Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Kraćenjem parcela do zaštitnog pojasa oko jezera Ludoš

Pet, 09.12.2016 - 23:44 -- nikola.tumbas
Petar Andrić PDR jezera Ludaš
Petar Andrić PDR jezera Ludaš
Michel Rohmann o sanaciji jezera Ludaš
Michel Rohmann o sanaciji jezera Ludaš
Nenad Novaković o mogućoj organskoj poljoprivredi na Ludašu
Nenad Novaković o mogućoj organskoj poljoprivredi na Ludašu
Anica Marcikić o podsticajima u konkursima za mehanizaciji
Anica Marcikić o podsticajima u konkursima za mehanizaciji

U MZ Šupljak, 7.decembra, održana je prezentacija vezana za projekat sanacije jezera Palić odnosno prevashodno jezera Ludoš, oko čega se ovih dana digla velika buka, pošto je dugo vremena bio vakum u informaciji oko napretka istog.

Pre nekoliko dana neizvesnost je bila prekinuta sazanjem da projekat nije ugrožen i da stvari idu svojim tokom, što je kroz ovu prezentaciju bilo i dokazano.

Uz podršku Grada Subotice i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Udruženje TERRA’S i Arhus centar su sa predstavnicima MZ Šupljak organizovali  skup na kojem se, između ostalog, predočilo prisutnima, ne baš sretnim, meštanima ovog i okolnih naselja, kako stoje radovi, dokle se stiglo i šta je plan dalje.

O temi su govorili arhitekta Petar Andrić koji je predstavio plan detaljne regulacije obale jezera Ludoš sa pregledom u detalje parcela koja će koliko da bude skraćena, radi zaštitnog pojasa. Bilo je par primedbi i pitanja za određene parcele koje će pretrpeti prilično "sakaćenje" i gubitak vrednosti, na šta je Andrić da precizne odgovore. Jedna primedba se odnosila generalno na čitavu zamisao oko zaštite jezera zabranom određene vrste tradicionalne poljoprovrede. Jedan od prisutnih, Franjo Horvat, (22.02 tajming početka pitanja) naveo je primer kako je u jednom selu u Mađarskoj posle slične zabrane, to isto selo propalo, pošto se nisu mogli baviti onim čime su se do tada bavili, i između ostalih orimedbi, izrazio sumnju da nije je ovo možda upereno protiv naroda na ovom području.

Odgovor je dao Andrić (26.55) - Prema Zakonu o vodama, svaka vodena površina mora imati zaštitni pojas, znači  ovo nije nešto što mi pravimo ovde, a da na ostalim msetima nije tako. Znači uz samo jezero mora da postoji pojas koji pripada državi ili gradu jer je javni. Ne sme da postoji ni jedno mesto da se ne može prići samom jezeru...

Tehnološki o sanaciji je govorio Mišel Rohman sa svojom poznatom detaljno potkrepljenom prezentacijom, ovog puta i sa ličnim dodirom - zašto je postao hidrolog, rekavši da je kao dete bio okružen sa zagađenim vodama i gledao kako se ta situacija menja na bolje primenom mera u Nemačkoj pre tridesetak godina koje su dovele da jezera kao što su Ludoš postanu bistre vode. Meštani su ponovo skrenuli pažnju na kanal od Palića do Šupljaka koji predstavlja septičku jamu i opasnost za okolinu.

Snježana Mitrović, "Arhus centar", je u jednom podužem "upadu" u diskusiju, potsetila kako je svojevremeno situacija oko sanacija jezera Palić dobila pravi tok, kada se održao stručan skup u Arhusu, posle kojeg je gradonačelnik Modest Dulić, promenio tok planova sanacije, tada Palića, a sledeći gradonačelnik u nizu, Jene Maglai postavio stvari na pravo mesto i dao radnoj grupi, sastavljenoj od stručnjaka, da rade "po svome" i koja je donela plan koji je prihvaćen na Skupštini grada. Kasnije radna grupa daje predlog koji je doveo do toga da je KfW banka odlučila da da grant od 6.5 miliona eura da se situacija ovde dovede u red.

I tako posle političkog vakuma od gotovo pola godine, novi gradonačelnik, aktuelni Bogdan Laban, sa svojim timom, odlučio je nastaviti ubrzano raditi na ovom projektu.

Nenad Novaković direktor Organic Control System-a je predstavio opcije za prisutne kako i šta bi mogli da urade da se polako prebace na poljoprivrednu organsku proizvodnju i pozvao sve zainteresovane da se priključe nastavku Bio-škole, 8. i 9. decembra na Otvorenom univerzitetu i organskoj farmi “Mamužić” u Ljutovu.

Anica Marcikić, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica AD, na kraju je dala informacije prisutnima vezano za podsticaje u konkursima za mehanizaciju u poljopriovredi, priljučnim mašinama.

Sva izlaganja i duskusija sa prisutnim zainteresovanim je u prilogu.

Večerašnji susret je vodio predsednik saveta MZ Šupljak Gabor Kovač.

Više o ovoj temi...

Posle stanovitih komentara o stanju vode u jezeru Palić i radu prečistača, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar danas je stručno i jasno dao odgovore na "pitanja i prozivke".

Osnovno, prečistač radi svoj posao, pošto je to ozbiljna tehnologija potrebna su - neophodna i poveća sredstva zaodržavanje istog.

Prošla sušna godina je učinila to da se zbog manjeg priliva vode povećala koncenracija nepoželjnih materija, čiji priliv istovremeno nije opao.

Post date: Pon, 12.02.2018 - 15:33

Menadžer grada Subotice Zagorka Panić, predstavnik međunarodne organizacije „GIZ“ Mišel Roman, izvršni direktor proizvodnje u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Petar Pižurica, v.d. direktora JP „Palić-Ludaš“ Marta Dobo i projekt menadžer Ervin Molnar, primili su delegaciju nemačke razvojne banke „KfW“, sa kojom je 17. novembra 2017. godine potpisan sporazum o finansiranju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, kroz donaciju od 6,5 miliona evra.

Danas je održan prvi radni sastanak nakon potpisivanja sporazuma, u okviru kojeg su se predstavnici „KfW“ banke upoznali sa trenutnom situacijom, razmotrili stručne detalje, sagledali šta je postignuto od njihove poslednje posete i definisali naredne korake koji slede u...

detaljnije
Post date: Sre, 17.01.2018 - 18:26

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03