Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Kraćenjem parcela do zaštitnog pojasa oko jezera Ludoš

Pet, 09.12.2016 - 23:44 -- nikola.tumbas
Petar Andrić PDR jezera Ludaš
Petar Andrić PDR jezera Ludaš
Michel Rohmann o sanaciji jezera Ludaš
Michel Rohmann o sanaciji jezera Ludaš
Nenad Novaković o mogućoj organskoj poljoprivredi na Ludašu
Nenad Novaković o mogućoj organskoj poljoprivredi na Ludašu
Anica Marcikić o podsticajima u konkursima za mehanizaciji
Anica Marcikić o podsticajima u konkursima za mehanizaciji

U MZ Šupljak, 7.decembra, održana je prezentacija vezana za projekat sanacije jezera Palić odnosno prevashodno jezera Ludoš, oko čega se ovih dana digla velika buka, pošto je dugo vremena bio vakum u informaciji oko napretka istog.

Pre nekoliko dana neizvesnost je bila prekinuta sazanjem da projekat nije ugrožen i da stvari idu svojim tokom, što je kroz ovu prezentaciju bilo i dokazano.

Uz podršku Grada Subotice i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Udruženje TERRA’S i Arhus centar su sa predstavnicima MZ Šupljak organizovali  skup na kojem se, između ostalog, predočilo prisutnima, ne baš sretnim, meštanima ovog i okolnih naselja, kako stoje radovi, dokle se stiglo i šta je plan dalje.

O temi su govorili arhitekta Petar Andrić koji je predstavio plan detaljne regulacije obale jezera Ludoš sa pregledom u detalje parcela koja će koliko da bude skraćena, radi zaštitnog pojasa. Bilo je par primedbi i pitanja za određene parcele koje će pretrpeti prilično "sakaćenje" i gubitak vrednosti, na šta je Andrić da precizne odgovore. Jedna primedba se odnosila generalno na čitavu zamisao oko zaštite jezera zabranom određene vrste tradicionalne poljoprovrede. Jedan od prisutnih, Franjo Horvat, (22.02 tajming početka pitanja) naveo je primer kako je u jednom selu u Mađarskoj posle slične zabrane, to isto selo propalo, pošto se nisu mogli baviti onim čime su se do tada bavili, i između ostalih orimedbi, izrazio sumnju da nije je ovo možda upereno protiv naroda na ovom području.

Odgovor je dao Andrić (26.55) - Prema Zakonu o vodama, svaka vodena površina mora imati zaštitni pojas, znači  ovo nije nešto što mi pravimo ovde, a da na ostalim msetima nije tako. Znači uz samo jezero mora da postoji pojas koji pripada državi ili gradu jer je javni. Ne sme da postoji ni jedno mesto da se ne može prići samom jezeru...

Tehnološki o sanaciji je govorio Mišel Rohman sa svojom poznatom detaljno potkrepljenom prezentacijom, ovog puta i sa ličnim dodirom - zašto je postao hidrolog, rekavši da je kao dete bio okružen sa zagađenim vodama i gledao kako se ta situacija menja na bolje primenom mera u Nemačkoj pre tridesetak godina koje su dovele da jezera kao što su Ludoš postanu bistre vode. Meštani su ponovo skrenuli pažnju na kanal od Palića do Šupljaka koji predstavlja septičku jamu i opasnost za okolinu.

Snježana Mitrović, "Arhus centar", je u jednom podužem "upadu" u diskusiju, potsetila kako je svojevremeno situacija oko sanacija jezera Palić dobila pravi tok, kada se održao stručan skup u Arhusu, posle kojeg je gradonačelnik Modest Dulić, promenio tok planova sanacije, tada Palića, a sledeći gradonačelnik u nizu, Jene Maglai postavio stvari na pravo mesto i dao radnoj grupi, sastavljenoj od stručnjaka, da rade "po svome" i koja je donela plan koji je prihvaćen na Skupštini grada. Kasnije radna grupa daje predlog koji je doveo do toga da je KfW banka odlučila da da grant od 6.5 miliona eura da se situacija ovde dovede u red.

I tako posle političkog vakuma od gotovo pola godine, novi gradonačelnik, aktuelni Bogdan Laban, sa svojim timom, odlučio je nastaviti ubrzano raditi na ovom projektu.

Nenad Novaković direktor Organic Control System-a je predstavio opcije za prisutne kako i šta bi mogli da urade da se polako prebace na poljoprivrednu organsku proizvodnju i pozvao sve zainteresovane da se priključe nastavku Bio-škole, 8. i 9. decembra na Otvorenom univerzitetu i organskoj farmi “Mamužić” u Ljutovu.

Anica Marcikić, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica AD, na kraju je dala informacije prisutnima vezano za podsticaje u konkursima za mehanizaciju u poljopriovredi, priljučnim mašinama.

Sva izlaganja i duskusija sa prisutnim zainteresovanim je u prilogu.

Večerašnji susret je vodio predsednik saveta MZ Šupljak Gabor Kovač.

Više o ovoj temi...

I sektor, II sektor, III sektor, četvri veoma sličan trećem

Ovih dana se potegla opet tema oko kvalitete vode u jezeru Palić, posebno u turističkom delu, odnosno IV sektoru koji je svima na oku.

Tako da je prilog napravljen obilaskom jezera od prvog do zadnjeg sektora, ne računajući prečistač gde se parametri redovno prate i oni su u dozvoljenim granicama.

Prilog je ilustrativan u video zapisu i sa nešto fotografija.

Znači ovde je definisano stanje vode samo vizuelno ali i sa pačićima :)

 

1. prvi sektor bistra voda ( vodeća slika prva flaša s leva )

2. veoma bistra voda ( vodeća slika druga flaša )

... detaljnije
Post date: Sub, 03.06.2017 - 00:52

Pre nekoliko dana, 8 marta, započeli su radovi na krčenju i čišćenju istočne obale jezera Palić, na delu gde prestaje nedavno postavljena staza (nešto dalje od vile DDOR-a).

Radnici JP Palić-Ludas su krenuli u sečenje invazivnih vrsta strabala na samoj obali jezera i čišćenju staze košenjem osušene trave, što je okvirom plana i programa sanacije jezera Palić i predviđeno - da se stvori pešačko-biciklistička staza kojom će se moći obići IV sektor, turistički deo jezera Palić. Pri tome se planira rad i na zaštitnom pojasu, sađenjem autohtonih vrsta.

Pri ovo radu je uočena pojava velikog broja krpelja koje prošla zima sa velikim brojem ledenih dana ipak nije desetkovala.

U prilozima opširnije...

detaljnije
Post date: Pet, 10.03.2017 - 11:32

Изградња канализационе мреже и прикључивање домаћинстава један од услова за остварење пројекта који финансира немачка развојна банка

Укупно 670 грађана Палића пријавило се у року до краја јануара да жели да уведе канализацију у своје домаћинство. Пријављивање грађана један је од неопходних корака у примени програма заштите биодиверзитета Палића и Лудаша за који је Суботица од немачке развојне банке  KfW добила бесповратних 6,5 милиона евра.

Немачка држава, међутим, не жели да финансира заштиту природе на језерима Пали и Лудаш уколико и град не предузме активности да престане са даљим загађењем језерске воде. Због тога је Суботица преузела изградњу, односно довршетак канализационе мреже на Палићу, а стручњаци из KfW-...

detaljnije
Post date: Sre, 01.02.2017 - 15:47

Podsjećamo građane naselja Palić da je u tijeku prikupljanje izjava kojima se potvrđuje zainteresiranost za priključenje na buduću kanalizacijsku mrežu čija izgradnja se planira polovicom 2017. godine, u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš, čije  implementiranje financira njemačka KfW banka.

Osobito apeliramo na vlasnike vikendica i drugih objekata koji nisu u uporabi tijekom zimskih mjeseci, kao i na vlasnike objekata koji nisu prijavljeni na adresi na kojoj se nalazi objekt, da se informiraju u prostorijama MZ „Palić“ ili u prostorijama JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, ukoliko do sada...

detaljnije
Post date: Čet, 19.01.2017 - 10:21

Ne pada sneg da pokrije jezero nego da svaka odvodna cev pokaže svoj trag...

Michell Rohman, hidrolog u d.o.o. Park Palić, obiša je danas obalu IV sektora (turistički deo) da bi proverio da li postoje još negde ispusti kanalizacije u jezero Palić. Naišao je na par novih tačaka pored do sada poznatih mesta izliva otpadne vode.

https://www.subotica.info/2017/03/10/poceli-radovi-na-istocnom-delu-zast... - slika broj dva!

Detalj o tome u prilogu.

Post date: Uto, 10.01.2017 - 18:38