Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

60. godina likovnog stvaralaštva Ruže Tumbas

Pon, 08.05.2017 - 23:43 -- dejan.vukovic
Hej salaši na severu Bačke
Hej salaši na severu Bačke

Večeras je u galeriji Otvorenog Univerziteta svečano otvorena izložba 60. godina likovnog stvaralaštva Ruže Tumbas. 

Izložbu pred mnogobrojnim posetiocima otvorio je Branimir kopilović, mladi istoričar umetnosti

-  Danas obilježavamo 60. godina likovnog stvaralaštva Ruže Tumbas, ali zapravo i puno više od toga. Ruža Tumbas bavi se slikarstvom od svojih mladenačkih, gimnazijskih dana krajem 1940ih pa sve do danas. To je zaista nesvakidašnji staž, koji zaslužuje poštovanje. Najstarija slika na izložbi datira iz 1957. godine a izloženi su i radovi nastali ove godine, čime je gđa Ruža simbolično zaokružila svoj slikarski opus.

Ona je sve ove godine slikala po svom nahođenju, po svome instinktu, bez formalnog umjetničkog školovanja, ali sa željom da izrazi sve ono što nosi u sebi i sve ono što je okružuje. Sve te emocije, ta tiha pastelna lirika koju vidimo na njenim platnima dolaze iz našega okruženja, iz atmosfere bačke ravnice, panonske nizije u kojoj živimo. Gđu Ružu Tumbas vidimo i kao amatersku slikaricu ali i kao autentičnu osobnost sa vlastitom likovnom poetikom. Pastel je njoj najbliža tehnika i u njoj je postigla najbolje rezultate. Ona je slikarica salaša, litnjih puteva, šumskih staza - svega onoga što čini pejzaž ravnice. Ona nam prikazuje salaše kao simbole jednog načina života i znamenja prošlosti.

Želim joj posebno zahvaliti i čestitati na upornosti, na tome što je svih ovih godina marljivo slikala, kako za sebe tako i za druge.

Na kraju, zahvalio bih i familiji Tumbas, gospodinu Nikoli Tumbasu i Josipu Horvatu na organizaciji izložbe, gđi Snežani Buljovčić i gospodinu Đorđu Raduloviću na tehničkoj asistenciji te svima vama koji ste danas došli. Izložba je ovime otvorena.

***

Zakusku, posle otvaranja izložbe, sa izvanrednim pogačama zasladila je Branka Skenderović!

Autor teksta: 
Fotograf: