Atila Salai i priča o tri Princa

Sre, 09.11.2016 - 10:42 -- nikola.tumbas

Ranije ove godine pratio sam jedan događaj u organizaciji Siemenesa, finale je bila večera na salašu vinarije Zvonka Bogdana. Tada smo se Atila i ja prethodni put sreli na zajedničkom zadatku da se zabeleži druženje zaposlenih i saradnika te velike firme. Atila je imao zadatak da tokom večeri nacrta karikature dvadesetak prisutnih.

- Dobio sam poziv da radim nešto slično na jednom izuzetnom skupu. Ne mogu ni da pričam o tome kako sam “uzbuđen”, još nije definitivno ali…Pričat ću ti, ako, i kad se desi!

- Dobro :) - posle nekoliko dana, dobio sam mailom svoju karikaturu sa te večeri na zadatku.

*

I onda se desilo. Nazvao me pre nekoliko dana:

- Desilo se, bio sam na Golden foot award-u!

- Momento, u 16.00 ok?

- Može, prelomim novine i dolazim!

Ja sam došao nešto ranije, odabrao izlog, još se malo zraka sunca pored Gradske kuće moglo osetiti na tom mesta. Bio je lep dan, što su potvrdile i tri psa lutalice koja su se sunčale na kockama Korzoa ispred Narodnog pozorišta, no ja sam ipak osetio potrebu da popijem nešto toplo.

- Cero,molim te, onu vašu novinu, topli sok od ceđene jabuke sa cimetom. Svidelo mi se prošli put kada si je preporučio - mahnuo sam mu ka šanku.

Taman siže i Atila, vidno raspoložen: I meni isto!

Pitanja za intervju je dobio ranije od mene i priča je počela odmah:

- Sredinom leta, organizatori Golden foot award (Zlatno stopalo), su me našli preko moje facebook stranice - https://www.facebook.com/cartoonszalai/ gde ja postavljam svoje karikature. Radim karikature iz raznih oblasti ali veoma volim fudbal i mnogo karikatura poznatih svetskih igrača, naročito iz Mančester Junajteda čiji sam fan, stavljam na moj profil i na još neke stranice ljubitelja fudbala, i očigledno ih je to interesovalo.

Ove godine u oktobru u Monte Karlu, nagradu je dobio dobio Điđi Bufon (Gianluigi Buffon) iz Juventusa. - https://www.facebook.com/goldenfootmonaco/

Suma sumarum, oni su me nazvali i pitali za koliko mogu da nacrtam neke brze crteže u crno beloj kombinaciji. Naravno ja sam to prihvatio, iako sam imao velikih dilema da li ću ja to moći tamo uživo da uradim. S tobom sam jednom radio slično to, pa smo uspeli, tako da sam koristio tablet. Temeljno sam se pripremio za ovo i crtao sam neke skice unapred.

No, tamo sam crtao na licu mesta, za vreme press konferencije, i nakon toga drugi dan, za vreme gala večeri nakon dodele priznanja. Prvi dan je lepo prošao a drugi dan je to bio extra užitak.  

Zadovoljstvo mi je bilo što sam bio prisutan na takvom događaju gde ispred mene na par metara sedi Bufon i Albert II, princ od Monaka, ( https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_II,_Prince_of_Monaco ) a na zidu pored mene je izložba mojih radova koja je bila deo događaja.

Mislim da je ovaj događaj vrhunac moje karijere. Ja bih to ovako rekao:

Doći iz Kertvaroša do  Monaka na ovakav događaj to je stvarno jedna bajka. A to je ostvareno samo uz pomoć olovke, tuša i belog papira.

Samo su hiljade lajkova za moje karikature učinili da budem izabran za taj posao. Ali ni ja nisam ostao dužan. Svi oni su dobili svoje crteže a princ Albert je specijalno dobio od mene jednu ranije pripremljenu mapu, seriju crteža svih dosadađnjih dobitnika ove nagrade Zlatnog stopala. Tako da mi je ostala jedna lepa uspomena gde smo se on i ja rukovali i gde se mi se on zahvalio za poklon. Naročito sam bio počastvovan jer je mojaizložba i crtanje karikatura bila jedina prateća stvar ovog događaja.

Posle svega nadam se da će ovoga i nečega sličnog biti i ubuduće.

 

- Kako i kada si se opredelio za karikaturu?

- Pa to je došlo sa životom. Crtao sam ja već kao dete, objaviljivao u Subotičkim novinama, Politikinom zabavniku, kao klinac na dečijim stranicama gde sam crtao neke rok muzičare i sprotaše, ali sredimo devedesetim sam već počeo da crtam za  Magyar Szo, Het nap i nedeljnik Hrvatsku riječ.

Sada, kod nas, kada su štampani mediji su u nekoj vrsti “zalaska”. Ja uočavam da novine sve manje i manje traže nekog ilustratora. Nije samo to u pitanju - Koliko će biti plaćeno? Ne bih poredio situaciju sa onim što se desilo u Francuskoj (https://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Hebdo), ipak i  unašem okruženju karikaturist može da bude preoštar kada nešto nacrta i možda će jedan deo čitalaca da naljuti. Tako da je to na glodurima da to odluče da prihvate karikaturu ili ne.

 

- Koliko tehnika, programi, fotošop, morfing mobilne aplikacije ugrožavaju prave crtače?

- Naravno prisutno je to, ali rukom rađen crtež i poruka koja je sadržana u njoj ipak ima daleko veću vrednost. Korisno je to sa programima, tako je to vreme interneta, i ja ponekada uzimam neke poteze odatle.

 

- Kako ti vidiš karikaturu kod nas?

- Mogu reći da karikatura nije u krizi, ali možda više nije tako atraktivna kod nas. Ja znam Kosanovića iz Bajmoka, a ima i mladih koji crtaju dobro. Ali teško da će se neko opredeliti baš za karikaturistu, pre će biti to kao hobi. Inače bi morao da bude malo lupnut u glavu da to voli, a mora da bude i egzibicionista da pokazuje šta zna da radi.

To nikako ne može da bude osnova za život. Pa recimo ja sada radim u Het nap-u na prelomu (priprema novina za štampu), idem na događaje gde fotografišem i crtam sve što treba. Mislim da kod nas sada teško može da se nađe neko ko nacrta nekoliko dobrih karikatura, izda račun sa PDVom, i to da mu bude plaćeno. Znam koliko se ovde napaćuje tekst, fotografije, skoro je bolje da čovek radi džabe. Na zapadu mislim da je sasvim drugačije, nemam baš neki uvid, ali se nadam da ću ga imati.  

Dvadeset dve godine crtam, prvih desetak godina što sam crtao nisam dobio “ni za kafu”. Dugo su mi se, da kažem smejali, zašto ja furam taj sport?

I evo sada to mi se isplatio :) Imao sam izložbu u Jahting sport klubu u Monaku, gde je glavni lik bio Princ od Monaka!

Inače ja se ne stidim toga da imam izložbu u nekoj od naših mesnih zajednica, na Makovoj, u Bajmoku, i u mnogim mestima po Vojvodini gde toga nije bilo.

Poručujem svakom mladom karikaturisti da izdrži svoju odiseju koju treba da prođe da bi stigao do svog cilja.

Kod mene se spojilo to, karikatura i fudbal, i krunisalo ovim događajem u Monaku.

A i dan danas ja pratim online utakmice i odmah crtam neku od situacija tokom utakmice. I kada ja pošaljem crtež na internet on dobije i do 1000 lajkova.

Takođe u tim online dešavanjima moraš anticipirati neke stvari i pripemiti da bi skrenuo pažnju na sebe i dosegao tih hiljade lajkova sa svojim crtežom. Tako je bilo i sa Noletom kada osvojio Rolan Garos.

Pitali su me tada - Kako si to tako brzo nacrtao? Nacrtao sam ga u srcu koje je on okružio oko sebe u šljaci. Pa priprema je bila u pitanju :) Ja sam čuo ranije da bi on to želeo da uradi ako pobedi. Peh je bio, da kada sam gledao prenos, u trenutku pobedničkog servisa, slika sa ekrana je nestala. Morao sam sačekati da se slika vrati i da vidim da li je stvarno to uradio i tek onda pustio crtež na net.

Još bi mogao da kažem da su mi pre godinu dana objavljivali crteže u Mančeter evening news -u, oko četrdesetak, i oni su mi doneli 370.000 lajkova (jedan od crteža je sam doneo 42000 lajkova). Kada sam ih upitao da li bi mogli da to nekako valorizujemo oni su rekli da njima ovako odgovara, da mi daju kredit što mi stavljaju ime i logo moj. Potom su prekinuli da ih objavljuju. Pazi ja odavde nacrtam nešto za Engleze vezano za fudbal i oni to objave i dobiju po crtežu dvadesetak hiljada lajkova. Ne razumem što su prekinuli, nije mi jasno.

Još nešto mi se desilo kada mi je karikatura primećena i odabrana. Princ, ne ovaj iz Monaka, već muzičar (Purple rain) pre svoje turneje, koncerta u Sidneju, je stavio moj crtež najave njegovog koncerta na svoj twitter nalog na tri dana. - https://www.facebook.com/cartoonszalai/photos/ms.c.eJxFk9uRxTAIQzvaAfMQ9...

Ali sada još nešto da ti kažem, što sam uradio i čime se ponosim, opet je vezano za Princa, odnosno za dvojicu prinčeva.

Proletos se pojavio konkurs sa temom - Sa čime bi se ti predstavio u Svemiru, sa kojim delom?!

Tokom septembra NASA je lansirala satelit OSIRIS-REx sa misijom da se spusti na asteroid Benny (http://www.asteroidmission.org/) uzme uzorke i tamo ostavi čip sa slikama odabranim na konkursu! Moj crtež je jedan od izabranih.

Sada sam se ja glasno smejao. 

 

- Šta si nacrtao??

- Pa priča o Malom princu me inspirisala za to - https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%9F%D1%80%D0%B....

S time da sam ja stavio Rodžer Nelsona (Princa) kao ilustraciju Malog princa - Little prince is everywhere in the universe.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1257844870901650&set=a.100473429...

*

Zaključak je bio - Ako imaš dobru ideju, i angažovan si, možeš da uspeš, ali moraš napraviti za sebe dobar marketing da bi uspeo na svetskom tržištu.

Internet kao medij je, više zlo neko dobro, ali je očigledno najmoćnije sredstvo za pristup globalnom tržištu, i ako neko zna i ume, može da dođe do benefita sa upotrebom istog.

*

Šoljice su nam ostale prazne. Pozdravili smo se i razišli, Atila ostao da plati Ceri račun a ja požurio da stignem do parkinga, ostalo mi još par minuta do isteka vremena....

 

 

 

 

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search