Lokalne institucije Subotice zajedno u zaštiti prava LGBT osoba

Pon, 27.02.2017 - 17:24 -- nikola.tumbas

Memorandum o saradnji kojim se organi lokalne vlasti obavezuju da će sistemski raditi na zaštiti prava LGBT populacije danas su u Subotici potpisale lokalne institucije i organizacije civilnog društva.

Ovo je prvi dokument kojim se lokalni organi zaduženi za zaštitu prava građana obavezuju na međusobno umrežavanje, praćenje i aktivno reagovanje na slučajeve diskriminacije ove manjinske grupe. Osim u Subotici, memorandumi o saradnji potpisani su još u pet gradova - u Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Kragujevcu, a biće potpisan i u Novom Pazaru.

“Najvažnije je da lokalni organi sarađuju u borbi za unapređenje položaja LGBT osoba i da efikasnije i koordinisanije funkcionišu. To je pravi način da LGBT populacija povrati poverenje u institucije”, rekla je Lidija Đorđević iz organizacije Labris, koja realizuje projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji” uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Načelnica gradske uprave Marija Ušumović Davčik i zaštitnik građana Grada Subotice Zlatko Marosiuk pozdravili su potpisivanje ovog dokumenta. Zaštitnik građana pohvalio je inicijativu i učešće institucija koje su prepoznale značaj stvaranja lokalnih mreža.

“Osnivanje lokalnih mreža je veoma važno za sve nas pripadnike LGBT populacije. Prvi put država i organi lokalne vlasti stoje iza nas i zvaničnim dokumentom garantuju da će nas zaštiti” – rekla je Jelena Dubovi, iz organizacije Stav+ koja je ujedno i koordinatorka lokalne mreže u Subotici. Ona je iskoristila priliku da pozove sve koji su pretrpeli neku vrstu nasilja da se jave nadležnim institucijama i da potraže pomoć.

Memorandum o saradnji potpisali su Gradska uprava grada Subotice, Više i Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, Policijska uprava Subotice, Zaštitnik građana grada Subotice, Centar za socijalni rad, Kancelarija za mlade, Dom zdravlja Subotica, Zavod za javno zdravlje, OŠ Sonja Marinković i Politehnička škola iz Subotice, udruženja građana Malin i Stav+.

 

info:

Marina Lutovac

Kontakta - agencija za odnose s javnošću

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search