Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Palićani zainteresovani za povoljnu cenu priključka na kanalizaciju

Uto, 27.12.2016 - 21:48 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Ilustrovani zapis prezentacije i pitanja građana

Grad Subotica i rukovodstvo Mesne zajednice „Palić” organizovali su večeras Zbor građana koji se održao večeras u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.
Tema zbora građana je bila: Prezentacija mogućnosti priključenja na buduću kanalizacionu mrežu MZ „Palić” u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš.

Zainteresovanim građanima, prisutno je bilo preko stotinu istih, prezentovani su razlozi ove kampanje koja je povezana sa projektom sanacije jezera Ludaš i Palić, a za koju je KfW banka spremna dati donaciju u iznosu od 6.5 miliona eura.

Da bi se projekat nastavio potrebno je po dogovoru sa bankom da se na Paliću formira kanalizaciona mreža na koju bi se prikačilo minimalno 700 priključaka na potisni vod koji bi gurnuo vodu na prečistač. Na ovaj način bi se sprečilo dalje zgađivanje jezera Ludaš a delimično i Palića.

O značaju projekta za Palić i Suboticu govorio je Dragi Vučković, načelnik SBOU, obrazlažući korake koji su preduzeti da se projekat nastavi - ubrza.(Tajming od 02.38 do 11.12.)

U nastavku tajminzi govora Magoši Žužane, pomoćnice gradonačelnika (11.13. do 12.12.)

Predrag Radivojević direktor JP za upravljanje putevima za urbanističko planiranje i stanovanje (12.14 do 17.33)

Ervin Molnar, projekt menadžera - rukovodioca Radne grupe (17.35. - 18.18.)

Zika Reh (18.20 - 27.53.)

Čaba Šanta (29.44 - 33.19.)

Ervin Molnar, projekt menadžera - rukovodioca Radne grupe (33.26. - 34.35.)

Zainteresovanim građanima je ponuđena opcija koju je pojasnio Đerđ Šugar, v.d. direktor JKP Vodovod i Kanalizacija na sledeći način:

- Vodovod će na adresu 700 potencijalnih korisnika vodovda, (koji će sigurno imati mogućnost priključak) poslati poštom dopis zahtev za izjavu da će biti priključeni na kanalizacionu mrežu. Trenutno nije moguće reći gde će biti priključci jer je projekat u završnom toku izrade. Da bude još jasnije, sručnjavi KfW banke su dali osnovne smernice gde će mreža biti izgrađena jer je za njih zaštita Palićkog jezera (i Ludaša) i iz tog "ugla" se gradi mreža.  Postoji suma od dva miliona eura, koja je fiksna, ali za to - Da li će biti izgrađeno 20, 21 i 25 kilometara mreže zavisi od toga kada se dobiju sredstva i raspiše javna nabavka i koja će cena da "pobedi". Od toga  i  zavisi dužina mreže, 20 ili 25 km. Tako da nije sada moguće reći da li će negde biti mreže ili neće. Ali uži deo, pojas koji je direktno pored obale, taj deo će biti skroz izgrađen.

Ova cena priključaka od 27.000,00 din (fiksno) je socijalna kategorija, jer tržišna cena je mnogo veća, ali iz razloga ove investicije - projekta, za sve one koji daju izjavu, njima će biti garantovano da će za tu cenu biti priključen.

Druga stvar - priključak se gradi deset metara dužine od  mreže u proseku.Tu još ide popust na gotovinsko plaćanje od 20%, ili 24 mesečne rate (inače je maksimalno na 20) i nećemo gledati da li je dužina priključka 10, 11 ili 12 metara. Ono što je bitno je da se unese jedan revizioni šaht i da će biti unešeno tri metra.

Posle je usledila diskusija odnosno pitanja građana, gde kada i kako... ( od 34.42 - do kraja ) uz opasku da je Grgo Kujundžić, nekadašnji aktivista MZ-a dao zanimljive predloge oko sufinansiranja mreže da bi svi Palićani dobili kanalizaciju.

Takođe u MZ Palić će se moći videti planovi iste mreže za građane koji su zainteresovani da vide, kao i na sajtu JKP-a i Grada Subotice.

 

Detaljnije o ovome u ilustrovanom zvučnom zapisu u prilogu.

Više o ovoj temi...

Pre nekoliko dana, 8 marta, započeli su radovi na krčenju i čišćenju istočne obale jezera Palić, na delu gde prestaje nedavno postavljena staza (nešto dalje od vile DDOR-a).

Radnici JP Palić-Ludas su krenuli u sečenje invazivnih vrsta strabala na samoj obali jezera i čišćenju staze košenjem osušene trave, što je okvirom plana i programa sanacije jezera Palić i predviđeno - da se stvori pešačko-biciklistička staza kojom će se moći obići IV sektor, turistički deo jezera Palić. Pri tome se planira rad i na zaštitnom pojasu, sađenjem autohtonih vrsta.

Pri ovo radu je uočena pojava velikog broja krpelja koje prošla zima sa velikim brojem ledenih dana ipak nije desetkovala.

U prilozima opširnije...

detaljnije
Post date: Pet, 10.03.2017 - 11:32

Изградња канализационе мреже и прикључивање домаћинстава један од услова за остварење пројекта који финансира немачка развојна банка

Укупно 670 грађана Палића пријавило се у року до краја јануара да жели да уведе канализацију у своје домаћинство. Пријављивање грађана један је од неопходних корака у примени програма заштите биодиверзитета Палића и Лудаша за који је Суботица од немачке развојне банке  KfW добила бесповратних 6,5 милиона евра.

Немачка држава, међутим, не жели да финансира заштиту природе на језерима Пали и Лудаш уколико и град не предузме активности да престане са даљим загађењем језерске воде. Због тога је Суботица преузела изградњу, односно довршетак канализационе мреже на Палићу, а стручњаци из KfW-...

detaljnije
Post date: Sre, 01.02.2017 - 15:47

Podsjećamo građane naselja Palić da je u tijeku prikupljanje izjava kojima se potvrđuje zainteresiranost za priključenje na buduću kanalizacijsku mrežu čija izgradnja se planira polovicom 2017. godine, u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš, čije  implementiranje financira njemačka KfW banka.

Osobito apeliramo na vlasnike vikendica i drugih objekata koji nisu u uporabi tijekom zimskih mjeseci, kao i na vlasnike objekata koji nisu prijavljeni na adresi na kojoj se nalazi objekt, da se informiraju u prostorijama MZ „Palić“ ili u prostorijama JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, ukoliko do sada...

detaljnije
Post date: Čet, 19.01.2017 - 10:21

Ne pada sneg da pokrije jezero nego da svaka odvodna cev pokaže svoj trag...

Michell Rohman, hidrolog u d.o.o. Park Palić, obiša je danas obalu IV sektora (turistički deo) da bi proverio da li postoje još negde ispusti kanalizacije u jezero Palić. Naišao je na par novih tačaka pored do sada poznatih mesta izliva otpadne vode.

https://www.subotica.info/2017/03/10/poceli-radovi-na-istocnom-delu-zast... - slika broj dva!

Detalj o tome u prilogu.

Post date: Uto, 10.01.2017 - 18:38

Grad Subotica i rukovodstvo Mesne zajednice „Palić” pozivaju građane Palića da se odazovu na Zbor građana koji će se održati 27. decembra (utorak) 2016. godine,  sa početkom u 18 časova,  u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.
Tema zbora građana je: Prezentacija mogućnosti priključenja na buduću kanalizacionu mrežu MZ „Palić” u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš.
Zbog važnosti teme pozivaju se građani da prisustvuju zboru u što većem broju.

*

Szabadka Város Önkormányzata és a Palics Helyi Közösség vezetősége meghívják a palicsi lakosságot a 2016. december 27-én (kedden) 18 órai kezdettel a palicsi Vigadó (Nagyterasz) kongresszusi termében tartandó polgári gyűlésre.
Az összejövetel témája: A leendő palicsi szennyvízcsatorna-hálózatra...

detaljnije
Post date: Pet, 23.12.2016 - 17:03