Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Laredo, dve decenije kasnije

Pet, 10.03.2017 - 15:32 -- darko.kovacevic

U Art bioskopu Aleksandar Lifka održana je projekcija "prvog subatičkog vesterna", snimanog 1994. i 1995. godine u produkciji i režiji Stipana Milodanovića. Film "Laredo" (kako se zove i glavni junak), pripoveda jednostavnu priču o besmislenom sukobu bandi u neimenovanom pograničnom gradu koji bi mogao biti i Subotica. Stipan je pre projekcije povukao paralele između Subotice i Lareda, mesta u Teksasu na samoj granici sa Meksikom, koje je u vestern kulturi čest toponim priča sa "divljeg zapada".

U kratkom razgovoru nakon filma, povela se i diskusija da li je "treš" filmski žanr, ili samo opisuje produkcijske uslove. Laredo je snimljen i montiran uz pomoć tada najjeftinije dostupne tehnike - VHS kamkordera, video-rekordera i video-plejera, ali se ipak pokazalo da sredstva na granici (ne)mogućeg nisu sprečila Stipana da ispriča priču od početka do kraja. Na projekcijama koje su usledile (1996. i 1997. godine), film je odlično primljen u beogradskom Cinema Rex klubu od strane grupe Low-Fi filmskih amatera i zanesenjaka, što je potaklo potonju saradnju i najverovatnije doprinelo stvaranju Jugoslovenskog festivala jeftinog filma (u obliku kakvom se desio), ali i filmsku radionicu Želimira Žilnika u Subotici.

Ova projekcija bila je mali podsetnik na nepodnošljivu lakoću postojanja umetnosti mogućeg.

foto: A. Lifka