Decenija rada na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Pon, 23.01.2017 - 01:17 -- nikola.tumbas
Livia Jo Horti o iskustvima posle deset godina rada Fondacije Exspecto
Livia Jo Horti o iskustvima posle deset godina rada Fondacije Exspecto

„Exspecto“ već deceniju radi na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci

Fondacija mentalne higijene „Exspecto“ (http://www.exspecto.org.rs) od novembra 2006. godine radi na prevenciji zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Program su započeli izložbom „Metamorphosis-droga“, koja je otkupljena od autorke iz Mađarske Eve Hay, i koju je posetilo više od 30.000 đaka i roditelja iz Subotice i okoline, ali i stručnjaci iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i civilnog sektora.

Inicijatorka osnivanja bila je Livia Jo Horti, psiholog, psihoterapeut, i nekoliko njenih kolega, i prema njenim rečima „2005. godine se počelo pričati o problemima u društvu, maloletničkoj delikvenciji, depresiji i bilo je jasno da treba nešto preduzeti zbog lošeg stanja mentalne higijene i kulture“.

Iako je izložba bila glavna odskočna daska za početak rada na prevenciji stručni tim „Exspecta“ proširio je svoje programe i na Klub anonimnih alkoholičara, grupe podrške, individualne konsultacije, savetovanje, koordinacija, filmski klub, tribine „Uticaj narkomanije na moj život“, vršnjačke edukacije „Izazovi-droga, odoleti ili ne?, akreditovane edukacije za prosvetne radnike:  „Metamorphosis- droga“, "Iza sedam gora i sedam mora” – Uloga bajke u razvoju ličnosti deteta, Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga. Zatim programe rane prevencije „Novi izazovi- trudnoća, porođaj, roditeljstvo“, a to su edukacija: pre i perinatalna psihologija za stručnjake, Nedelja rađanja, Nedelja nošenja, Međunarodna nedelja doljenja, Patuljački kutak, kao i programe prevencije zlostavljanja dece : edukacija za prosvetne radnike: „Prevencija zlostavljanja dece i prevencija vršnjačke agresije“, edukacija za volontere u istraživanju Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji, javni čas sa Incest Trauma Centrom, Instalaciju pod nazivom „Ja koju/kojeg niko ne poznaje“, Izložba: „Da ne bude tabu – prevencija seksualnog zlostavljanja dece i žena“. Radi se i individualni savetodavni psihoterapijski rad i svake četiri godine istraživanje “Izazovi-droga, odoleti ili ne”.

 - Shvatili smo da treba da radimo sa mladima koji već umeju da brinu o sebi, koji imaju 14 i više godina i još su pod sistemom zatite, uz njih su i roditelji, ali ispituju sebe. To sve ima smisla jedino ako obuhvatimo celu populaciju i zato izložbu organizovano posećuju učenici osmih razreda i drugog razreda srednje škole. Izložba je multimedijalna, interaktivna i to je njena najveća vrednost osim što je kreativno sačinjena. Daje prostor i mogućnost za dobar razgovor, za zajedničko mišljenje o temi, o porodici, koji su zadaci unutar porodice, kakava je komunikacija, ko ima obavezu da nešto preduzme da bi se ta komunikacija i veza menjale, koje obavezu imaju mladi, šta misle o tome, kako mogu tražiti pomoć, stanje društva, droge, šta uraditi. Pošto se menja  način upotrebe i vrsta psihoaktivnih sredstava na tržištu i na osnovu toga menjamo naš tekst – objašnjava Livia Jo Horti.

Bez obzira koliko je učenika u razredu, maksimalan broj jedne posete je 15 da bi u toku dva sata obilaska sve teme i situacije bile sagledane i iskomentarisane.

Postavka je raspoređena na oko 200 kvadratnih metara u pet soba.

Prva soba je dnevna soba i prostor odaje utisak da je posetilac stigao u posetu porodici.

 - Tražimo od učenika da ostave mobilne jer inače ne umeju da zadrže pažnju. Oni to i prihvataju i govorimo im da je komunikacija jako bitna unutar porodice i da je bitno da imaju ljude oko sebe kojima mogu da se obrate i da im kažu sve što im je bitno. Pričamo o izazovima razvoja, pubertetu, kako procenjuju to razdoblje, kakve probleme imaju. Pričamo o izazovima u razvojnom dobu, povećanju traženja izazova i kako preživeti adolescenciju i čega su svesni i šta da preduzmu da bi sačuvali sebe i jedni druge. Jer društvo ne  čuva decu. Pričamo i o tabuima i interesantnim izazovima. Ako su počeli sa korišćenjem sredstava, recimo, alkohola koliko to prikrivaju, gde ga sakrivaju, kako čuvaju tajne – objašnjava Livia Jo Horti.

U drugu sobu se ulazi kroz orman i ona predstavlja alternativni svet, ali im vodiči ne kažu gde idu. Zanimljivo je da oko 99 odsto dece obožava tu sobu, a prema rečima Livie Jo Horti to je jako neprijatna  soba za odrasle, u njoj se teško hoda i mračna je što objašnjava činjenicu da je mladima izazov mnogo toga što starijima nije.

 - Tu počinjemo da pričamo o legalnim i ilegalnim drogama jer naše društvo prvenstveno koristi legalne droge, a to je alkohol i duvan sve manje. Roditelje često pitam da li bi poslali dete po heroin, naravno kažu da ne, ali zato mnogi svoju decu šalju po pivo, vino, drugi alkohol, od malih nogu trče do radnje, a to ne bi smelo da se dešava. Čudne poruke šaljemo našoj deci a posle se hvatamo za glavu, mada su veoma svesni ove priče. Deca čuvaju sebe i jedni druge ili teško da će ih nešto drugo sačuvati. Tu treba da prenesemo deci zdrave stavove ko je odgovoran za to i šta će se desiti u izlascima. Treća soba ogledala je prostor gde se gledaju kratki video filmovi o dejstvu narkotika i psihoaktivnih supstanci, a četvrta je svet propadanja, zavisnost.U njoj razgovaramo šta to znači i kakav je život zavisnika. Imamo zid sećanja na mlade koji su umrli od posledica psihoaktivnih supstanci. Dolazimo do priče o izlazu i tada deca shvate da nema izlaza iz te sobe, a zatim pravimo fidbek kako su doživeli sve što su čuli i videli – priča Livia Jo Horti.

Dešava se da se učenici vrate po savet ili pomoć u Fondaciju, a među novim učesnicima u nekom od programa su i mladi roditelji koji su kao osnovci ili srednjoškolci bili i na izložbi. Usluge stručnjaka „Exspecto“ ne naplaćuje, ali postoje ograničenja o broju susreta, recimo, u individualnom radu, mada i tu postoje izuzeci jer psiholozi ne žele olako da ispuste iz ruke osobu koja bi bez stručnih saveta izgubila životni kompas.

Istraživanje “Izazovi-droga” “Expecto” je sproveo treći put tokom 20014/15. školske godine. Po najnovijim rezultatima korišćenje legalnih i ilegalnih droga se po većini kriterijuma smanjilo u odnosu na predhodne godine.

U Subotici 2006/07. školske godine 28%, u 2010/11.  26%, u 2014/15. školskoj godini 20% učenika srednjih škola je probalo ili konzumira neku vrstu opojnih droga.

U osmim razredima 2006/07. 6%, u 2010/11. 3%, u 2014/15. 5% mladih imalo je iskustvo sa drogama.

Po najnovijem istraživanju korišćenje alkohola među osmacima je 18%, (2007 - 34%, 2011 - 22%) dok je kod srednjoškolaca 71% (2007 - 75%, 2011 - 77%) - nedeljno bar jednom piju alkoholno piće.

Pušenje prisutno među učenicima osmog razreda u 4% (2007 - 17%, 2011 - 6%), dok 35 %  srednjoškolaca puši makar i povremeno (2007 - 41%, 2011 - 32%).

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search