Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Pokret DJB o problematici stočnog groblja

Kategorija: 
Izvor: 

Fotografije ostataka uginulih domaćih životinja koje ovdašnji stočari gomilaju  u naselju Bajmok, obelodanio je ovih dana  Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice.  Kako tvrdi,  to je rezultat činjenice  u Subotici, kao i  u okolnim naseljima,  nije rešen problem odnošenja uginulih životinja. Zbog toga meštanima nije ostalo drugo nego da ih donose i bacaju na mestu bivšeg stočnog groblja, a za ostalo se, tvrdi Kiš pobrinu lisice i psi lutalice.

U tekstu koji je objavljen u „Politici“, a prenosega  i lokalni portali, možemo da pročitamo  i izjavu  tehničkog direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Veselina Šukovića koji objašnjava da je lokalna samouprava na osnovu Uredbe  iz 2014. godine posao odvoženja uginulih umatičenih grla goveda, svinja i ovaca poverila ovom preduzeću te da se on obavlja po utvrđenoj  proceduri.

Prema Šukovićevim rečima  uginule domaće  životinje radnici „Čistoće i zelenila“ odnose  na stočno groblje koje je formirano iza prečistača otpadnih voda u Subotici, a o kojem brine posebno preduzeće izabrano na tenderu.

Kako to izgleda, vidimo na fotografijama. Dakle, niti je uređeno, niti ko o tome vodi računa. Kako nezvanično saznajemo , nadležne inspekcije i Službe pri lokalnoj samoupravi već dve godine primaju informacije i znaju da se uginula stoka, kako  zimi, tako i leti, redovno ostavlja pored prečistača, ali do sada niko adekvatno nije regovao.

Stoga pitamo  gradonačelnika i odgovorne u lokalnoj samoupravi – zašto se ovo dešava? Koja firma je na tenderu izabrana da vodi računa o prostoru na kom se ostavlja uginula stoka? Koliko novca je za to tačno izdvojeno iz budžeta Grada? Zašto tehnički direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Veselin Šuković daje neproverene informacije i dovodi građane u zabludu da je sve rešeno – kada vidimo da nije.

Pokret Dosta  je bilo neće ovako raditi. Iza svake izjave, odluke ili tendera moraće da stoje javno objavljeni podaci o tome ko, koliko i zašto dobija sredstva iz budžeta.  Transparentnost i odgovornost moraju da idu zajedno. Građani moraju da znaju za šta izdvajaju novac i kako se njime upravlja.

Trenutno Suboticu vodi SNS sa koalicionim partnerima. Gradonačelnik Bogdan Laban ni posle 6 meseci na funkciji nije objavio program rada, na glavnom sajtu Grada Subotice ne postoje informacije o tome ko su mu pomoćnici, ne znamo šta rade, ne znamo koliko troše. Znamo samo da se broj zaposlenih u Gradskoj kući  sa 310 povećao na 367. To plaćaju građani .

GO Pokreta Dosta je bilo Subotica