Najavljen 42. Palićki susret planinara

Čet, 22.09.2016 - 22:31 -- dejan.vukovic

Planinarski klub Spartak organizuje 42. Palićki susret planinara koji se održava 1. i 2. oktobra 2016 godine. Ove godine susret će biti organizovan na obali Ludoškog jezera kod Sunjog čarde, odnosno Vizitorskog centra rečeno je na konferenciji za štampu koja je organizovana u najavi ovog događaja.

Sportski direktor planinarskog saveza Srbije, Iso Planić, pozvao je građane Subotice da se priključe ovoj manifestaciji i aktivno u njoj učestvuju. - Pešačenje u prirodi u okolini grada Subotice je manifestacija koju planinarski klub Spartak redovno organizuje. Ovo je manifestacija koja je svima dostupna i građanima Subotice uz usnovni vid sportske rekreacije pruža i upoznavanje sa prirodnim znamenitostima i kulturnim vrednostima ovoga kraja. Pešanje u prirodi se redovno svakog vikenda organizuju u planinarskom klubu Spartak. Takve akcije se pored Subotice održavaju se i u većim gradovima širom Srbije što planinarski pokret pruža našoj zejdnici. Često me pitaju kako planinari u ravnici ? Možemo reći da planinarstvo u Subotici potiče od 1927. godine i od tada je ono u kontinuitetu. U Subotici ima jedan planinarski klub koji postiže zapažene rezultate u svim planinarskim sportskim disciplinama. Iza nas je duga tradicija, ali čini mi se i lepa budućnost. Na pragu smo da postanemo Olimpijski sport a mi naše takmičare pripremamo za to da budu pravi predstavnici. Spartak je po svojim rezultatima među najboljim planinarskim klubovima u zemlji i u tome je njegova veličina i uspeh još veći jer biti tako daleko od planina a postizati tako dobre rezultate to se može samo uz pomoć velikog entuzijazma kojeg poseduju članovi ovog kluba. Trenutno u planinarskom klubu Spartak ima oko 350 članova.  

Učesnici 42. Palićkog susreta planinara imaće mogućnost da izaberu jednu od dve staze. Kraća je dužine od 13 kilometara a ona duža od 20 km istakao je Zoran Vukmanov ispred planinarskog kluba Spartak. - Obe staze počinju i završavaju na vizitorskom centru pored Ludaškog jezera. Staza najpre vodi pored jezera Ludaš, dolazi do naselja Hajdukovo i do prvih kuća na Paliću. Kod Majkinog salaša se uključuje u obeleženu pešačku stazu kroz subotičku peščaru. Učesnici nastavljaju kroz šumu do prve raskrsnice gde se učesnici razdvajaju i kroz hajdukovačku šumu pored etno kampa se vraćaju kroz naselje Hajdukovo do vizitorskog centra. Dok oni koji se opredele za onu dužu stazu nastavljaju do jezera Tresetište gde će biti pauza da bi se onda vratili kroz hajdukovačku šumu i završavaju pešačenje na Vizitorskom centru. Oni koji žele mogu da se oprobaju u savlađivanju veštačke stene koja će biti montirana na jednom salašu pored Majkinog. Kad se svi učesnici vrate biće organizovan kulturno umetnički program.

PROGRAM AKCIJE:

PETAK 30.09.2016.g.– Prihvat najavljenih gostiju i njihov smeštaj.

SUBOTA 1.10.2016.g.

  • Do 9:00 doček gostiju, prijave za učešće
  • 09:15 pozdravni govor, otvaranje manifestacije
  • 09:30 polazak na pešačenje jednom od dve ponuđene staze, promocija sportskog penjanja na veštačkoj steni, izložba planinarskih fotografija, odabir najbolje, predavanje na temu ekologije
  • od 14:00 do 16:00 zajednički ručak (Poneti porcije i pribor za jelo)
  • 16:30 dodela zahvalnica društvima – nakon dodele zahvalnica druženje uz muziku
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search