„Döglött kutyák utcája" - Korponay János

Sub, 03.12.2016 - 19:50 -- vanja.vidakovic

Egy szabadkai származású író legújabb könyvének bemutatójára kerül sor szombaton Szabadkán. A Döglött kutyák utcája szerzője anyanyelvén kívül szerb, szlovén, horvát és német nyelven is publikál, verseket és prózát egyaránt.

Korponay János "Döglött Kutyák utcája" című új regényének a bemutatójára kerül sor Szabadkán. Az eseményen maga a szerző is jelen lesz, a könyvbemutató december 3-án, szombaton 18 órakor kezdődik a Strossmayer utca 9-es szám alatt. A rendezvény az UrLik - Kulturális aktivitást fejlesztő csoport és a Klein House Social Club néven jegyzett galéria szervezi, ez utóbbi egyben a rendezvény helyszínéül is szolgál.

Korponay János Szabadkán született 1950. április 27-én. Édesapja, Mihály munkás volt, az édesanyja, Aranka pedig háziasszony. Az elemi iskolát Sándorban fejezte be, ezután kézi betűszedő szakmát tanult, a grafikai középiskolát 1968-ban Szabadkán fejezte be, utána a Birografikában dolgozott, előtte rövid ideig a az államvasutak nyomdájában is dolgozott. Később külföldre költözött, 1973 és 2014 között Németországban élt és dolgozott, azóta nyugdíjasként Szlovéniában él. Több nyelven beszél, prózát és verseket magyar, szerb, horvát, szlovén és német nyelven is írt. A Döglött kutyák utcája már a hetedik magyar nyelven megjelent könyve, előtte 2012-ben jelent meg Az én utam, 2013-ban a Mint madár a viharban első kiadása, amit a nagy érdeklődés miatt 2014-ben újra kiadtak.

Szintén 2014-ben jelent meg Az éjszakák éjszakája, 2015-ben a Maradjál ott, ahol voltál. 2016-ban Az én utam második kiadása is elhagyta a nyomdát. A most bemutatásra kerülő Döglött kutyák utcája idén jelent meg. Szerb nyelven 15 könyve jelent meg, az első 2005-ben, Kronika jedne Subotičke familije címmel, az utolsó Kad u dvorištima zamirišu procvetali jorgovani címmel 2015-ben.

Ličnosti: 
Fotograf: 
Custom Search