Septikove podvrste u Savremenoj galeriji Subotica

Pet, 25.11.2016 - 23:40 -- nikola.tumbas
Miroslav Jovančić Ko je Damir Pavić Septic
Miroslav Jovančić Ko je Damir Pavić Septic
Instalacija DJ Milica i gosti
Instalacija DJ Milica i gosti

U Savremenoj galeriji Subotica večeras je otvorena izložba subotičkog underground umetnika Damira Pavića Septica pod nazivom Subspecies. Ilustrator, posvećeni crtač, umetnik koji ne priznaje kompromise. Njegova prva samostalna izložba u Savremenoj galeriji Subotica već izaziva kontraverze. Septic se predstavio svojim crtežima malog i srednjeg formata i prostornom video instalacijom. Saradnik na postavci je bio Damir Rijović.

Kustos izložbe Miroslav Jovančić, kustos Savremene galerije Subotica otvorio je izložbu, a video zapis celine otvaranja je u prilogu.

Damir Pavić Septic rođen je 28.februara 1969. u Subotici. Završava 5 razreda osnovne škole, bez daljih interesovanja za obrazovanjem, posvećujući život grafici i ilustraciji. Ilustracije počinje objavljivati 1985. u subotičkom fanzinskom prvencu punk & hardcore orijentacije "Zašto baš mi?“, a nakon toga su usledila i prva izlaganja. Jedan je od osnivača "SLAM" kluba (1988-1989), koji predstavlja prvi i jedini subotički art klub sa ideološkom podlogom. Stripovsku delatnost nastavlja u okviru subotičke škole stripa (1994) i predstavlja se kroz manifestaciju  izložbe zbirke "60 godina stripa u Srbiji" (1996). Do 2006. povremeno sarađujući sa autorima koji su svojevremeno sačinjavali projekat Entropija  izlaže na više kolektivnih izložbi i grafičkih radionica na području Subotice.

Tokom boravka u Pančevu (2006-2008) formira inicijativu Insomnia, forsirajući kombinaciju grupnih izložbi ,crtačkih radionica i filmskih projekcija sa koncertima uz više nezavisnih autorki i autora iz Pančeva i Beograda.

Njegovi radovi su okarakterisani kao „sekvence estetskog horora“ali i, kao "fraktalno ludilo u permanentnom nastajanju”.

Autor teksta: 
Custom Search