Poziv za priključenje humanitarnoj akciji za decu

Uto, 14.02.2017 - 11:22 -- darko.kovacevic

Pozivamo vas da se priključite humanitarnoj akciji "Čepom do osmeha". Princip akcije je vrlo jednostavan, sakupljaju se tvrdi plastični čepovi, različite vrste plastične ambalaže su u pitanju. Čepovi se odvoze na reciklažu i od tih sredstava kupuju se pomagala deci sa invaliditetom. Akcija je trajnog karaktera. Cilj nam je da se deci sa invaliditetom olakša svakodnevni život i rad. Do sada je sakupljeno oko 70t čepova a trinestoro dece je uz pomoć naše akcije, dobilo neku vrstu pomagala.

Mnoga udruženja i mnoge slične akcije su proistekle iz naše ali mi smo jedini kod kojih su deca na prvom mestu. Akcenat je isključivo na pomoći deci.

Svakim danom sve veći broj društveno odgovornih kompanija se priključuje našoj akciji što nam daje sve više snage i volje da nastavimo sa našom akcijom i da uz pomoć prijatelja pomognemo što većem broju dece širom Srbije.

U narednom periodu će desetoro dece dobiti neku vrstu pomagala. Jedno od dece koje je izabrano u konkursu za 2017 godinu je i vaša sugrađanka Varga Emeše, koja pohađa prvi razred OŠ "Žarko Zrenjanin" . Veoma biste nas obradovali kada biste nam pružili prijateljsku podršku u vidu medijskog promovisanja i pozivanja građana na uključenje u akciju.

Dečiji osmeh najveći je dar a uz prave prijatelje možemo ih izmamiti mnogo.

Više o samoj akciji informišite se na www.cepodoosmeha.org.rs

*

Акција „Чепом до осмеха“ је настала на иницијативу дипломиране еколошкиње Вање Петковић из Новог Сада, која је током студија дошла на идеју могућности рециклаже пластичних чепова, на тај начин заштите животне средине и буђења свести о истој код грађана, а првенствено деце. Акција има хуманитарни карактер где су средства обезбеђена рециклажом усмерена на децу са инвалидитетом или са неком сметњом у развоју у виду куповине специјално израђених помагала, која им омогућавају олакшану свакодневницу.

Са жељом да акцију оваког значаја и обима покрене на територији целе Србије, Вања заједно са својим сарадницама одлучује да покрене акцију „Чепом до осмеха“. Акција је покренута у мају 2012. године, када су прво неколицине људи одлучиле на овај корак и разумеле значај оваквог пионирског рада.

До сада је сакупљено око 70 тона пластичних чепова. Деца којој се до сада пружила помоћ су следећа:

  • 1. Давиду Мерњику – Пивнице - неопходан школски сто, који је прилагођен његовом инвалидитету.
  • 2. Стефан Маринковић – Змајева – инвалидска колица.
  • 3. Драган Крга – Сомбор - специјални електрични трицикли, рађен по његовим мерама.
  • 4. Наташа Минић – Футог - терапеутски трицикли.
  • 5. Слађана Угрица - Колут - терапеутски трицикли и додатна опрема (светла, труба, звонце, корпица, кацига).
  • 6. Вук Лојковић – Београд - сто и столица који су рађени по мери.
  • 7. Александар Ђукић – Аранђеловац - лаптоп са специјално уграђеним програмима прилагођеним његовим потребама и сто за лаптоп.
  • 8. Никола Живковић - Нови Сад - специјални терапеутски трицикли рађен по мерама и додатна опрема (светла, труба, звонце, корпица, кацига).
  • 9. Мина Анастасов – Ниш - електрични трицикли рађен по мери и кацигу као додатну опрему, сигурносни прслук.
  • 10. Милан Бореновић – Шајкаш - електрични вертикализатор. Вредност вертикализатора је око 2,5 хиљаде еура, што је велики успех за наш рад и труд, с обзиром да су средства сакупљена од отпадне пластике.
  • 11. Давид Ваневски - Јабука, општина Панчево - електрична инвалидска колица у вредности око 300 000 динара.
  • 12. Немања Кељачки – Бачко Петрово Село, општина Бечеј – преносиви рачунар за слепе који користи Брајево писмо и трансформацију текста у глас. Вредност помагала је око 1500 долара.
  • 13. Алекса Дракулић – Качарево, општина Панчево – дечија инвалидска колица за самосталну употребу.

Одабир деце се врши преко конкурса који је јаван и објављен на нашем званичном сајту, у коме могу учествовати и породице из Вашег краја, са децом ометеном у развоју. У конкурсу за 2016/2017 годину одабрана су деца:

  • Јанковић Константин - Нови Сад
  • Неда Јовановић - Ниш
  • Јеличић Никола – Београд
  • Крстић Александра - Нови Сад
  • Филиповић Мина - Нови Бечеј
  • Вукелић Никола - Панчево
  • Радовановић Стефан - Смедеревска Паланка
  • Варга Емеше - Суботица
  • Јоковић Урош - Сочаница, општина Лепосавић
  • Николић Радмила – Аранђеловац

Наш примарни циљ је: Обезбедити инвалидско помагало за СВАКО ДЕТЕ са подручја целе Србије, без обзира на његову националну, верску, или расну припадност.

Наша акција се реализује уз помоћ организатора и волонтера који се добровољно ангажују о сопственом трошку, без икакве новчане или било какве сличне надокнаде. ВеX курирска служба, која је главна карика наше акције, довози нам чепове из свих крајева Србије без новчане надокнаде. Компанија НИС (Нафтна индустрија Србије) преко пројекта, обезбедила нам је комби који обилази ближе постављена места и сакупља чепове. Поносни смо на то што се сваким даном увећава број компанија које препознају добробит ове акције и које у оквиру својих могућности дају свој допринос. Своје хумано срце показалли су вртићи, школе, факултети, спортски центри, као и велики број појединаца...

Подржани смо од Министарства правде, као организација која ради свој посао савесно и исправно.

Данас ову акцију подржавају бројне институцији и компаније. Вртићи и школе су за сада најактивнији и најрадије се одазивају акцији. Нарочито је важно што оваква акција има троструку улогу, а то је да се отпад рециклира, да се мисли о својој средини и да се развија хуманост и солидарност код деце и људи. Сваки наш корак можете пратити преко наше фејсбук странице Чепом до осмеха, ту нас можете контактирати или посетити наш сајт www.cepomdoosmeha.org.rs на њему се можете сами информисати, како помоћи акцији, такође на Инстаграм и Твитер профил.

С поштовањем,
Тим Удружења Чепом до осмеха
Председница
Дипл. еколог Вања Петковић

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search