Emina Savin - Za rekreaciju najpotrebnija dobra volja

Pet, 30.12.2016 - 20:19 -- dejan.vukovic

U okviru sporta ne sme se zaboraviti ni rekreacija, za sve one koji se sportom više ne bave na profesionalnom nivou, ili, bar žele da svoje telo, pa i dušu, učine zdravijim. Među mestima sa dugim stažom rekreativnih sportova u Subotici, pogotovo za pripadnice lepšeg pola, nalazi se svakako i „N“ centar koji nudi niz programa.

- „N centar“ funkcioniše već 23 godine – otkriva nam Emina Savin, koja ujedno i vodi više programa u ovoj organizaciji. Kako kaže, posle aktivnog igranja košarke važno je bilo pronaći nešto što ostavlja telo zdravim.

- U košarci sam aktivno bila jedanaest godina. Kada sam završila karijeru, 2004. godine sam počela aktivno da se bavim rekreativnim sportom, a i postala predavač. Generalno, čini mi se da žene koje se aktivno bave sportom uglavnom rano prekinu karijeru. Znam iz ličnog iskustva da je taj proces tranzicije iz aktivnog u rekreativni sport težak. Navikneš kroz godine na jak tempo od po dva treninga na dan, i onda sve to stane. Teško je ponovo se pokrenuti. Ko zna, da „N centar“ nije bio u našoj porodici, možda bih i ja pre izabrala da ostanem kući pred TV-om, uz topao čaj i hranu, nego išla na trening na -10 stepeni.

Prostora za rekreaciju po našoj sagovornici ima dovoljno. Iako se možda čini da je muški pol u prednosti po pitanju rekreativnog sporta, Emina misli drugačije.

- Rekla bih pre da je suprotno. Više mi se čini da je muški pol ima smanjen izbor, većina igra fudbal ili ide u teretanu. Žene se podjednako mogu rekreativno baviti ekipnim sportovima, ići u teretanu, ali se baviti i nekim vidom rekreativnog vežbanja kroz aerobik, pilates, kardio treninge... Predrasuda je da je aerobik nešto lagano. Može to biti i ozbiljna priča. Ima i muškaraca koji dolaze kod nas i vrlo su zadovoljni. Od pilatesa, koji je lagan, do kardio treninga koji je izuzetno naporan, zaista je široka lepeza. Na primer, kod nas su izuzetno posećene vežbe za leđa, pod stručnim nadzorom fizioterapeuta i upravo ima mnogo mušakarca. Jednostavno, ko danas nema problema sa leđima. Ženama, dakle, nudimo obiman program, kod nas radi devet profesionalnih instruktora. No, važno je da žene budu motivisane. Ma koliko se na treningu umorim, toliko se i odmorim. Najvažniji je dobar osećaj nakon treninga. Znam da danas živimo brzim tempom, da često žene, kada završe obaveze na poslu, pa još i kući, u porodici, nemaju volje i snage da se još bave i rekreacijom. Ali, ponavljam, taj osećaj posle treninga je nešto neponovljivo. Upravo zato je izuzetno važna motivacija.

Među izgovorima za nebavljenje rekreativnim sportom često se napominje u cena. Emina smatra da je to upravo samo još jedan od izgovora.

- U proseku, mesec dana vežbanja, pod stručnim nadzorom, košta oko 2.000 dinara. Naravno, to nije malo para. Ali ako pogledamo koliko koštaju druge „neobavezne“ stvari, cigare, kozmetika, garderoba, onda to i nije tako strašno... Za rekreaciju vam često i nisu potrebne pare, dovoljno je ponekad i malo improvizacije. Dve prazne flaše napunjene pirinčem za čas mogu postati dva tega...

Struka kaže da je za rekreaciju koja ostavlja rezultat potrebno imati bar dva treninga nedeljno. Struka, međutim, mora da bude poštovana, jer i u rekreativnom sportu pogrešan rad može da ostavi loše posledice po zdravlje.

- Iako će možda neko reći da se rekreacijom mogu baviti svi, „od 7 do 77 godina“, baš i nije tako. Ne bih preporučila da se na treninge aerobika ide suviše rano, dok se ne stasa, ali od 16 godine, na primer, se može krenuti sa radom. Ipak, ima kod nas korišćenja tegova, neke vežbe su zaista naporne, i može biti veoma nezgodno ako se pogrešno radi. A što se gornje granice tiče, ona praktično ne postoji. Neke starije žene mogu svojim pristupom i motivacijom da budu izuzetan primer devojkama koje traže izgovore da ne treniraju.

U cilju što bezbednijeg vežbanja Savez za rekreaciju i fitnes Srbije ima i svoje inspekcijske organe koji se trude da na terenu budu predavači sa licencama, stručni za ono što rade, što ponovo potvrđuje da aerobik i slični sportovi nisu nešto „bez veze“.

- Koliko nekome naš sport „smešno“ izgleda, nije tako. Nije šala ni ako vam neko daje pogrešna uputstva kada vežbate. Jedan pogrešan iskorak sa tegom može napraviti dosta štete.

Na kraju razgovora Emina situaciju u Subotici, a po pitanju rekreativnog bavljena aerobikom i sličnim sportovima, ocenjuje kao solidnu.

- Mislim da u Subotici svako radi najbolje što ume. Imamo dovoljno klubova, trenutno ima mesta za sve. No, kada bi se ljudi pokrenuli onako kako bih ja to volela, trebalo bi nam još kapaciteta. Upravo sam zato, pre dve godine, pokrenula fitnes manifestaciju, Otvoreni dan vežbanja u Dudovoj šumi. Nije tu bio samo naš „N centar“, nego i drugi klubovi koji su promovisali svoje aktivnosti. Imali smo odličan odziv vežbača, a planiramo da naredno okupljanje bude još masovnije.

Tagovi: 
Ličnosti: 
Custom Search