U subotu je na programu 17. turnir u odbojci na ulici

Čet, 18.05.2017 - 14:53 -- dejan.vukovic

Na centralnim gradskim trgovima koji opasuju Gradsku kuću u Subotici, u subotu, 20. maja, na čak šesnaest terena, odbojku na ulici će igrati oko 1.500 učenika. Naravno, reč je o tradicionalnom „Streetvolleyball turniru” koji se ove godine održava po sedamnaesti put.

Kako je istakao Dragan Savić, inicijator cele priče, projekat ima prepoznatljivu liniju u celoj vojvodini, već se desetak godina pojačava ritam odbojke na ulici. Kroz ovaj period održano je oko 50 turnira, kroz koje je prošlo do 45.000 dečaka i devojčica iz Subotice, Apatina, Novog Bečeja, Bačke Palanke, Srbobranua, Srenjanina, Novog Sada...

Generalni sekretar Odbojkaškog saveza Vojvodine Branislav Dobrodolski, ističe da ideja streetvolleyball karavana u Vojvodini počinje u Subotici. Sledi turnir u Apatinu, u Bačkoj Palanci, Srbobranu, dok je ideja da se najboje ekipe nađu na finalu u Novom Sadu. – Odbojkaški savez Vojvodine je prepoznao dugogodišnju tradiciju odbojke na ulici, ali i kao obavezu i priliku da se okupi veliku broj dece, da se napravi baza dečaka i devojčica koji će potom nastaviti svoj odbojkaški put. Kalendar turnira će biti objavljen na sajtu Odbojkaškog saveza Vojvodine, a biće sigurno i novih turnira koji će se pojaviti. Ideja da na kraju sezone organizujemo završni turnir, da sakupimo sve pobednike, ali i da sakupimo sva isutva, da poodignemo organizaciju na viši nivo.

Koordinator turnira u Subotici je i ove godine Danko Krajšić. – Dešavanja počinju u subotu, od 9 sati, a u prvom delu programa su takmičenja po grupama. Mečevi za plasman počinju kasnije, oko 14 sati. Turnir je međunarodnog karatera, dolaze nam gosti iz Austrije i Hrvatske, a igraće se u sedam kategorija devojčica i četiri kategorije dečaka. Očekujemo sve zajedno oko 1.500 učenika na ukupno šesnaest terena.

U ulozi promoterke naći če se subotička odbojkašica Olivera Medić, koja trenutno igra u Rumuniji, i Kajo De Pra, odbojkaš iz Brazila, koji takođe trenutno nastupa u Rumuniji. – Velika mi je čast da budem promoterka turnira koji je ovoliko dugo doprinosi popularizaciji odbojke. Posebno je raduje to što je turnir sve masvoniji, što veliki broj dečaka i devojčica tu čini prve sportske korake. Razvija se takmičarski duh, sklapaju se prijateljstva, a sve to vodi jednom divnom iskustvu i uspomeni za ceo život. Nadam se da će deca, vodeći se tim iskustvom, pronaći sebe u odbojci, ostati u sportu, a ko zna, možda i napraviti ozbiljne karijere – ističe Medićeva, a de Pra nastavlja: – Veliko mi je zadovoljstvo da budem u Subotici, da pomognem koliko mogu, pre svega da motivišem decu koja će učestovati. Ovakva dešavanja su popularna i u Brazilu i lepo je znati da se dobre stvari dešavaju i na drugom kraju sveta. Sve deca koja budu igrala imaće šansu da se takmiče, da osete adrenalin igre, radost pobede...

Organizatori ističu zahvalnost Gradu Subotici na pomoći oko organizacije turnira, te Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search