Нови циклус обука за незапослене у складу са потребама тржишта рада

Kategorija: 

Национална служба за запошљавање почиње нови циклус обука за незапослене у складу са потребама тржишта рада. Предвиђено је да у обуке буду укључени незапослени са евиденције НСЗ и то пре свега из угрожених група.

Обуке за полазнике су бесплатне, а обезбеђени су и уџбеници, радни материјал и опрема, као и заштита на раду. Селекцију кандидата врши НСЗ и за време обуке полазници имају право на надокнаду трошкова превоза као и осигурање у случају повреде на раду и професионалног обољења.

 

Предвиђено је да у обуке буду укључени:

• незапослени без или са ниским квалификацијама (без обзира на старосну групу), 
• млади незапослени без или са ниским квалификацијама, 
• дугорочно незапослени, 
• 1400 дугорочно незапослених који ће проћи обуку у основним компјутерским вештинама

Ове групе незапослених издвојене су јер је утврђен висок проценат њиховог учешћа на евиденцији НСЗ. Лица ромске националности биће приоритет у све четири групе, а планирано је да 300 лица ромске националности буде укључено у обуке, које ће бити одржане у два циклуса, до краја 2017. године.

Обуке за тржиште рада настале су као резултат потреба филијала, које су дале своје предлоге о обукама за најтраженија занимања. У овом циклусу обука кандидати ће имати могућност да се обучавају за занимања у следећим областима:

Пољопривреда, производња и прерада хране
Економија, администрација, трговина и угоститељство
Здравство, социјална заштита и личне услуге
Страни језици, основна информатичка обука и специјалистичке информатичке обуке

 

У Филијали Суботица  биће одржане следеће обуке према потребама тржишта рада:

Вођење пословних књига
Енглески језик Б2 ниво
Osnovna informatička obuka po ECDL standard

 

Пројекат „ЕУ Помоћ теже запошљивим групама“ помаже незапосленима да унапреде знање и вештине за активно тражење посла и да на тај начин постану конкурентнији на тржишту рада. Пројекат треба да допринесе смањењу незапослености, са посебним фокусом на теже запошљиве групе. Пројекат финансира Европска унија са 6,5 милиона евра, а суфинансира Национална служба за запошљавање са 3,6 милиона евра. Додатних 1,2 милиона евра Европска унија улаже у помоћ имплементацији пројекта.

 

 Ове обуке за незапослене из угрожених група финансирају се средствима Европске уније кроз пројекат “ЕУ помоћ теже запошљивим групама”, а један од циљева пројекта је и проширење обима обука према потребама тржишта рада.

Custom Search