In Memoriam Slavko Parać

Kategorija: 

7. februara kao vetar koji struji, Suboticom se pronela vest da je Slavko Parać, odbornik, naš prijatelj i kolega preminuo. To je ujedno označilo da je njegova bitka sa opakom bolešću izgubljena. Politička javnost je vest primila sa nevericom jer smo želeli drugačiji ishod, molili se za njegovo zdravlje.

Voleo je svoj grad Suboticu. Slavko Parać je u 4 navrata biran za odbornika u Skupštini, nekada opštine a sada grada, Subotice. Zvanje koje je sa ponosom nosio punih 12 godina.

Za odbornika je prvi put izabran 2004. godine, ispred Demokratske stranke. Na istu funkciju ponovo je biran 2008., 2012. i 2016. godine. U periodu između 2008. i 2010. godine obavljao je funkciju zamenika predsednika, a od 2010. do 2012. godine i funkciju predsednika Skupštine grada.

Čovek, odbornik, o kome su čak i najžešći politički protivnici u Skupštini jedva pronalazili bilo kakve loše reči koje bi mu uputili. Iako biran iz redova Demokratske stranke, odlikovala ga je težnja da u Skupštini uvek zastupa interese svih građana Subotice, a ne samo onih koji su na izborima ukazali poverenje opciji koju je on zastupao.

Njegov angažman kao odbornika, zamenika predsednika i predsednika Skupštine, ali i kao učesnika u radu brojnih skupštinskih radnih tela tokom svih ovih godina, ostaviće neizbrisiv trag u istoriji subotičkog parlamentarizma.

Kao predsednik Skupštine grada, zalagao se za dijalog i, pre svega, toleranciju među odbornicima. Kolegijalan odnos koji je iskazivao prema svima, učinio je da ga podjednako poštuju njegovi saborci, ali i politički protivnici.

Kažu da čovek umire 2 puta... jednom kada ode fizički, drugi put kada ga zaborave. Naša obaveza i bogato sećanje koje nam je ostavio će učiniti da naš Slavko Parać dugo živi među nama.

 

Slavko, bila je čast raditi sa tobom.

Neka ti je večna slava.

 

Bunford Tivadar,

Predsednik Skupštine grada Subotice

 

**

 

In Memoriam Slavko Parać

Február 7-én futótűzként terjedt a hír Szabadkán, hogy barátunk és kollégánk, Slavko Parać tanácsnok elveszítette a súlyos betegségével vívott harcot, és elhunyt. A politikai nyilvánosság hitetlenkedéssel fogadta a hírt, mert mindannyian hittük és reméltük, hogy felépül, és imádkoztunk gyógyulásáért.

Slavko Parać teljes szívéből szerette városát, Szabadkát. Négyszer választották meg egykor a község, később város képviselő-testületének tanácsnokává, mely tisztséget teljes 12 évig viselte büszkeséggel.

A képviselő-testület tanácsnokává először 2004-ben, majd 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban választották meg, a Demokrata Párt színeiben. 2008. és 2010. között ő töltötte be a képviselő-testület elnökhelyettesi, 2010-től 2012-ig pedig elnöki tisztségét.

Az ember és tanácsnok, kiről még legádázabb politikai ellenfelei sem tudtak semmi rosszat mondani. S bár a testületben a Demokrata Pártot képviselte, mindig arra törekedett, hogy Szabadka valamennyi polgárának érdekeit védje, ne csak azokét, akik a választásokon az általa képviselt politikai pártot támogatták.

Az az odaadó, önzetlen munka, amit a képviselő-testületben és annak bizottságaiban, tanácsaiban folytatott, akár tanácsnokként, vagy elnökhelyettesként és elnökként, mély nyomot hagyott városunk parlamentarizmusában.

A képviselő-testület elnökeként mindig a tanácsnokok közötti párbeszédet, az egymás iránti toleranciát szorgalmazta. Az a kollegialitás, amellyel másokhoz viszonyult, bajtársaiban és politikai ellenfeleiben egyaránt tiszteletet ébresztett iránta.

Azt mondják, az ember kétszer hal meg... egyszer amikor eltávozik a fizikai létből, és másodszor, amikor elfeledik. A számos emlék, amit róla őrzünk, biztosíték arra, hogy Slavko Parać még soráig itt lesz közöttünk.

Slavko, megtisztelő volt veled dolgozni!

Nyugodj békében.

Bunford Tivadar,

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke

 

***

 

In memoriam Slavko Parać

Dana 7. veljače kao vjetar koji struji, Suboticom se pronijela vijest da je Slavko Parać, vijećnik, naš prijatelj i kolega preminuo. To je ujedno označilo da je njegova bitka s opakom bolešću izgubljena. Politička javnost vijest je primila s nevjericom jer smo željeli drukčiji ishod, molili za njegovo zdravlje.

Volio je svoj grad Suboticu. Slavko Parać je u četiri navrata biran za vijećnika u Skupštini, nekada općine a sada grada Subotice. Zvanje koje je s ponosom nosio punih 12 godina.

Za vijećnika je prvi put izabran 2004. godine, ispred Demokratske stranke. Na istu dužnost ponovno je biran 2008., 2012. i 2016. godine. U razdoblju između 2008. i 2010. godine obavljao je dužnost zamjenika predsjednika, a od 2010. do 2012. godine i dužnost predsjednika Skupštine grada.

Čovjek, vijećnik, o komu su čak i najžešći politički protivnici u Skupštini jedva pronalazili bilo kakve loše riječi koje bi mu uputili. Iako biran iz redova Demokratske stranke, odlikovala ga je težnja da u Skupštini uvijek zastupa interese svih građana Subotice, a ne samo onih koji su na izborima ukazali povjerenje opciji koju je zastupao.

Njegov angažman kao vijećnika, zamjenika predsjednika i predsjednika Skupštine, ali i kao sudionika u radu brojnih skupštinskih radnih tijela tijekom svih ovih godina, ostavit će neizbrisiv trag u povijesti subotičkog parlamentarizma.

Kao predsjednik Skupštine grada zalagao se za dijalog i, prije svega, toleranciju među vijećnicima. Kolegijalni odnos koji je iskazivao prema svima, učinio je da ga podjednako poštuju njegovi suborci, ali i politički protivnici.

Kažu da čovjek umire dva puta... Jednom kada ode fizički, drugi puta kada ga zaborave. Naša obveza i bogato sjećanje koje nam je ostavio, učiniti će da naš Slavko Parać dugo živi među nama.

Slavko, bila je čast raditi s tobom.

Neka ti je vječna slava. 

Tivadar Bunford,

Predsjednik Skupštine grada Subotice

Tagovi: 
Custom Search