Otvoren 12. Biofest

Čet, 13.10.2016 - 17:06 -- nikola.tumbas

Uz slogan “Želim biti 100% organik” od 12. do 14. oktobra 2016. godine ogdržan 12. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST u organizaciji Udruženja TERRA’S i Otvorenog udruženja TERRA’S.

U ime organizatora, prof. dr Tomislav Sudarević, predsednik TERRA’S-a, pozdravio je skup i podsetio je da je prošle godine u lokalnom parlamentu usvojen Akcioni plan razvoja organske proizvodnje na teritoriji grada Subotice do 2020. godine. Sa primenom ovog dokumenta započelo se odmah, te su po prvi put iz gradskog budžeta izdvojena sredstva za organske proizvođače koji će po potpisivanju ugovora do kraja godine dobiti oko 2 miliona dinara.

U ime grada domaćina, posetiocima manifestacije dobrodošlicu je poželeo, Žika Reh, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i životnu sredinu, rekavši, između ostalog, da je organska proizvodnja izuzetno značajna za razvoj u zaštićenom području kao što su okolina Palićkog i Ludaškog jezera.

Od samog početka pokrovitelj BIOFEST-a je i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šimarstvo ispred koga se skupu obratio, Marko Rovčanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara, koji je kao mogućnost naveo podršku organskim proizvođačima preko posebnih konkursa.

Jedan od pokrovitelja manifestacije je i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, te je, Branislav Raketić, šef Grupe za kvalitet, naglasio da je subotička lokalna samouprava retka u Srbiji, koja uspešno sarađuje sa udruženjima građana na razvoju organske proizvodnje. Izneo je podatak da je organska proizvodnja u Srbiji, uprkos svim problemima, beleži rast. Prema podacima iz prošle godine organska proizvodnja je zastupljena na oko 15.300 hektara, od čega je u Vojvodini, oko 10.000 hektara, što je povećanje za čak 60% u odnosu na 2014.  

U okviru BIOFEST-a tradicionalno su dodeljena priznanja. Za Bioproizvod godine proglašena su organska kokošija jaja sa farme Stevice Kračunjela iz sela Dupljaji kod Bele Crkve koji je 2011. godine pokrenuo organsku proizvodnju na svom salašu na rubu Deliblatske peščare. Tokom godina je postepeno je povećavao proizvodnju, pa danas ima 1500 jedinki i na dnevnom nivou, u proseku proizvede oko 400 jaja, za koje ima obezbeđeno tržište.

Bioproizvođač godine je Bio-farma 'Šokšić' iz sela Taraš u okolini Zrenjanina. Na oko 10 ha, osnovana je 2007. godine od strane Gordane Šokšić i njene porodice sa željom da promoviše prednosti organske ishrane i zaštitu životne sredine. Bave se uzgojem povrća i voća, žitarica. I pored izazova sa kojima se suočavaju, Gordana Šokšić, puna entuzijazma smatra da organska proizvodnja ima šansu za dalji razvoj.

Podrška ovogodišnjem BIOFEST-u je stigla od Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, “M AGRAR-024 BV”, Organik Control Sistema i Eco Fenix B Tima, ali i od prijatelja manifestacije: Kolping društvo Srbije, Univerexport, Zdravologija, Bioteka, Farme “Mamužić”, “Farago” i “Čikoš”, te Hemijsko-tehnološke škole.

 

 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search