Tamaš Korhec - Odluka da budem kandidat za sudiju Ustavnog suda je bila lično moja

Pon, 19.12.2016 - 11:32 -- nikola.tumbas
Tamaš Korhec Obrazloženje o prihvatanju kandidature za sudiju Ustavnog suda Srbije
Tamaš Korhec Obrazloženje o prihvatanju kandidature za sudiju Ustavnog suda Srbije

U prostorijama Mađarskog pokreta dr Tamaš Korhec, sada sudija Ustavnog suda Srbije ( još nije položio zakletvu, ali je neformalno obavešten da je izabran ), usamljen održao je press konferenciju na kojoj je pojasnio kako je došlo do toga da prihvati da bude kandidat (jedan od petnaest) za sudiju Ustavnog suda Srbije.

Kao i uvek on se obratio prisutnim medijima na mađarskom i potom u skraćenoj verziji na srpskom jeziku.

Ukratko rečeno, Korhec je rekao - Rečeno sportskim žargonom, prihvatio sam poziv selektora u reprezentaciji.

- Nisam ni u jednom momentu razgovarao sa nikim iz SVM-a, osim, ako vas baš svaki detalj interesuje, dobio sam SMS od Balinta Pastora dabi mu trebala ta izjava i ja sam je uz pomoć moje supruge ostavio porti Doma Mađara. A za ulogu Tibora Varadija u ovome, molim vas pitajte njega.

- Što se tiče Pokreta, ja se povlačim iz svakog rukovodećeg dela, ali pošto Pokret nije politička stranka. A u drugim "političkim" stvarima meni je zabranjeno da učestvujem i ja ću se toga pridržavati.

Na pitanje da li je izglađena situacija sa Pokretom, zbog prethodnoe reakcije rukovdstva pokreta, Korhec je rekao da nije izglađeno ništa jer on nema konflikt:

- Pokret se ogradio od mene, ja sam se povukao iz rukovodećih tela ali za sada nema potreba da povlačim članstvo, dok ne postanu politička stranka.

- Postavlja se pitanje zašto sam prihvatio kandidaturu. Mnogi su osporavali moje pravo da je prihvatim. Glavni razlog jeste da sam po svojoj struci pravnik i dvadeset godina predajem Ustavno pravo. Kao što sportisti prihvataju gotovo uvek poziv u reprezentaciju i ja sam prihvatio poziv, bez obzira na probleme koji su, simbolički, bili vezani za odnos sa selekterom, i možda sa sportskim savezom.

- Takođe želim da naglasim, to što sam prihvatio kandidaturu ne znači da sam promenio stranu, ne znači da sam sklopio bilo kakav dil sa SVM, sa ištavnom Pastorom, toliko ne, da nisam razgovarao ni rečenicu kada je reč o ovoj kandidaturi. Ništa nisam obećao a ni oni nisu tražili bilo šta da me kandiduju. Naravno nisam svestan sam toga da nisu samo dobre namere dovele do moje kandidature, siguran sam da je bila motivacija da se iz prvog ešalona mađarske povučem. Ali ovde pred svima želim da nisam ništa promenio od svoj stavova, kritike SVMa i funkcionera te stranke...

 

Dalje o tome u zvučnom prilogu...

- 10.min i 11 sec. je tajming kada Korhec počinje da govori na srpskom.

 

Ličnosti: 
Custom Search