Otvoreno prvenstvo jugoistočne Evrope u jedrenju

Pet, 05.05.2017 - 22:17 -- dejan.vukovic

Na Paliću je danas svečano otvoreno Prvenstvo Jugoistočne Evrope u jedrenju (SEOC) za decu do 15 godina u klasi optimist koje se održava od 5. do 7. maja. Okupio se veliki broj mladih takmičara koje po jedanaesti put uspešno organizuje Jedriličarski klub Palić uz pomoć Grada Subotice. 

Na svečanom otvaranju prisutna je bila zamenica gradonačelnika Timea Horvat koja je pozdravila sve prisutne, poželela im dobrodošlicu i dobro vreme za jedrenje. - Ovo je jedno značajno takmičenje za nas u Subotici, ali i za Srbiju. Radi se o 11. Međunarodnoj jedriličarskoj regati za najmlađe u klasi Optimist. Imamo goste iz Mađarske, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Slovačke, Slovenije i veliki broj takmičara iz Srbije. Odazvao se veliki broj takmičara što nam je izuzetno važno jer na ovaj način promovišemo sport, jedan od najlepših dečijih delatnosti kao i zdrav način života. Nadamo se da će ova regta dobiti još veći i ozbiljniji karatkter, pošto u odnosu na svoj početak svake godine beleži sve veći broj učesnika. Danas je Palić pun dečijih osmeha, možda je prisutno i malo nervoze pošto ne znaju kakav će vetar imati i kakve će im to rezultate doneti.   

Timea Horvat je naglasila da je ovo odličan primer sportskog turizma jer usput promoviše Palić kao turističku destinaciju - Imamo goste iz raznih zemalja i osim toga što deca razmenjuju različita iskustva u odnosu na jezik, kulturu i običaje, upoznaju se sa palićkim životom i našim prelepim secesijskim zgrada, ali i sa našim jezerom i Palićkim turizmom koji trenutno imamo. Grad ima obavezu da u budućnosti razvija Palićki turizam na mnogo višem nivou, na čemu ćemo se posebno pozabaviti u narednom periodu. 

Prvog dana takmičari nisu baš imali sreće sa vremenom, ali se očekuje da u subotu i nedelju budu povoljniji uslovi i da se Palićko jezero zabeli od takmičarskih jedrilica.  

 

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search