Na Odeljenju hirurgije u Opštoj bolnici Subotica ponovo se obavljaju operacije štitastih i paraštitastih žlezda

Kategorija: 

Na Odeljenju hirurgije u Opštoj bolnici Subotica ponovo se obavljaju operacije štitastih i paraštitastih žlezda. Specijalista grudne hirurgije i subspecijalista endokrine hirurgije iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, prim. dr sci. med. dr Dejan Ilinčić, uspešno je izveo endoskopske operacije ovih endokrinih organa, koje se poslednjih godina nisu radile u našoj ustanovi .   

Hirurška intervencija neophodna je kod pacijenata koji boluju od zloćudnih i dobroćudnih tumora štitaste, ali i paraštitastih žlezda. Operacije  mogu da se izvode na dva načina: klasičnom metodom i minimalno invazivnom endoskopskom tehnikom.

Minimalno invazivna tehnika je endoskopska metoda koja podrazumeva manji rez na vratu, od svega dva centimetra, kroz koji se uvodi endoskop i izvodi operacija.

Pacijenti posle operacije provode u bolnici samo nekoliko sati i u mogućnosti su da isti dan idu kući. U odnosu na operacije izvedene klasičnom metodom, postoperativni bol je značajno manji, a oporavak brži.

Kod pacijenata sa velikom strumom, kao i kod onih kod kojih je potrebno uraditi disekciju limfnih čvorova vrata zbog metastaza karcionoma, operacija se izvodi na klasičan način.

I ova novina u radu uvedena je zahvaljujući, pre svega, direktoru Opšte bolnice, dr Slobodanu Puškaru, koji je u decembru 2016. najavio da će početkom ove godine na Odeljenju hirurgije biti uvedene operacije štitaste i paraštitastih žlezda.

 

Uprava Opšte bolnice Subotica  

Subotica, 24. februar 2017. godine

Ličnosti: 
Custom Search