Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Palićani zainteresovani za povoljnu cenu priključka na kanalizaciju

Uto, 27.12.2016 - 21:48 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Ilustrovani zapis prezentacije i pitanja građana
Ilustrovani zapis prezentacije i pitanja građana

Grad Subotica i rukovodstvo Mesne zajednice „Palić” organizovali su večeras Zbor građana koji se održao večeras u Kongresnoj sali Velike terase na Paliću.
Tema zbora građana je bila: Prezentacija mogućnosti priključenja na buduću kanalizacionu mrežu MZ „Palić” u okviru Projekta zaštite biodiverziteta Palić/Ludaš.

Zainteresovanim građanima, prisutno je bilo preko stotinu istih, prezentovani su razlozi ove kampanje koja je povezana sa projektom sanacije jezera Ludaš i Palić, a za koju je KfW banka spremna dati donaciju u iznosu od 6.5 miliona eura.

Da bi se projekat nastavio potrebno je po dogovoru sa bankom da se na Paliću formira kanalizaciona mreža na koju bi se prikačilo minimalno 700 priključaka na potisni vod koji bi gurnuo vodu na prečistač. Na ovaj način bi se sprečilo dalje zgađivanje jezera Ludaš a delimično i Palića.

O značaju projekta za Palić i Suboticu govorio je Dragi Vučković, načelnik SBOU, obrazlažući korake koji su preduzeti da se projekat nastavi - ubrza.(Tajming od 02.38 do 11.12.)

U nastavku tajminzi govora Magoši Žužane, pomoćnice gradonačelnika (11.13. do 12.12.)

Predrag Radivojević direktor JP za upravljanje putevima za urbanističko planiranje i stanovanje (12.14 do 17.33)

Ervin Molnar, projekt menadžera - rukovodioca Radne grupe (17.35. - 18.18.)

Zika Reh (18.20 - 27.53.)

Čaba Šanta (29.44 - 33.19.)

Ervin Molnar, projekt menadžera - rukovodioca Radne grupe (33.26. - 34.35.)

Zainteresovanim građanima je ponuđena opcija koju je pojasnio Đerđ Šugar, v.d. direktor JKP Vodovod i Kanalizacija na sledeći način:

- Vodovod će na adresu 700 potencijalnih korisnika vodovda, (koji će sigurno imati mogućnost priključak) poslati poštom dopis zahtev za izjavu da će biti priključeni na kanalizacionu mrežu. Trenutno nije moguće reći gde će biti priključci jer je projekat u završnom toku izrade. Da bude još jasnije, sručnjavi KfW banke su dali osnovne smernice gde će mreža biti izgrađena jer je za njih zaštita Palićkog jezera (i Ludaša) i iz tog "ugla" se gradi mreža.  Postoji suma od dva miliona eura, koja je fiksna, ali za to - Da li će biti izgrađeno 20, 21 i 25 kilometara mreže zavisi od toga kada se dobiju sredstva i raspiše javna nabavka i koja će cena da "pobedi". Od toga  i  zavisi dužina mreže, 20 ili 25 km. Tako da nije sada moguće reći da li će negde biti mreže ili neće. Ali uži deo, pojas koji je direktno pored obale, taj deo će biti skroz izgrađen.

Ova cena priključaka od 27.000,00 din (fiksno) je socijalna kategorija, jer tržišna cena je mnogo veća, ali iz razloga ove investicije - projekta, za sve one koji daju izjavu, njima će biti garantovano da će za tu cenu biti priključen.

Druga stvar - priključak se gradi deset metara dužine od  mreže u proseku.Tu još ide popust na gotovinsko plaćanje od 20%, ili 24 mesečne rate (inače je maksimalno na 20) i nećemo gledati da li je dužina priključka 10, 11 ili 12 metara. Ono što je bitno je da se unese jedan revizioni šaht i da će biti unešeno tri metra.

Posle je usledila diskusija odnosno pitanja građana, gde kada i kako... ( od 34.42 - do kraja ) uz opasku da je Grgo Kujundžić, nekadašnji aktivista MZ-a dao zanimljive predloge oko sufinansiranja mreže da bi svi Palićani dobili kanalizaciju.

Takođe u MZ Palić će se moći videti planovi iste mreže za građane koji su zainteresovani da vide, kao i na sajtu JKP-a i Grada Subotice.

 

Detaljnije o ovome u ilustrovanom zvučnom zapisu u prilogu.

Više o ovoj temi...

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03
Sophie Eggert  & Janika Schneider

Od nedavno u našem gradu - Paliću, se nalaze dve devojke Sophie Eggert, student ekonomije, menadžemta i održivosti, i Janika Schneider, koja je upravo završila studije turizma. Bio je to razlog za jedan kratak susret radi osnovnih informacija o čemu se radi kao i još jedna crta u arhivi članaka o aktivnosti pri sanacije jezera Palić.

Znači, ukratko, one su došle da učine jedan korak napred u popularisanju destinacije jezera Palić, za koju se očekuje da kada stvari legnu na svoje mesto, i voda u jezeru se izbistri, bude jedna od glavnih turističkih atrakcija u regionu.

- A na koji način? - bilo je pitanje upućeno Sofiji dok smo pili čaj u kafeu Momento pod suncem Miholjskog leta, pre desetak dana.

- Cilj grada Subotice je...

detaljnije
Post date: Ned, 29.10.2017 - 23:42

Uz neobično toplo vreme ovih desetak dana, reagovale su alge jezera Palić na taj način što je došlo do pojave istih u velikom broju na površini jezera. Sa pojavom vetra deo njih se nagomilao pri obalama i formirao tepih uz šetalište.

Mišel Roman, dipl. hidrolog, savetnik u Park Paliću, daje komentar na zatečenu situaciji koja se desila jednom u sličnom intenzitetu pre desetak godina.

Inače radovi "oko" jezera, koji nisu vidljivi oku posmatrača, su u toku, kao što je ekspropriacija zemljišta vezano za stazu i zaštitni pojas i  sve što ide sa time, a to na žalost papirološki traje.

Čekamo dalje...

Više u video prilogu...

Post date: Čet, 19.10.2017 - 11:46