Отворен 11. Међународни и регионални „Сусајам 2017”

Čet, 01.06.2017 - 19:32 -- nikola.tumbas

У Хали спортова данас je отворен 11. Међународни и регионални сајам – „Сусајам 2017”, на коме ће се до суботе, 3. јуна, на око 1.400 квадратних метара изложбеног простора, на више од 50 штандова представити око 200 излагача из седам земаља: Шведске, Мађарске, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Румуније и Србије. Партнер овогодишњег сајма је шведски град Сандвикен, са којим град Суботица учествује у реализацији трогодишњег програма који је Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА) одобрила на основу пилот-пројекта везаног за развој предузетништва, јачање демократских капацитета и учешће жена у политичком одлучивању.

 

Манифестацију је отворио градоначелник Суботице Богдан Лабан, истичући да је суботички Сајам одраз доследности Града Суботице, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Јавног комуналног предузећа „Суботичке пијаце” у настојањима да, када је реч о манифестацијама оваквог типа, на мапи сајамских градова и у нашој земљи, и у региону, заузме место које заслужује.

Уз констатацију да је остварењу тог циља, као и афирмацији и квалитету Сајма допринела, као суорганизатор, Регионална привредна комора Севернобачког управног округа, која је активним учешћем у организацији Сајма обезбедила присуство великог броја својих партнера, односно привредних комора из Србије и окружења, градоначелник Лабан је казао да је овај сајам, као промотер привредних дешавања у региону, током десетогодишњег одржавања постао место сусретања и повезивања привредника.

– Значај међународног и регионалног 'Сусајма' огледа се и у чињеници да промовише стратешке циљеве у области привреде овог региона, усаглашене са привредном политиком наше земље. Такође, подстиче и регионалну привредну сарадњу, која је важна како за наш град, тако и за државу, и поспешује нашу привреду, посебно у деловима који имају своје економске предности, а то су производња хране, електрометални комплекс и туристичка понуда – нагласио је Богдан Лабан.

Водећа тема овогодишњег сајма је туризам, као наша све значајнија привредна грана и сектор који располаже потенцијалом за повезивање и развој региона, рекао је градоначелник, и додао да је поред интензивног рада на привлачења инвестиција, очувања постојећих и отварања нових радних места и подршке малим и средњим предузећима, један од приоритета у програму који актуелно руководство Града Суботице спроводи развој и инфраструктурно опремање Палића као препознатљиве туристичке дестинације.  

– Само у 2017. години планирамо инвестициона улагања у укупном износу који премашује 120 милиона динара на објектима и инфраструктури, што ће довести до повећања квалитета туристичке понуде – навео је градоначелник Лабан.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, подсетио је да је Влада Србије прошле године усвојила Стратегију развоја туризма Републике Србије за период од 2016. до 2025. године и да се међу 18 кључних туристичких дестинација у Републици Србији, колико их је дефинисано Стратегијом, налазе Суботица, Палић и Потисје.

– Покрајинска влада ће у наредном периоду посебно развијати туристички кластер Суботица-Палић-Потисје. Сматрамо да можемо да генеришемо нову туристичку тражњу у међународним оквирима која ће резултирати тиме да Суботица буде препозната као међународна туристичка дестинација, а не само као гравитационо подручје у оквиру Републике Србије и АП Војводине – рекао је Ђоковић.

Вршилац дужности директора Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа, Слободан Војиновић, сматра да без добре економије не постоји ништа добро ни у једној земљи.

– Србија не може да остане без своје привреде и зато је добродошао сваки инвеститор који ће у овој земљи радити по нашим прописима и припадати нама, а сви прописи су, иначе, усаглашени са Европском унијом. Наша конкурентност стављена је на тацну свима и носимо се равноправно на светском тржишту, иако немамо услове као развијене земље – подвукао је Војиновић.

На отварању Сајма, присутнима се обратио и амбасадор Шведске у Србији, Јан Лундин.

Радно време Сајма је од 10 до 19 часова. Улаз је бесплатан. Свечано затварање Сајма, додела признања и награда је у суботу, 3. јуна, од 13.30 до 15.00 часова.

 

Ilinka Vukoja o sajmu:

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10154653077043061/

Obilazak sajma:

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/10154652971038061/

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search