Okrugli sto u organizaciji NALED-a

Uto, 13.09.2016 - 11:38 -- nikola.tumbas
Ana Brnabić izjava za medije
Ana Brnabić izjava za medije
Istvan Pastor izjava za medije
Istvan Pastor izjava za medije
Ivan Đoković izjava za medije
Ivan Đoković izjava za medije

Regionalni okrugli sto JAVNO - PRIVATNI DIJALOG ZA BOLJI POSLOVNI AMBIJENT

U organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Grada Subotice danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održan regionalni okrugli sto na temu „Javno-privatni dijalog za bolji poslovni ambijent“. Cilj skupa bio je da se kroz otvoreni dijalog i diskusiju između lokalnih samouprava i kompanija podstakne pronalaženje zajedničkih rešenja i postizanje konkretnih predloga koji će doprineti unapređenju privrednog ambijenta u Subotici i Severnobačkom okrugu.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da će se novo gradsko rukovodstvo, formirano u junu ove godine, posvetiti intenziviranju saradnje između javnog i privatnog sektora i unapređenju uslova za poslovanje na lokalu.

Naš grad odavno prepoznaje značaj komunikacije i saradnje sa privrednicima, rekao je gradonačelnik Laban, i podsetio da je sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o povoljnom poslovnom okruženju Subotica dobila u junu 2010. godine, izražavajući pritom spremnost da svoja pozitivna iskustva podeli i sa drugim opštinama i gradovima u našoj zemlji.

Subotička lokalna samouprava će u narednom periodu učiniti sve da privuče što više stranih investicija i otvori što je moguće više radnih mesta. Mladi, obrazovani Subotičani koji su trenutno bez posla, imaju dobre izglede da u bliskoj budućnosti ovde nađu zaposlenje, tim pre što strani i domaći investitori Suboticu prepoznaju kao grad koji je povoljan za investiranje i koji raspolaže veoma značajnim infrastrukturnim potencijalom – naglasio je Bogdan Laban.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor pozdravio je današnje potpisivanje strateškog sporazuma između Pokrajinske vlade i NALED-a i istakao da je ova organizacija u mnogome doprinela razvoju privrede u Pokrajini, kao i razvoju njenih investicionih potencijala.

– Statistika pokazuje da su lokalne samouprave koje imaju sertifikat NALED-a udovoljile standardima potrebnim za strane investicije i da one imaju u proseku sedam stranih investicija na godišnjem nivou, dok lokalne samouprave sa kojima to nije slučaj imaju 3,3, a te brojke govore dovoljno same za sebe – rekao je, između ostalog, predsednik Pastor.

Potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković naveo je da je jedan od prioriteta rada ovog Sekretarijata dijalog između javnog i privatnog sektora i na taj način stvori bolji poslovni i investicioni ambijent.

– Javni dijalog između privatnog i javnog sektora na najbolji mogući način može da doprinese formiranju neophodnog pravnog okvira u domenu privrede i privrednog razvoja. Povratne informacije sa terena, preko strukovnih udruženja, nevladinog sektora i drugih pojedinaca mogu da nam pomognu u kreiranju aktivnosti za privredne podsticaje – istakao je Đoković.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, rekla je da je uloga NALED-a u ovoj oblasti velika, s obzirom na to da je jedina organizacija koja se bavi isključivo privrednim razvojem lokalnih samouprava. Ona je naglasila i da je uloga Vlade u ovom procesu lakša ukoliko postoje konkretni predlozi, kao što je to praksa koju ima NALED.

Na današnjem okruglom stolu, u okviru diskusije, učestvovali su i predsednik UO NALED Goran Kovačević, član UO NALED Vojislav Genić, narodni poslanik i predsednik Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije Arpad Fremond, predstavnik Fondacije Prosperitati Balint Juhas i Slobodan Petrović iz Kancelarije za evropske integracije, gradonačelnici i predsednici opština u AP Vojvodini.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search