Mišljenje građana o kvalitetu usluga

Kategorija: 

16. maja 2017. godine, Evropski pokret u Srbiji će organizovati javnu manifestaciju u Subotici, u okviru nacionalne kampanje “JA u centru pažnje” u okviru koje će se prikupljati povratne informacije od građana o kvalitetu javnih usluga. Povratne informacije građana će se koristiti za izradu predloga baziranih na činjenicama koja nadležna ministarstva i institucije mogu da koriste u cilju poboljšanja javnih usluga.

Kampanja “JA u centru pažnje” je deo projekta "Partnerstvom do dobre JAvne uprave" koji se sprovodi sa ciljem poboljšanja kvaliteta javnih usluga finansirane novcem poreskih obveznika. Projekat realizuju Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, američke vladine agencije.

 

KO:                 Lidija Kovač Đerović i Andrea Jovanović, Evropski pokret u Srbiji - Subotica

KADA:             Utorak, 16. maj 2017. godine, od 11-17 časova.  Novinari koji prate događaj treba da stignu u 11.00 časova

GDE:               Subotica, glavni gradski trg

KONTAKT:    Lidija Kovač Đerović, Evropski pokret u Srbiji - Subotica,

imejl: [email protected]; telefon: 064 1312268

Andrea Jovanović, Evropski pokret u Srbiji - Subotica,

imejl: [email protected]; telefon: 064 9355147

 

Evropski pokret u Srbiji - Subotica je član Mreže Evropskog pokreta u Srbiji, neprofitna organizacija civilnog društva uključena u istraživanje politika, obrazovanje i zagovaranje evropske integracije u Srbiji.

Custom Search