Prvi korisni kilometar nakon 1990. godine

Čet, 23.03.2017 - 18:22 -- nikola.tumbas

Ipsilon krak životno i infrastrukturno pitanje kojim se teški saobraćaj sa graničnog prelaza Kelebija i sa Koridora 10 izmešta iz centra grada

– Od 1990. godine kada je izgrađeno prvih pet kilometara puta, juče je otvoren prvi novi funkcionalni kilometar ipsilon krakak, oblaznice oko Subotice. U proteklih 27 godina radovi na nastavku gradnje saobraćajnice koja spaja granični prelaz Kelebija sa autoputem koji ide od Subotice ka Beogradu, otvarani su najmanje šest puta, ali sporadični radovi koji su tada obavljeni nikada nisu pušteni u zvanični saobraćaj.

Na petlji jug zvanično su saobraćaj otvorili Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice. Od juče, Subotica je dobila još jednu saobraćajnu kopču sa auto-putem ka Beogradu, to je petlja jug, koja posredstvo upravo asflatiranog kiloemtra puta, i posredstvom Bikovačke petlje saobraćaj vodi do južnog industrijskog dela grada.

„Proteklih godina često su me pitali zašto je ipsilon krak političko pitanje, ali to nije političko, već životno i infrastrukturno pitanje. Veoma je bitno da se odmaklo sa mrtve tačke i on je više puta u rethodnih 10 godina najavljen završetak, očekujem da ćemo u ovom mandatu dočekati da on bude završen. Normalno je da granični prelaz bude povezan sa koridorom 10 i da iz grada „izvučemo“ 30.000 kamiona koji kreću samo iz Industrijske zone, veoma je značajna investicija jer ubrzava dolazak do kelebijske granice, rasterećuje i prelaz Horgoš, ali i grad Suboticu. Istovremeno, jača šanse Subotice kao grada pogodnog za život i šanse Palića za nove značajne investicije“, rekao je Pastor.

Imre Kern je naglasio da je ovo prva etapa koja je urađena za 124 miliona dinara. Od toga je 100 miliona bilo upotrebljeno za radove na terenu, a ocenio je da je izvođač „Voj put“ uradio odličan posao u rekordnom roku od 100 dana. Ostatak novca bio je namenjen za projekte i usklađivanje dosadašnjih projekata sa sadašnjim zakonom. Izgrađena deonica dobila je i upotrebnu dozvolu, rekao je Kern.

„Mi smo se opredelili da radimo onoliko koliko ima novca u budžetu i da se to odmah pušta u saobraćaj, a ne da gradimo delove koji nemaju funkciju. Očekujemo da već u aprilu bi trebala da bude ugovoren nastavak radova za 225 miliona dinara za deonicu od pet kiloemtra od bačkotopolskog do somborskog puta“ rekao je Kern. Sa sređivanjem dokuemntacije, kaže, ne bi trebalo da bude iznenađenja na terenu, a može se očekivati da ukupna izgradnja ipsilon kraka bude završen do kraja 2019. godine. Ova obilaznica dugačka je 22,6 kilometra, a do sada je na njoj izgrađeno tek oko 10 kilometara iako se gradi već 27 godina.

Kern je najavio i da će iz republičkog budžeta biti uloženo u saniranje Zagrebačke ulice u centru grada, što je saobraćajnica u gradskom jezgru koaj je najviše stradala od teretnog saobraćaja koji se sa graničnog prelaza Kelebija preko nje uliva u Koridor 10, odnosno auto-put prema Beogradu. U planu je, takođe da se uradi i rasterećenje saobraćaja u delu grada oko Industrijske zone, kako bi se teretni saobraćaj iz ovog dela direktno uključivao kao oblaznici, odnosno auto-putu.

Otvaranje petlje jug za Subotičane, znači da imaju još jedan izlaz na Koridor 10, međutim, sada je preostala obaveza grada i da uredi gradske saobraćajnice koje vode ka ovoj petlji. Tako je gradonačelnik Bogdan Laban najavio da bi u naredna dva do tri meseca trebalo da počnu radovi oko Tolminske ulice u Aleksandrovu, koja je u velikoj meri uništena, a na kojoj je moguće sada očekivati veći saobraćaj upravo zbog otvaranja nove petlje.

Autor teksta: 
Custom Search