Šta je sa primenom Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada

Kategorija: 

Od prvog januara 2017. godine na snazi je Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. Direkcija za izgradnju Grada Subotice je ugašena a formirano je novo  "Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje". Prema usvojenom zakonu u roku od 60 dana stanari su u obavezi da formiraju stambene zajednice I da iste registruju u lokalnoj samoupravi. Umesto da Lokalna samouprava pomogne stanarima u formiranju stambenih zajednica od novoformiranog javnog preduzeća šalju se uplatnice za etaž. Novoformirano javno preduzeće nema nadležnost u pogledu održavanja stambenih zajednica već je to njihov slobodan izbor. Ovo je očit primer kada se zakon donese I isti se ne primenjuje već se ostavlja na slobodno tumačenje lokalne samouprave I građana.

Zakon zahteva kordinaciju između građana I lokalne samouprave koja je u nadležnosti da vodi registar stambenih  zajednica. Član 18. ”Jedinica lokalne samouprave vodi Registar (u daljem tekstu: Registar) I organizuje rad Registra prema svojoj teritorijalnoj nadležnosti I u skladu sa ovlašćenjima. Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava određuje zaposleno lice koje će voditi Registar (u daljem tekstu: Registrator)”. Velika je odgovornost prebačena na stambene zajednice I na buduće upravnike. Posebno u domenu finansijskih kazni.

Prekršaj stambene zajednice

Član 133.

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 2.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj stambena zajednica ako:

1) se nakon isteka roka propisanog rešenjem inspektora ne izvrši upis u registar stambenih zajednica, odnosno ne registruje upravnika stambene zajednice u skladu sa članom 40. stav 4. ovog zakona;

2) nakon isteka roka propisanog rešenjem inspektora iz člana 128. st. 1. i 2. ovog zakona ne sprovede izvođenje radova i preduzimanje drugih mera čijim neizvršenjem bi mogle da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti;

3) nakon isteka roka propisanog rešenjem inspektora iz člana 127. stav 1. tačka 1) ovog zakona ne pribavi odgovarajuće rešenje nadležnog organa za korišćenje zgrade, odnosno dela zgrade u skladu sa njenom namenom;

4) nakon isteka roka iz rešenja inspektora iz člana 128. stav 1. ovog zakona ne preduzme hitno izvođenje radova i druge mere po hitnim intervencijama, odnosno u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti;

5) nakon isteka roka iz rešenja inspektora ne donese program održavanja u skladu sa članom 127. stav 1. tačka 2) ovog zakona.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 do 150.000,00 dinara.

 

Nije definisano učešće lokalne samouprave u finansiranju stambenih zajednica već je sve prebačeno na građane da finansiraju građansku participaciju. 

Ovo je samo mali delić šta Zakon o stanovanju I održavanju stambenih zgrada predviđa. To zahteva od lokalne samouprave da počne da radi svoj posao I da građanima pomogne oko formiranja stambenih zajednica a ne da preko javnog preduzeća šalje uplatnice I da ne obraća pažnju na zakon koji je donet I koji dikretno utiče na kvalitet života građana.

 

Slobodan Martinović

Predsednik

Centar za istraživanje u politici Argument

Custom Search