Budžet pozajmio od trezora

Pet, 30.09.2016 - 01:01 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Zvučni zapis 4 sednice Skupstine grada
Zvučni zapis 4 sednice Skupstine grada
Jožef Miškolci Ovde se radi o političkim igrama a ne o zakonitostima
Jožef Miškolci Ovde se radi o političkim igrama a ne o zakonitostima
Vesna Prćić Mi radimo po zakonu
Vesna Prćić Mi radimo po zakonu

Početkom godine zbog nelikvidnosti grad uzeo iz trezora 100 miliona dinara, od Ministarstva odbrane traže da se produži rok za otplatu vojne imovine za koju se duguje šest miliona evra.

Drugi ovogodišnji rebalans budžet i izveštaj o polugodišnjem trošenju novca u gradskoj kasi bili su tema sednice Skupštine grada. Kako je na Skupštini objašnjeno, usklađivanje je delom knjigovodstveno, zbog sugestija Državne revizorske institucije, ali i što je završen proces o racionalizaciji broja zaposlenih u ustanovama.

U budžet, koji je planiran na  6,3 milijarde dinara u prvih pola godine priliv novca je iznosio 2,3 milijarde dinara, odnosno 40 odsto od planiranog godišnjeg nivoa, što je za devet odsto više nego lane. Ipak, i pored toga, početkom godine grad je morao da pozajmi 100 miliona iz gradskog trezora, što je neuobičajen potez koji nikada nije korišćen prethodnih godina.

- To je instrument koji zakon dozvoljava da se prevaziđu trenutni problemi u likvidnosti budžeta, to je beskamatna pozajmica, koju moramo da vratimo do kraja godine, a mi smo sebi odredili rok do kraja novembra, rekla je Dubravka Rodić, sekretar Sekretarijata za finansije.

Obrazlažući ostvarenje budžeta u provoj polovini godine, Rodić je rekla da je bilo veoma naporno održavati likvidnost budžeta i ne kasniti kod plaćanja obaveza. Da se gradska kasa već mesecima „muči“ da isplati sve obaveze najviše se pominjalo kod isplaćivanja rata za kupovinu vojne imovine. Rodić je potvrdila da je grad u pregovorima sa Ministarstvom odbrane od koga traže prolongiranje obaveza. Grad je kupovinom tzv. Prve kasarne kao i Domom vojske preuzeo obavezu da isplati protivvrednost od šest miliona evra u narednih pet godina.

-Postoje određene docnje u isplati rata za ove objekte. Bili smo u Ministarstvu odbrane da sagledamo mogućnost prolongiranja rokova koji su ugovorom definisani, da bi olakšali njihovo izmirenje, a da sa druge strane, ne dođemo ni mi ni Ministarstvo u situaciju da ti objekti budu vraćeni. Ministarstvo ima sluha za tu temu, međutim, to je proceduralna stvar koja podrazumeva podnošenje pismenog zahteva i predloga Direkciji za imovinu, Vladi koja je donela Master plan za upravljanje vojnom imovinom, Ministarstvu odbrane. Aktivnost ide u tom pravcu, i mi se nadamo da će rok biti produžen na sedam ili 10 godina, u zavisnosti od mogućnosti, kaže Rodić na pitanje „Politike“.

*

U prilogu su izjave Jožef Miškolcija ( predstavnik privatnika koji se bave sahranama ) i Vesne Prćić (JKP Pogrebno)

*

Dodatne informacije o sednici pročitajte na www.subotica.rs

Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

U prilogu zvučni zapis press konferencije sa komentarima Jene Maglaija uglavnom na prethodnu sednicu Skupštine grada sa više tema, između ostalih sa temom monopola oko ukopa, mesta u gradskoj izbornoj komisiji...

Post date: Sre, 05.10.2016 - 19:45

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford, primio je danas, u Gradskoj kući, predstavnike privatnih pogrebnih preduzeća „Funero“, „Urna“ i „Korpus“, iz Subotice. Sastanku je prisustvovao Đula Ladocki, sekretar Skupštine grada.

Vlasnik Privatnog pogrebnog preduzeća „Funero” Jožef Miškolci je, tom prilikom, Tivadaru Bunfordu predao Građansku inicijativu za promenu Odluke o sahranjivanju i grobljima grada Subotice sa potpisom 15.100 birača Subotice, u dva toma.

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijemu, Miškolci je naglasio da veruje da će ova inicijativa uskoro biti prihvaćena i stavljena na dnevni red Skupštine grada, kao i da će se otkloniti regulative koje ne odgovaraju građanima Subotice.

Predsednik Skupštine Tivadar Bunford je podsetio da su...

detaljnije
Post date: Sre, 08.06.2016 - 12:24

Skretanje pažnje privatnih pogrebnika na odluku Skupštine grada vezano za usluge sahrane pokojnika.

Post date: Čet, 31.03.2016 - 12:32

Dopuna 2016.04.01. - Kako je ovo završilo pogledati ovde.

***

Na današnjoj press konferenciji vlasnici priovatnih pogrebnih preduzeća u gradu na čelu sa Jožefom Miškolcijem (PP "Funero") skrenuli su pažnju na organizacione probleme - troškove - koje će doneti primena nedovoljno - neprecizno, napisanog Zakona o komunalnim uslugama.

- Ima tu puno laži, krivog tumačenja zakonai i tim nismo zadovoljni. I vraća se nazad monopol i to nije dobro nijednom Subotičaninu jer svaki monopol kvari ljude.

Mi u Subotici smo uspeli da imamo...

detaljnije
Post date: Uto, 29.03.2016 - 12:26
Custom Search