Palićani zainteresovani za povoljnu cenu priključka na kanalizaciju

Uto, 27.12.2016 - 21:48 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Ilustrovani zapis prezentacije i pitanja građana
Ilustrovani zapis prezentacije i pitanja građana

Grad Subotica i rukovodstvo Mesne zajednice „Palić” organizovali su večeras Zbor građana koji se održao večeras u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.
Tema zbora građana je bila: Prezentacija mogućnosti priključenja na buduću kanalizacionu mrežu MZ „Palić” u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš.

Zainteresovanim građanima, prisutno je bilo preko stotinu istih, prezentovani su razlozi ove kampanje koja je povezana sa projektom sanacije jezera Ludaš i Palić, a za koju je KfW banka spremna dati donaciju u iznosu od 6.5 miliona eura.

Da bi se projekat nastavio potrebno je po dogovoru sa bankom da se na Paliću formira kanalizaciona mreža na koju bi se prikačilo minimalno 700 priključaka na potisni vod koji bi gurnuo vodu na prečistač. Na ovaj način bi se sprečilo dalje zgađivanje jezera Ludaš a delimično i Palića.

O značaju projekta za Palić i Suboticu govorio je Dragi Vučković, načelnik SBOU, obrazlažući korake koji su preduzeti da se projekat nastavi - ubrza.(Tajming od 02.38 do 11.12.)

U nastavku tajminzi govora Magoši Žužane, pomoćnice gradonačelnika (11.13. do 12.12.)

Predrag Radivojević direktor JP za upravljanje putevima za urbanističko planiranje i stanovanje (12.14 do 17.33)

Ervin Molnar, projekt menadžera - rukovodioca Radne grupe (17.35. - 18.18.)

Zika Reh (18.20 - 27.53.)

Čaba Šanta (29.44 - 33.19.)

Ervin Molnar, projekt menadžera - rukovodioca Radne grupe (33.26. - 34.35.)

Zainteresovanim građanima je ponuđena opcija koju je pojasnio Đerđ Šugar, v.d. direktor JKP Vodovod i Kanalizacija na sledeći način:

- Vodovod će na adresu 700 potencijalnih korisnika vodovda, (koji će sigurno imati mogućnost priključak) poslati poštom dopis zahtev za izjavu da će biti priključeni na kanalizacionu mrežu. Trenutno nije moguće reći gde će biti priključci jer je projekat u završnom toku izrade. Da bude još jasnije, sručnjavi KfW banke su dali osnovne smernice gde će mreža biti izgrađena jer je za njih zaštita Palićkog jezera (i Ludaša) i iz tog "ugla" se gradi mreža.  Postoji suma od dva miliona eura, koja je fiksna, ali za to - Da li će biti izgrađeno 20, 21 i 25 kilometara mreže zavisi od toga kada se dobiju sredstva i raspiše javna nabavka i koja će cena da "pobedi". Od toga  i  zavisi dužina mreže, 20 ili 25 km. Tako da nije sada moguće reći da li će negde biti mreže ili neće. Ali uži deo, pojas koji je direktno pored obale, taj deo će biti skroz izgrađen.

Ova cena priključaka od 27.000,00 din (fiksno) je socijalna kategorija, jer tržišna cena je mnogo veća, ali iz razloga ove investicije - projekta, za sve one koji daju izjavu, njima će biti garantovano da će za tu cenu biti priključen.

Druga stvar - priključak se gradi deset metara dužine od  mreže u proseku.Tu još ide popust na gotovinsko plaćanje od 20%, ili 24 mesečne rate (inače je maksimalno na 20) i nećemo gledati da li je dužina priključka 10, 11 ili 12 metara. Ono što je bitno je da se unese jedan revizioni šaht i da će biti unešeno tri metra.

Posle je usledila diskusija odnosno pitanja građana, gde kada i kako... ( od 34.42 - do kraja ) uz opasku da je Grgo Kujundžić, nekadašnji aktivista MZ-a dao zanimljive predloge oko sufinansiranja mreže da bi svi Palićani dobili kanalizaciju.

Takođe u MZ Palić će se moći videti planovi iste mreže za građane koji su zainteresovani da vide, kao i na sajtu JKP-a i Grada Subotice.

 

Detaljnije o ovome u ilustrovanom zvučnom zapisu u prilogu.

Više o ovoj temi...

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Post date: Pon, 05.06.2023 - 14:34

Данас је, у Великој већници Градске куће, одржана завршна конференција пројекта „Заштита биодиверзитета  и вода језера Палић и Лудаш” (ECOLACUS). Конференцији је присуствовао и градоначелник Стеван Бакић који је, тим поводом, истакао како одлука да Влада Немачке преко своје  Развојне „KfW“ банке средства која су била намењена за решавање проблема биодиверзитета на подручју Балкана усмери ка Суботици није донета без разлога.

Након више експертских мисија за процену успешности пројекта ’Заштита биодиверзитета и вода језера Палић и Лудаш’, Влада Немачке је констатовала да једино локална самоуправа Суботица има капацитет за реализацију пројекта и урадила је потребне активности како би се сва средства у...

detaljnije
Post date: Uto, 20.12.2022 - 18:48

Današnjom press konferencijom je obeležen kraj prolekta Ecolacus na kojem su svi relevantni učesnici dali izjave i odgovarali na pitanja novinara.

Osnovno,broj invazionih vrsta riba je smanjen prilično, a kvalitet se vode popravio, jer štuka i smuđa ima u većem broju, a oni su znak kvalitetnije vode.

U prilozima govore, Marta Dobo direktorica JP PAlić Ludaš, Vinko Tamaš, stručni saradnik JP Palić Ludas,  Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić kao i Marko Stojčić koji je bio na čelu projekta Ecolacus.

Post date: Sre, 12.10.2022 - 19:43

Press konferencija sa prikazom izlova 900 kg babuški povodom završetka kampanje selektivnog izlova (peti) invazivnih vrsta riba u IV sektoru jezera Palić u 2022. godini, koji se realizovalo u sklopu Ekolakus (Ecolacus) projekta, „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš“.

Kampanja traje od 7 do 28 februara a nastavlja se u septembru.

Do sada je izvađeno oko 200 tona ribe...

Kvaliteta vode je je još uvek u petoj kategoriji ali samo zbog jednog faktora - prozirnosti. Ostale karakteristike su mnogo bolje nego što su bile pre, navodi Stojčić.

Višeo svemu u prilozima govore Marta Dobo, direktorica JP Palić Ludas, Vinko Tamaš, stručni saradnik javnog preduzeća i Marko Stojčić...

detaljnije
Post date: Čet, 24.02.2022 - 19:54

Ako imate želju za minimum trosatnu šetnju uz obalu jezera, to vam je od nedavno omogućeno.

Obala IV sektora jezera Palić, turistički deo, od nedavno je potpuno prohodan i uređen po planu što je predviđeno. Deo staza je asfaltiran i dostupan za bicikliste i pešake, dok je ostatak za sada zemljan, travnat ili kakva mu je priroda i do sada bila.

Na dva mesta postoje osmatračnice a uz put je i nekoliko odmorišta, a postoje i informativni "panjevi" koji vam daju priču o ribljem fondu u jezeru kao i o biljkama. Dok na jednoj osmatračnici imate mali detalj o pticama koje žive na jezeru.

Takođe mnogo je urađeno na kreiranju zaštitnog pojasa zelenila, ali za to će trebati još vremena - godina, da bude vidljiv onako kako je zamišljen.

Uz relativno...

detaljnije
Post date: Pet, 07.01.2022 - 18:50
Custom Search