Za mesec dana kreće festival Desire 2016 - borderline

Pet, 14.10.2016 - 19:07 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Andraš Urban najava festivala Desire 2016
Andraš Urban najava festivala Desire 2016

Reditelj Andraš Urban danas je predstavio program Međunarodnog regionalnog festivala savremenog pozorišta Desire Central Station 2016 - borderline

Sa osmehom na licu, Andraš je upoznao novinare sa situacijom oko finansiranja festivala i opaskom, da mu se čini da naš grad ne želi da bude grad nego ruralna sredina, odnosno provincija.

Ali dobra je vest da će ipak, sa nešto manje sredstava nego prošle godine, koja su obezbeđena iz više izvora ovaj festival pozorišta će i dalje činiti Suboticu "urbanom", i zadržati ga na mapi izuzetnih gradova u širem regionu.

Za detalje termina predstava će se uskoro moći videti na službenom sajtu festivala, a do tada poslušajte Andraša na zvučnom zapisu press konferencije, ili pregledajte zadnje tri fotografije programa festivala.

 

Tajming video zapisa.

00.00 - 15.10   na mađarskom jeziku

15.11 - 35.08   na srpskom jeziku

***

Organizator festivala: Pozorište „Kosztolányi Dezső“

Glavni pokrovitelj: Grad Subotica, AD za upravljanje fondom „Gabor Betlen“

Pokrovitelji: Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Nacionalni fond za kulturu (Mađarska)

Sponzori: Grand Motors Ford Subotica, Generalni konzulat Republike Mađarske - Subotica, Craft Marketing, Hotel Patria, Vinarija Nagy-Sagmeister, Vinarija Brindza, Vinarija Hompot, Vinski Salaš Čuvardić, Pasku Kafa, POKY Kolač na žaru

Komunikacioni partner: Codehive

Medijski sponzori: Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, RTV YuEco, Radio-televizija Vojvodine, Subotički Mađarski Radio

Partneri: Narodno pozorište Subotica, Savremena Galerija Subotica, Art bioskop „Aleksandar Lifka“, Udruženje „MASZK“

Pozorište „Kosztolányi Dezső“, programski serijal „Dezireov tramvaj“ i festival „Desiré Central Station“ je institucija/događaj istaknutog značaja Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Festival „Desiré Central Station“ nosi EFFE Europe for Festivals, Festivals for Europe (Evropa za festivale, festivali za Evropu) obeležje za 2015-2016. godinu.

Ličnosti: 

Više o ovoj temi...

U završnom događaju festivala Desire 2016. učestovali su studenti glume, kamere i zvuka Akademije umetnosti u Novom Sadu, studenti scenskog dizajna Fakulteta tehničkih nauka u NS, glumački ansambl pozorišta Deže Kostolanji, profesori  Muzičke skole iz Subotice, dve slikarke, plesačica, novinarka, medicinska sestra, arhitekta, operska pevacica, profesor scenskog pokreta koji je sve vodio Deneš Debrei i gomila volontera.

Sedam dana su pripremali performans, koji je bio inspirisan životom i delom Aleksandra Lifke i ujedno je to i bilo zatvaranje festivala.
Ideja je bila da se aktivira prostor u Subotici koji nije projektovan kao scenski prostor i da performans bude izveden van pozorišne zgrade i tako su došli do Želježničke stanice, do...

detaljnije
Post date: Pon, 21.11.2016 - 08:58

Potrajat će dok se ne izbalansira brojka od 4 miliona stradalih na Bliskom istoku!, s obzirom šta su Evropa i SAD do sada tamo uradili - je poruka predstave u izvođenju tearta Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana) i Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka) koju je režirao Oliver Frljić.

U prilogu je izjava za medije asitenice režije i glumice Barbare Babačić.

Post date: Ned, 20.11.2016 - 17:14

U prilogu zvučni zapis razgovora sa poslednjim učesnikom Akademije Desire 2016. Arpad Šilingom, rediteljem predstave Dokle pogled seže - Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje.
 

Post date: Ned, 20.11.2016 - 16:41

Detalji sa predstave What is Europe? - ratni obred, sarajevska scene MESS, u režiji Andraša Urbana po motivima Lasla Vegela.

Žal za jednom zemljom - Jugoslavijom...

U zvučnom zapisu o motivima ove predstave govore "autori" Andraš i Vegel ( delimično na mađarskomi i onda na srpskom )

Post date: Pet, 18.11.2016 - 22:37

Teme su bile predstave Balerine gde su govorile rediteljka i koreografkinja, o predstavi Ernelini kod Farkaševih fgovorio je reditelj Sabolč Hajdu, dok je za RTS dao izjavu direktor festivala Andraš Urban.

Post date: Čet, 17.11.2016 - 00:30
Custom Search