Izdat ekološki priručnik: „Održivi razvoj u svakodnevnom životu“

Kategorija: 

U sklopu realizovanja projekta: „Unapređenje održivog načina života i jačanje svesti o zaštiti životne sredine u Srbiji i Bosni i Hercegovini“ koji finansira međunarodni Višegrad Fond čije je sedište u Slovačkoj, udruženje „Edukacija kroz kulturu” je, zajedno sa partnerima iz Mađarske, Poljske, Slovačke i Bosne i Hercegovine, izradilo priručnik za nastavnike osnovnih škola, pod nazivom „Održivi razvoj u svakodnevnom životu“.

Ovaj priručnik sadrži lekcije za rad sa učenicima uzrasta 10-14 godina, koje će u velikoj meri olakšati planiranje nastave u vezi sa održivim razvojem i zaštitom životne sredine.

Teme edukativnih lekcija su: upravljanje otpadom, s težištem na mobilnim telefonima i elektronskim otpadom; načini kojima se može doprineti očuvanju životne sredine korištenjem ekoloških deterdženata u domaćinstvima; lokalni proizvodi;  pravedna (fer) trgovina i svesna kupovina; ekološka poljoprivreda; kompostiranje; kulturne baštine i kvalitet života nekad i sad.

Upotrebom vežbi iz priručnika nastavnik će navesti učenike da diskutuju, razmišljaju, eksperimentišu i preispitaju svoje svakodnevne aktivnosti kojima mogu doprineti očuvanju životne sredine. Lekcije se mogu održati tokom redovne ili dodatne nastave u školama u Srbiji kao i u školama ostalih  zemalja koje učestvuju u projektu, a to su Bosna i Hercegovina, Mađarska, Poljska i Slovačka.

Svi zainteresovani, Priručnik mogu preuzeti na web stranici projekta: http://sustainableproject.net

 

Custom Search