Program Međunarodnog dana medicinskih sestara 12.5.

Kategorija: 

MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA 12.5.2017.

Međunarodni dan medicinskih sestara se obeleževa svakog 12.5 u znak sećanja na datum rođenja Florens Najtingel (1820-1910), bolničarke i začetnika modernog sestrinstva.

Florens je smatrala da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu te da se trebaju školovati i samim tim je inicirala sam početak profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Prva škola za medicinske sestre je otvorena 1856 godine u Engleskoj,dok je na našim prostorima prva generacija školovanih medicisnkih sestara završila školovanje 1924 godine u Beogradu. Posle II svetskog rata otvara se pri Crvenom Krstu preteča Više medicinske škole, koje se kasnije otvaraju. Po Bolonjskoj deklaraciji se otvaraju prve Visoke medicinske škole koje nude mogućnost strukovnih i akademskih studija za naše koleginice i kolege.

Međunarodni dan medicinskih sestara svake godine ima svoju preporučenu temu. Ove godine ta tema je : ,,Sestre,glas koji vodi ka postizanju ciljeva održivog razvoja,,

Dom zdravlja tradicinolanlo već petu godinu obeležava ovaj dan.

Prvi deo obeležavanja ovog dana će biti upriličen  na gradskom trgu u petak u vidu promocije zdravlja od 10,00 do 12,00 časova gde će koleginice i kolege iz svih službi biti na usluzi našim sugrađanima i to :

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti zajedno sa Službom opšte medicine i Službom za zdravstvenu zaštitu radnika će sugrađanima proveravati vrednosti krvnog pritiska, kao i vrednosti šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

 Medicinske sestre će ispred subspecijalističke službe (ATD) davati savete o pravilnom korišćenju inhalatora, pumpica a radiće se i merenje plućnog kapaciteta.

Služba hitne medicinske pomoći (SHMP) će sprovoditi edukaciju građana o osnovama životne podrške (BLS).

Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece će davati savete o ishrani i nezi dece kao i o radu adolescentnog savetovališta.

Za najmlađe sugrađane Stomatološka služba Subotica će organizovati predavanje o pravilnoj higijeni usta i zuba.

Isto tako će se davati saveti sugrađanima o postupcima za skladištenje i predaju lekova sa isteklim rokom trajanja kao i savete o higijenskom pranju ruku i upotrebi dezifekcionih sredstava.

Nakon ove manifestacije će u 14 sati u Sali SLD-DLV, Petefi Šandora 7 će se održati svečani kolegijum glavnih sestara Doma zdravlja Subotica na kome će se tradicionalno dodeliti zahvalnice medicinskim sestrama i tehničarima koji su se najviše istakli u svom poslu u protekloj godini

Tagovi: 
Custom Search