Otvorene nove prostorije SVM-a

Ned, 18.12.2016 - 23:57 -- nikola.tumbas
Ištvan Pastor Govor na božićnom prijemu SVM 2016
Ištvan Pastor Govor na božićnom prijemu SVM 2016
Aleluja
Aleluja

Večeras, na adresi Trg žrtava fašizma 9, uz kraći kulturno umetnički program, otvorene su nove prostorije Saveza vojvođanskih Mađara.

***

Čeka nas teška godina, ali i velike mogućnosti

Prednovogodišnji prijem Ištvana Pastora upriličen u novim prostorijama Saveza vojvođanskih Mađara

„Očekujem da će i godina pred nama biti teška, po ekonomskim i socijalnim problemima slična tekućoj, jer nema magičnog štapa kojim jedna država preko noći može promeniti svoju poziciju, prihode i ostvarenja. Taj položaj može da promeni samo srčani, istrajni rad, i mi u tome želimo da damo primer, da preuzmemo odgovornost i doprinesemo promeni", rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara na tradicionalnom prijemu pred kraj godine.

On je ocenio da je protekla godina u mnogim aspektima bila teška, i zbog privredne situacija i odliva stanovništva, ali i opštih izbora. „Za manjinsku zajednicu to znači borbu na život i smrt, jer se postavlja pitanje da li ćemo uspeti da sačuvamo svoj politički uticaj. Bilo je teško jer su nam dojučerašnji saborci zabili nož u leđa, rekao je Pastor, aludirajući na odluku dela članstva da formira Mađarski pokret koji je takođe učestvovao na izborima. „Nezavisno od toga, mi nemamo čega da se stidimo, jer smo zadržali politički uticaj, ima predstavnike na nivou republičke vlasti i poslanike. Mi zastupamo interese države čiji smo građani preuzimajući odgovornost u donošenju odluka u državi, rekao je predsednik SVM.

On je takođe ocenio da su odnosi Mađarske i Srbije odlični, što je posebno značajno za Mađare u Srbiji kao ljude dvojnog identiteta. Pastor je naveo da naredna godina donosi i nezamislive mogućnosti koje ranije nisu postojale. „Mi stojimo pred ogromnim potencijalom zahvaljujući i mađarskoj vladi i njenoj pomoći. U ekonomskom smislu to znači da u narednoj godini startuje program sa 100 miliona evra kredita za koji je raspisan konkurs, plus 53,5 milion evra bespovratnih ulaganja. Ovakva pomoć omogućava ne samo da opstanemo, nego i ekonomski osnažimo i doprinesemo oporavku države u kojoj živimo jer ovde se ostvaruje ulaganje, ovde se proizvodi, ovde plaća porez, rekao je Pastor.

Naredne godine trebalo bi da budu završena i ulaganja mađarske države u ustanove kulture, tako se očekuje završetak enterijera Sinagoge, adaptacije Gradske biblioteke, kao i u druge objekte od značaja za lokalne zajednice u Vojvodini.

Predsednik SVM-a deceniju unazad održava tradiciju prednovogodišnjeg obraćanja, ali susret u nedelju uveče bio je posebno svečan jer je upriličen u novim prostorijama stranke. Pastor je okupljenim saradnicima saopštio da je novi objekat kupljen zahvaljujući pomoći mađarske vlade, a Mađarska kuća, objekat u kojem je do sada bilo sedište SVM-a, u potpunosti prelazi u ruke novinara. U njoj već radi redakcije Panon televizije i radija, a sada će se, najavio je Pastor, tamo preseliti i redakcija „Mađar soa“ i „Het napa“.

Pre prijema u novom sedištu SVM-a ispred crkve Svete Terezije Avilske po prvi put je pripremljen svečani božični program u kojem je učestvovao veliki broj dece iz društava koja neguju mađarski foklor, kao i učenici mađarske Gimnazije koji su izveli tradicionalne pesme i igre vezane za veliki hrišćanski praznik.

 

 

Autor teksta: 
Custom Search