SDS - 21. februar međunarodni dan maternjeg jezika

Kategorija: 

Socijaldemokratska stranke Subotica svim sugrađanima čestita 21. februar međunarodni dan maternjeg jezika. Za sve nas posebno u Subotici gde se uvažava i poštuje bogatstvo različitosti ovaj dan je od posebnog značaja jer je naša sredina višejezična na šta smo posebno ponosni. Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Briga o maternjem jeziku predstavlja način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetljivo mesto tolerancije iste te elite prema drugima.

Briga o maternjem jeziku trenutno je nažalost, više predmet bavljenja ideoloških i političkih struktura društva nego stručnjaka o čemu svedoči i činjenica da smo jedan od retkih naroda u okruženju koji još uvek nema svoj rečnik, i standardizaciju jezika i gramatike, takođe se mora primetiti jača  potreba zaštite upotrebe maternjeg jezika za pripadnike manjinskih zajednica, jer pitanje maternjeg jezika je centralno pitanje, i predstavlja osovinu oko koje se obrću i sva ostala prava - od korišćenja medija, preko kulturnih dešavanja do obrazovanja,

Smatramo da je posebno značajno, baš iz Subotice poslati poruku da je maternji jezik i maternja melodija muzika budućnosti koja će vođena pravim motivima, brigom o svom jeziku i hiljadama drugih jezika, biti razumljiva svima.U tom cilju Socijaldemokratska stranke Subotica sutra u 17,00 časova u svojim prostorijama na adresi Trg Cаrа Jovаnа Nenаdа 15/l2, kаncelаrijа br. 16. organizuje skup na temu „Jezičke patrole 2017“ na kojem želimo da se kroz podsećanje na jedan događaj iz ne tako davne prošlosti, izvrši analiza trenutnog stanja u našem gradu Subotici na temu  zaštite i službene upotrebe maternjih jezika.

Želimo da skrenemo pažnju na neophodnost zaštite maternje melodije, ali i iskoristimo priliku da pozovemo sve odgovorne da se o jeziku, gramatici, književnosti, i lepoti govora povede dodatna stručna briga, i da se omogući konzumiranje svih prava pripadnicima nacionalnih zajednica, u vremenu u kome učimo strane jezike i želimo da budemo uključeni u širu zajednicu, moramo da sačuvamo maternji jezik, i da svi skupa mnogo više radimo na podizanju jezičke kulture i pismenosti.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže jer su naša vrata otvorena svima koji mogu i žele da bilo šta urade za jednu novu, drugačiju i bolju Suboticu sa jednom energijom koju ćemo svi zajedno prikupiti i učiniti da naš grad bude bolji.

Informativna služba SDS Subotica

Custom Search