Светски дан вода обележен промоцијом књиге „Асет менаџмент“

Kategorija: 

Поводом Светског дана вода, у Медија-центру Градске куће представљена je књига „Асет менаџмент“, аутора Душана Лукића, из Сомбора. Презентацији, коју је организовало Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“, присуствовали су представници Града Суботице, суботичких јавних и јавно-комуналних предузећа и бројних организација и институција из нашег и градова из ширег окружења.

Заменик градоначелника Тимеа Хорват је, тим поводом, подсетила да је Суботица један од светлијих примера градова у Србији који је на време схватио да је брига о води задатак свих нас.

Поред проширивања обима услуга, истакла је, Град Суботица требало би да обезбеди и савремено управљање јавном инфраструктуром ради постизања ефикасности, економичности и квалитета тих услуга, јер, како је навела: ова врста имовине захтева велике јавне инвестиције; добро искоришћена инфраструктура подстиче и јача економски развој града; правилно функционисање и одржавање комуналне имовине је од суштинског значаја за јавно здравље, безбедност и виши квалитет живљења потрошача; управљање имовином промовише ефикасност и иновације у раду система.

– Из ових разлога произилази и значај данашње презентације ове књиге. Систем управљања имовином треба да користе доносиоци одлука на локалном нивоу чији је циљ испуњавање потребног нивоа услуга на најисплативији начин, чиме се обезбеђује дугорочна одрживост услуга јавних комуналних предузећа, у интересу наших грађана, садашњих и будућих потрошача – нагласила је Тимеа Хорват.

Вршилац дужности директора ЈКП „Водовод и канализација“, Ђерђ Шугар, рекао је да су средства инфраструктуре важна национална имовина која је у директној вези са економским растом једне привреде и квалитетом живота грађана.

Водоводни системи су, додао је, део јавне инфраструктуре, а локалној власти и водоводу поверена је одговорност управљања, за потребе и очекивања садашње и будућих генерација.

– Дужност менаџера водовода је, полазећи од регулаторне премисе, да обезбеди пружање очекиваног или уговореног нивоа услуга, користећи расположиви ниво ресурса и ограничених финансијских средстава, са фокусом на дугорочно одрживо пословање – истакао је Ђерђ Шугар.

Душан Лукић је подвукао да је „Асет менаџмент“, као академска дисциплина с једне, односно менаџерски концепт с друге стране, дисциплина која омогућава организацији да оптималним приступом управља својим средствима и пословним процесима, ради смањивања трошкова током животног циклуса средстава и ризика током животног века, у циљу реализације циљева организације дефинисаних стратегијом пословања организације.

Светски дан вода обележава се 22. марта, од 1993. године. Тај дан усвојен је резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. године како би се указало на потребу и важност заштите и очувања воде.

Ličnosti: 
Custom Search