Intenzivirana saradnja između Subotice i Banjaluke

Pon, 26.09.2016 - 16:56 -- nikola.tumbas
Nebojša Daraboš izjava za medije povodom posete Banja Luci
Nebojša Daraboš izjava za medije povodom posete Banja Luci
Slobodan Gavranović o poseti delagacije Subotice
Slobodan Gavranović o poseti delagacije Subotice
Nela Tonković o saradnji sa Muzejom savremene umetnosti RSrpske
Nela Tonković o saradnji sa Muzejom savremene umetnosti RSrpske
Sarita Vujković o saradnji sa Savremenom galerijom Subotica
Sarita Vujković o saradnji sa Savremenom galerijom Subotica
Detalj susreta delegacije Subotice sa gradonačelnikom Banja Luke
Detalj susreta delegacije Subotice sa gradonačelnikom Banja Luke

Delegacija Grada Subotice koju je predvodio Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju, boravila je u dvodnevnoj poseti Banja Luci u okviru koje je prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma turizma i zdravlja, održanom u sportskoj hali „Borik“. Tokom posete, održan je i radni sastanak sa gradonačelnikom Banja Luke Slobodanom Gavranovićem i predstavnicima institucija u gradu.

Poseta je dogovorena prilikom poslednjeg boravka gradonačelnika Gavarnovića u našem gradu. Tada je sa gradonačelnikom Subotice dogovoreno da tim stručnih ljudi koji predstavlja gradske institucije poseti Banja Luku i da se tom prilikom preciziraju oblici saradnje.

Nebojša Daraboš se zahvalio gradonačelniku Gavranoviću što je prihvatio inicijativu za organizaciju ovog radnog sastanaka.

Prijateljstvo između Banje Luke i Subotice je otvoreno, iskreno i saradnja treba da bude postavljena na takve osnove da traje dugo. Sastanak je bio plodotvoran. Predstavnici institucija razgovarali su otvoreno i direktno, rekli šta mogu da urade na polju saradnje, a mi iz lokalnih samouprava smo tu da im, pored naše direktne saradnje, pružimo podršku i podignemo tu saradnju na jedan viši nivo – naglasio je Daraboš.

Gavranović je novinarima, posle sastanka u zgradi Gradske uprave, rekao da Banja Luka i Subotica dve godine unazad uspostavljaju značajniju saradnju.

Na današnji sastanak pozvali smo direktore nekoliko javnih institucija iz Banje Luke i iz Subotice i dogovorili se kako ćemo postojeću saradnju razvijati u obostranom interesu i gradova i građana. Želeli smo da dosadašnju saradnju obogatimo i uredimo dokumentima. To znači da, ukoliko govorimo o saradnji u oblasti kulture, moramo unapred da znamo koji su to programski sadržaji koji se mogu realizovati u Banjaluci ili u Subotici, a u okviru našeg sporazuma o saradnji – kazao je gradonačelnik Gavranović, ističući da je Banja Luka u postupku realizacije Poslovne zone preuzela određena iskustva upravo od Subotice, i da je sigurno da se u tom segmentu može nastaviti saradnja.

Tokom sastanka u Gradskoj upravi, između ostalog, direktori Narodne i univerzitetske biblioteke RS i Gradske biblioteke iz Subotice dogovorili su se da dve biblioteke već 6. oktobra u Subotici potpišu sporazum o saradnji i započnu razmenu bibliotečkog materijala.

 

www.subotica.rs

 

***

Detalji:

Članovi subotičke delegacije su bili:

 

Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje;

Milimir Vujadinović, poslanik u parlamentu Republike Srbije;

Ivana Anđelković, direktor Turističke organizacije Subotica;

Iso Planić, direktor Politehničke škole;

Nela Tonković, direktorka Savremene  galerije Likovni susret i

Dragan Rokvić, direktor Biblioteke Subotica.

 

Članovi delegacije grada Banja Luka:

 

Slobodan Gavranović, Gradonačelnik;

Verica Kunić, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj;

Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske;

Ljilja Zečić, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske;

Manojlo Zrnić, direktor JU SC „Borik“;

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banja Luke

 

Iso Planić:

- Kao predstavnik prosvete u ovoj delegaciji, razgovarao sam sa kolegom iz građevinske škole i dogovorio saradnju narednom periodu koja će ići pravcu razmene učenika i međusobnih poseta, a razmatrali smo i mogućnost razmene učenika na praktičnoj nastavi kada je reč o srednjostručnim školama.

Dotakli smo i tema obostranog učešća učenika na takmičenjima što je u interesu obe zajednice, kako lokalno tako i šire.

Takođe sam razgovarao i sa Duškom Blažićem, predstavnikom Planinarskog saveza Republike Srpske, o aktulenim problemima saradnje sa Planinarskog savezom iz Srbije. Dotakli smo se teme infrastrukture planinarskih objekata u Srpskoj naročito u Banja Luci imajući u vidu da će 2020 sportsko penjanje biti olipmijski sport.

Sa predstavnicima turističke organizacije razgovarao sam o mogućnostima obogaćivanja turističke ponude Banja Luke i Subotice kada je reč o kapacitetima planinarskih objekata na polju razvoja rekreativnog pešačenja, uređenje staza koje su namenjene ne samo planinarima nego služe i obogaćivanju turističke ponude.

Pre povratka u Suboticu gradonačelnik Banja Luke je goste poveo u obilazak etno sela - muzej Ljubačke doline, nedaleko od Banja Luke.

 

Što se tiče kulturne saradnje to je konkretizovan i datumom. 6.oktobra u Savremenoj galeriji Subotica biće postavljena izložba Nenada Maleševića, umetnika koji radi na istraživanju savremene fotografije.

 

O saradnji Gradske biblioteke Subotica sa najvećom bibliotekom Republike Srpske pročitajte u saopštenju direktora Gradske biblioteke Dragana Rokvića, na tri jezika.

 

У оквиру посете делегације града Суботице Бања Луци 21. и 22.септембра 2016. године разговарао сам са директорицом Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљаном Петровић Зечић. Том приликом известио сам колегиницу да је Градска библиотека у Суботици развила веома интензивну регионалну активност и да имамо  потписане уговоре о међународној сарадњи са многим библиотекама из нашег окружења - Градском и жупанијском библиотеком „Карољ Шомођи” из Сегедина, Градском библиотеком „Карољ Чемеги“ из Чонграда, са Градском и свеучилишном библиотеком Осијек и Библиотекама града Загреба.

Истом приликом рекао сам да се радо одазивамо позиву на сарадњу, односно, да ћемо са задовољством формализовати уговор о сарадњи и са највећом библиотеком Републике Српске. У начелу договорено је да уговор о сарадњи потпишемо 6. октобра 2016. године у Суботици.

Приликом нашег сусрета разговарали смо и о оквирима будуће сарадње. Договорено је да поспешимо размену библиотечких публикација, да заједнички анализирамо стручна искуства запослених у области библиотечке делатности, као и да сагледамо могућност сарадње на међународним пројектима.

                                        

Директор Градске библиотеке Суботицa

Драган Роквић

                   

Szabadka Város küldöttségének látogatása keretében Banja Lukán 2016. szeptember 21. és 22-én  Ljiljana Petrović  Zečićtyel a Szerb Köztársaság Nemzeti és Egyetemi Könyvtár igazgatónőjével beszélgettem. Ennek során emlékeztettem a kolléganőmet, hogy a Szabadkai  Városi Könyvtár élénk regionális együttműködést folytat és több nemzetközi szerződést aláírt a környező országok könyvtáraival: a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral, a csongrádi Csemegi Károly Városi Könyvtárral, az eszéki Városi  és Egyetemi Könyvtárral, Zágráb Város Könyvtárával, és  más könyvtárral.

Ugyanakkor elmondtam, hogy örömmel  lépünk kapcsolatba az ottani könyvtárral, és készséggel fogjuk formalizálni az együttműködést a Szerb Köztársaság legnagyobb könyvtárával. Elvben megegyeztünk, hogy 2016. október 6-án Szabadkán aláírjuk az együttműködési megállapodást a két könyvtár között.

A találkozásunk alkalmával megbeszéltük a leendő együttműködés formáit és területeit. Megegyeztünk abban, hogy serkentjük a könyvtári dokumentumok cseréjét, hogy együttesen elemezzük a könyvtári foglalkoztatottak szakmai tapasztalatait, valamint hogy áttekintjük a nemzetközi projektekben való közös részvétel lehetőségeit.

 

Dragan Rokvić, a  Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója

 

U okviru posjeta delegacije Grada Subotice Banja Luci 21. i 22. rujna 2016. godine razgovarao sam s ravnateljicom Narodne i sveučilišne knjižnice Republike Srpske Ljiljanom Petrović Zečić. Tom prilikom podsjetio sam kolegicu da je Gradska knjižnica Subotica razvila veoma intenzivnu regionalnu aktivnost i da imamo potpisane ugovore o međunarodnoj suradnji s mnogim knjižnicama iz našeg okruženja, kao što su Gradska i županijska knjižnica „Károly Somogyi” iz Segedina, Gradska knjižnica „Károly Csemegi” iz Čongrada, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Knjižnice grada Zagreba.

Istom prilikom rekao sam da se rado odazivamo pozivu na suradnju, odnosno, da ćemo sa zadovoljstvom formalizirati ugovor o suradnji i s najvećom knjižnicom Republike Srpske. U načelu dogovoreno je da ugovor o suradnji potpišemo 6. listopada 2016.godine u Subotici.

Prilikom našeg susreta razgovarali smo i o okvirima buduće suradnje. Dogovoreno je da pospješimo razmjenu knjižničnih publikacija, da zajednički analiziramo stručna iskustva zaposlenih u oblasti knjižnične djelatnosti, kao i da sagledamo mogućnost zajedničkog sudjelovanja na međunarodnim projektima.

 

Ravnatelj Gradske knjižnice Subotica

 

Više o ovoj temi...

Dana 7. oktobra 2016. godine u zelenoj većnici Gradske kuće u Subotici direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Banja Luka Ljilja Petrović-Zečić i direktor Gradske biblioteke Subotica Dragan Rokvić potpisali su protokol o saradnji.

Tokom posete delegacije Grada Subotice Banja Luci u septembru 2016. godine javila se ideja da se ove ustanove kulture udruže što je i činom potpisivanja protokola i ostvareno.

Nakon potpisivanja protokola delegacija Narodne i univerzitetske biblioteke iz Banja Luke posetila je Gradsku biblioteku Subotica gde su nastavljeni dogovori o zajedničkim izložbama, razmeni publikacija i dogovor o projektu s kojim će se konkurisati prema fondu Evropske unije.

Post date: Pet, 07.10.2016 - 16:29

U saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske večeras je u Savremenoj galeriji Subotica otvorena izložba fotografija Nenada Maleševića Dokumenti: Uvod u studiju prestajanja.

Goste je predstavila i pozdravila Nela Tonković, direktorka Savremne galerije, a o izložbi su govorili Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Lana Pilipović, viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, dok je izložbu otvorio gospodin Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banja Luke. (video zapis u prilogu)

Otvaranju su prisustvali Nebojša Daraboš i Miroslava Babić, članovi Gradskog veća, načelnik okruga Dragi Vučković i Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Takođe su bili prisutni i Aleksandar Toković...

detaljnije
Post date: Čet, 06.10.2016 - 23:47

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović potpisali su danas Protokol o saradnji između grada Subotice i grada Banjaluke. Protokol definiše uspostavljanje i razvijanje saradnje u oblasti privrede, turizma, nauke, prosvete, oblasti socijalne zaštite, kulture, umetnosti, sporta, kao i drugih sfera od zajedničkog interesa.

Gradonačelnik Maglai je, tim povodom, istakao da je cilj potpisivanja protokola o saradnji ostvarivanje čvršće saradnje koja će povezati privrednike i kulturne i druge ustanove iz Subotice i Banjaluke, što će, kako je rekao, i jednom i drugom gradu doneti određene benefite.

Uz podsećanje da je saradnja između lokalnih samouprava i pojedinih ustanova i institucija iz Banjaluke i Subotice započela krajem prošle godine...

detaljnije
Post date: Pet, 05.06.2015 - 23:17

Gradonačelnici Banjaluke i Subotice, Slobodan Gavranović i Jene Maglai, potpisali su juče, u Banjaluci, Pismo o namerama o saradnji dva grada. Radnom sastanku i svečanom potpisivanju Pisma o namerama o saradnji Banjaluke i Subotice prisustvovali su predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš i Ivan Vojnić Tunić, sekretar Regionalne privredne komore Subotica, kao i saradnici gradonačelnika Banjaluke.

više o tome na www.subotica.rs

Post date: Čet, 09.10.2014 - 19:20
Custom Search