Razgovor sa razlogom

Sre, 19.10.2016 - 13:42 -- nikola.tumbas

Gostovanjem istoričarke dr Dubravke Stojanović, redovne profesorke Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Savremena galerija Subotica započinje novi ciklus programa Razgovor sa razlogom. Prvi u seriji razgovora održaće se u petak, 21. oktobra 2016, u 19 časova. Razgovor će voditi Mirko Grlica, istoričar i muzejski savetnik Gradskog muzeja Subotica.

U pokušaju da rasvetli određene istorijske fenomene koji oblikuju svet današnjice, te posredno utiču i na savremenu umetničku produkciju, Savremena galerija Subotica pokreće novu seriju razgovora u kojima će učestvovati naučnici čiji rad pokušava da sagleda društvo u kojem živimo i da objasni promene kroz koje to društvo prolazi. Teme će obuhvatiti pitanja globalizacije, cenzure umetnosti i odnosa prema zajedničkom nasleđu.

Razgovore će voditi Mirko Grlica, istoričar i muzejski savetnik Gradskog muzeja u Subotici, a održavaće se jednom mesečno u probnom ciklusu do kraja godine.

Prva gošća ciklusa Razgovor sa razlogom biće dr Dubravka Stojanović, redovna profesorka Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i jedna od osnivača Udruženja za društvenu istoriju. Dr Dubravka Stojanović od samih početaka svog naučnog rada bavi se procesima modernizacije i pitanjima demokratije u Srbiji i na Balkanu krajem 19. i početkom 20. veka, evropskim uticajima u Srbiji početkom 20. veka, ulogom žena u srpskom društvu, kao i interpretacijama istorije u novijim srpskim udžbenicima.

Okosnicu Razgovora sa razlogom sa dr Stojanović činiće teme koje pokreće njena najnovija knjiga Rađanje globalnog sveta 1880−2015 (Udruženje za društvenu istoriju, Beograd 2015).

Mesto održavanja: 
Vrsta događaja: 
Vreme održavanja - početak: 
Pet, 21.10.2016 - 19:00
Vreme održavanja - kraj: 
Pet, 21.10.2016 - 21:00
Kategorija: 
Custom Search