Naći način da se poveća broj IT stučnjaka u Subotici

Pon, 21.11.2016 - 21:37 -- nikola.tumbas
Aleksandar Pejić - Koga okuplja IT Klaster Subotica
Aleksandar Pejić - Koga okuplja IT Klaster Subotica
Karlo Vetro - Prvi zadaci IT Klastera Subotica
Karlo Vetro - Prvi zadaci IT Klastera Subotica
Milan Šolaja Na koji način obrazovati najmlađe u ITju
Milan Šolaja Na koji način obrazovati najmlađe u ITju

U sali Visoke tehnička škola strukovnih studija Subotica održana Skupština IT Klastera Subotica na kojoj je izabrano rukovodstvo klastera: direktor dipl.ing. Vetro Karlo i predsednik skupštine Peić Aleksandar.

Skupštini su prisustvovali većina od osnivača klastera:

Redovni članovi: ICBTECH, Studio Present, Tippnet, Sat-Trakt, Inovacioni centar.

Pridruženi članovi: Nordnet, TopCode, Bigosaur, Pontsystem, Solutium, Manufaktura

i Počasni članovi su: VTŠ i Ekonomski fakultet.

U osnovi sve o namerama je rečeno u tekstu kojim se događaj najavio - videti ovde.

U prilozima su izjave Karla i Aleksandra o prvim potezima IT Klastera Subotica.

Specijalni gost na skupštini je bio Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera, koji je prisutnima ukratko, jasno objasnio rad i značenje ITK klastera i kroz šta su oni prošli da postignu reference koje imaju.

- Osnovani smo 2010, klaster trenutno ima 35 kompanija i dalje raste. Realno broj nije bitan već kvalitet istih. Klaster predstavlja platformu svesnih ljudi koji znaju da udruženi mogu da urade mnogo više. Naša vizije digitalna Srbija i to je ono za šta se mi borimo i da IT ima odgovarajuće mesto u našem društvenom životu, privredi, na svim nivoima funkcionisanja naše države i na dobrobit zajednice.

U momentu kada klaster postane vidljiv tada pristižu upiti o mogućnostima rada na projketima i onda mi to prosleđujemo našim članovima. Mi se dalje ne mešamo u to.

Sedam godina mi pokušavamo da objasnimo šta je potrebno našoj zemlji ali kontinuitet diskontinuiteta Vlada Srbije praktično onemogućuje taj napor jer svaka vlada uvek ima svoju ideju i uvek se kreće ispočetka. No u ovom trenutku smo upali u centar pažnje naše državne uprave i upravo se radi na novoj strategiji.

U prilogu Miloš govori o načinu  kako da se deca prijemče što ranije da uče progrmairanje i da se na taj način približe IT što ranije.

Custom Search