine Gračanica, Vladeta Todić.

Zvučni zapis govora na otvaranju dostupan je u atačmentu izveštaja.

***

Iz kataloga izložbe:

Maja Todić, rođenja je 1989 u Prištini. A diplomirala je na fakultetu umetnosti Priština-Zvečan. Master studije je završila 2015. Izlagala je do sada tri puta samostalno i učestvovala na više kolektivnih izložbi. Dobitnik je nagrade za najuspešnijeg mladog stvaraola 2014. Živi i radi u Gračanici.

 

Više o ovoj temi...

Izvođači druge večeri obeležavanja Dana grada takođe napunili centar grada, i izazvali ovacije, ali za "nijansu" mlađe publike.

***

www.subotica.rs

Subotica će dugo pamtiti ovo veče – nezaboravni koncert „Leksington“ benda, upriličen povodom obeležavanja Dana grada, na kojem se na subotičkom Trgu slobode okupilo više od 10.000 posetilaca. Ovacije i vriska, uglavnom mlađe publike, sa kojima je dočekan izlazak „Leksington“ benda na scenu nisu prestajali do kraja koncerta. Publika na centralnom gradskom trgu pevala je sa njima nešto više od dva sata, uživala u njihovim numerama i prelepom nastupu tokom koga je sve bilo perfektno - od zvuka i svetla do dinamičnog repertoara sa mnogo hitova i izvanrednog...

detaljnije
Post date: Sub, 03.09.2016 - 11:51
Post date: Sub, 03.09.2016 - 11:32

U Gradskom muzeju, 1. septembra, održano je još jedno predavanje u okviru obeležavanja Dana grada.

Legat Ane Bešlić jedan je od sedam legata koji se čuvaju u okviru umjetničke zbirke subotičkog muzeja. Predavanjem se Ljubica Vuković Dulić osvrnula pojam legatorstva i legata u muzeologiji, a sa naglaskom na primeru legata Ane Bešlić, vajarke, jedne od protagonista moderne jugoslovenske skulpture.

Legat Ane Bešlić čini 20 skulptura iz različitih stvaralačkih faza vajarke, a poklonjen je subotičkom muzeju 1983. godine.

Post date: Pet, 02.09.2016 - 09:19

Samo reči pohvale su bile na večerašnji koncert u kratkoj anketi nekoliko prisutnih građana raspoloženih da prokomentarišu atmosferu u centru povodom obeležavanja Dana grada.

Poslušajte ih. U  centru su se zatekli i turisti iz Nemačke kojima nije bilo baš jasno šta se dešava, ko peva i zašto, i pitali su me da li je to tipična srpska muzika (kada je započeo operetski program gostiju iz Mađarske)... ali su bili dobro raspoloženi, i ovde nalaze u lovu na prepelice!

 

U nastavku od Kristine Mate o programu  i izvođačima:

U okviru ovogodišnje svečane proslave Dana grada nastupao je Vojvođanski kamerni orkestar , čiji je osnivač i koncertmajstor prof. Miloš...

detaljnije
Post date: Pet, 02.09.2016 - 01:55
Post date: Čet, 01.09.2016 - 21:58
Custom Search